Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Közös pontokat talált az SZDSZ és a KDNP

A környezetvédelem, az emberi jogok védelme és a pártfinanszírozás területén tartja elképzelhetőnek az SZDSZ és a KDNP a jövőbeni együttműködést. Ez derült ki a két pártelnök Fodor Gábor és Semjén Zsolt szerdai megbeszélése után.
A liberálisok támogatják továbbá a Fidesz és a KDNP javaslatát egy rendkívüli Házbizottsági ülés összehívásáról, amit azért kezdeményeztek az ellenzéki pártok, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány rendeleti úton szabályozza a közigazgatási hivatalok működését.

A szerdai találkozó annak a sorozatnak volt a része, amit Fodor Gábor elnökké választása után hirdetett meg és amelyben már találkozott Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel is. A KDNP-vel folytatott megbeszélés után Fodor Gábor és Semjén Zsolt is egyetértett abban, hogy a találkozó célja az volt, hogy közös pontokat találjanak az ország érdekében, bár a két párt felfogása és politikai értékrendje távol áll egymástól.

Az SZDSZ és a KDNP is együttműködési lehetőséget lát a környezetvédelem területén, így például a megújuló energiaforrások kérdésében. Mindkét párt számára kulcsfontosságú kérdés az emberi jogok védelme, így mindketten támogatják például annak az országgyűlési határozati javaslatnak az őszi elfogadását, amely tavasszal az ellenzéki pártok fegyelmezetlensége miatt hiúsult meg és amely kiállna a Tibeti emberi jogok védelme mellett. Ugyancsak egyetértés van abban is, hogy az Országgyűlés elé kell vinni a pártfinanszírozás átalakításának kérdését. A hétvégi melegfelvonulás nem került szóba a két párt megbeszélésén, de kérdésre válaszolva Fodor Gábor azt mondta, hogy egyetértenek abban, hogy a rendőrség dolga az lesz, hogy megvédje a törvényes rendet.

A keddi egyeztetésen téma volt a Fidesz-KDNP rendkívüli Házbizottsági ülés összehívásáról szóló javaslata is, amelyet az SZDSZ is támogat. Az ellenzéki pártok azért kezdeményezték a rendkívüli ülés 8 napon belüli összehívását, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormányrendeleti úton szabályozza a közigazgatási hivatalok működését, országgyűlési törvény helyett. A kormány azután alkotott rendeletet a kérdésben, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta az erről szóló törvényt, azt ugyanis nem kétharmados, hanem egyszerű többséggel fogadta el a parlament. Az SZDSZ nemcsak a Házbizottsági ülés összehívásában, hanem abban is egyetértett, hogy az Országgyűlésnek kell a kérdést rendeznie és nem önmagában a kormánynak.

Olvasóink írták

  • 3. matriné 2008. július 03. 06:48
    „No,ha a vallásosodók összefognak abból lesz az áldás! Hullani fog a manna az égből? Igaz közben a vadászrepülőkkel együtt.”
  • 2. kötekedő 2008. július 02. 17:02
    „Gusztustalanok.”
  • 1. Robusto 2008. július 02. 13:17
    „Van egy biztos közös pont: a két párt támogatottsága, amely alig terjed túl a rokoni-baráti körön...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájk a vasutasnapon?

Továbbra sem született megegyezés a MÁV csoport és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz)… Tovább olvasom