Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Közös programpontok

– Mindannyiuktól azt kérem, emeljék ki egyik jelölttársuk programjából azt az elemet, amit önök is szükségesnek, reálisnak, megvalósíthatónak tartanak!

Németh Árpád: – Több polgármesterjelöltnél is felmerült – így Friedl és Nagy úrnál – az élményfürdő kérdése, amely a mi programunkban is szerepel. Egy meleg vizes, egész évben nyitva tartó élményfürdőt akarunk a csodás fekvésű Lövér uszoda hasznosítható részének a felhasználásával.
Nagy Tamás: – Én pozitívnak tartom a jelenlegi polgármester programjában a turizmus fejlesztésének fontosságát. Mi is alapvető kitörési lehetőségnek gondoljuk – ahogy az iparnál is mondtam – a régiókkal – Pozsonnyal és Béccsel – való kapcsolatfelvételt. Meggyőződésünk, ha Bécsbe ellátogat egy tengerentúli turista, és elmegy Pozsonyba, akkor eljöhet Sopronba is. Úgy gondolom, ebben a kérdésben a következő polgármester nyitni fog.
Dr. Friedl László Mihály: – Én Németh Árpád úr azon mondatát látom nagyon előnyösnek, miszerint a városháza hivatalában meg kell teremteni a polgárbarát ügyintézést. Erre nagyon nagy szükség lenne, ugyanis a város lakóinak a hangulatát javítaná, ha alapvető problémák nem lennének a polgármesteri hivatalban. Sokkal jobban ki kellene használni a számítógépek létét.
Walter Dezső: – Mindannyiunk programjában szerepel a város jövője szempontjából fontos infrastruktúra fejlesztése. Ez alatt értem a közutak, vasutak fejlesztését, a belváros járhatóvá tételét pályázatok segítségével. Azt gondolom, minden program támogatható, de egy nagy kérdés van: mi mibe kerül. Ez a legfontosabb.
Dr. Fodor Tamás: – Az alternatív energiaforrások hasznosítása több jelölt programjában is szerepel. Nevezetesen Friedl úr és a jelenlegi polgármester úr elképzelésében is. Ezt én mindenképpen hasznosnak tartom, mert lehetőséget biztosíthatna például a bioenergia hasznosítása a távhőszolgáltatás költségeinek enyhítésében, aminek lakossági vonzata is lehet.

Megvalósíthatatlan ígéret?

– Mit tartanak jelölttársaik programjában irreálisnak, megvalósíthatatlan ígéretnek?
Dr. Fodor Tamás: – Németh Árpád polgármesterjelölt úrtól kérdezem: hogyan gondolja a belváros rekonstrukcióját megvalósítani a 12 milliárd forintos hitelállomány mellett? Erre úgy gondolom, nincsenek meg a reális lehetőségek.
Németh Árpád: – Természetesen ez nem máról holnapra megvalósítható feladat, hanem közép- vagy hosszú távú program. Ebben lényegében az ön által is többször emlegetett uniós pénzek, az új, úgynevezett vidékfejlesztési tengelyek adhatnak jelentős háttértámogatást, hisz ezekben ilyenek szerepelnek, mint versenyképesség, területgazdálkodás, életminőség javítása, helyi közösségi kezdeményezések. Ezekben benne van a tájmegóvás, a turizmus, a helyi infrastruktúra modernizálása is. Lényegében tehát ennek alapján lehet ebbe az irányba lépni. Meggyőződésem szerint vannak olyan kapcsolati rendszerek – nem szükséges Brüsszelben irodát nyitni –, amelyek révén nagy valószínűséggel biztosítani lehet a pályázati pénzeket.
Dr. Fodor Tamás: – A közösségi források nem egészen alkalmasak épületfelújításra, mert meghatározott célokat jelölnek meg, például a turizmust. Szállodát vagy mást, de ezzel összefüggő beruházásokat lehet lebonyolítani. Tehát ezeknél a pályázatoknál az eredeti cél nem a műemlék épületek rehabilitációja.
Walter Dezső: – Mielőtt kérdeznék, az előbb elhangzott kérdésre is válaszolok. Egymilliárdos „ablak” van 2007 és 2013 között a műemlékek felújítására. Ezt Fodor Tamásnak említem, Németh Árpádnak pedig azt, ha a Deák térrel kapcsolatban nem lett volna az ismert hercehurca, akkor kaptunk volna – pályázat útján – 600 millió forintot a belváros rekonstrukciójára. Jövőre azonban megkapjuk. Brüsszelben van irodája Sopronnak, éppúgy, mint minden megyei jogú városnak, a régiós képviseleten belül. A 12 milliárdos adósság nem állja meg a helyét. A város beruházási hitelállománya jelenleg 2,8 milliárd forint, ez megfelelő ütemezéssel visszafizethető, a rulírozó hitel pedig 1,5 milliárd forint, amelynek a felső határa 2,2 milliárd. Ez mindig szeptember 15. és március 15. között kerül feltöltésre. Akkor most kérdezek, Németh Árpádtól. Miképp gondolják, hogy egy nagyjából 5 milliárd forintot felemésztő élményfürdő gazdaságosan üzemeltethető? Annyit azért elmondok, egy ilyen fürdő terveit elkészíttettem, ami a városházán rendelkezésre áll.
Németh Árpád: – Az első és alapvető: meggyőződésünk, hogy nincs szükség ötmilliárd forintra, hisz számos példa mutatja, egy, másfél, maximum kétmilliárd forintból megoldható az élményfürdő kérdése, és akkor még nem vettük figyelembe a Lövér fürdő meglévő adottságait, amelyek csökkenthetik a költséget. Az említettek miatt reális célnak tartom az élményfürdő megvalósítását.
Walter Dezső: – Az ötmilliárdot a tanulmányterv tartalmazza. Véleményem szerint a város jelenlegi helyzete más beruházásokat helyez előtérbe. Azzal persze egyetértek, hogy szerepeljen a város perspektivikus terveiben.
Dr. Friedl László Mihály: – Walter úrtól kérdezem – mert a fejlesztések egy kicsit mindig balul sültek el –, a jövőben milyen súlyt fektetnek az akadálymentesítésre? Gondolok például a járdák állapotára.
Walter Dezső: – Korrekt a kérdés, de az akadálymentesítésre eddig is nagy hangsúlyt fektettünk, ezt bizonyítja, hogy 2004-ben megkaptuk a városi akadálymentesítési díjat. Az akadálymentesítésre figyelünk a jövőben is
Nagy Tamás: – A polgármester úr mondta, hogy az élményfürdőre az általa elkészíttetett tanulmányterv 5 milliárd forintot irányoz elő. Én úgy gondolom, hogy ez 2,5–3 milliárd forintból megvalósítható. A pénzügyi forrást is megjelölöm. Ebbe a programba a magánvállalkozókat is be lehet vonni: a szállodákat, az éttermeket, a kereskedelmet és kiszolgáló ipart. Egy másik forrás az újabb mélygarázsok építésének elhagyásából teremthető elő, hiszen egy autó elhelyezésének a biztosítása 10 millió forintba kerül. Mélygarázsok helyett felszín feletti parkolóházat kell építeni. Reálisnak látja ezt az elképzelést Walter Dezső?
Walter Dezső: – Az elődeink és mi is vizsgálódtunk garázsügyekben. A város szerkezete miatt került előtérbe a mélygarázs, ezzel a műemlékvédelem is egyetértett. Az élményfürdővel kapcsolatban: Nagycenken próbafúrásokat végeztettünk annak érdekében, hogy van-e ott hasznosítható termálvíz. Tagja vagyok a regionális fejlesztési tanácsnak, ezért tudom, hogy ebben a régióban van az országban a legtöbb termálfürdő. Ilyen helyzetben Sopron nem számíthat segítségre, valószínűleg nem nyernénk pályázatot. Úgy próbálunk pénzt szerezni, hogy rehabilitációs központot hozunk létre, a balfi fürdőre alapozva. Ezért dolgoztunk oly sokat annak érdekében, hogy a szanatórium – amelyhez a balfi részleg is tartozik – a városhoz kerüljön. Most úgy áll az ügy, hogy december 31-ig megtörténik a vagyonátadás.
Németh Árpád: – A programomban azt mondottam, a békesség, a nyugalom és az együtt gondolkodás a város fejlesztésének az alapja. A következesség azt diktálja, hogy egyetlen kérdést se tegyek fel, vagy egyetlen általam irreálisnak vélt programpontot se kritizáljak. Ezért én kész vagyok katalizátor szerepet is vállalni, akár még egy nagykoalícióhoz is. Az élet a választások után az irreális elképzeléseket úgyis lesöpri a palettáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polleninformációk

Az ÁNTSZ megyei intézetének mérései szerint a múlt héten Győr 70 km-es körzetében a nagyon erősen… Tovább olvasom