Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Közösen fordul Schmitt Pálhoz az MSZP és az LMP

Az MSZP és az LMP közösen fordul Schmitt Pálhoz a Fidesz legújabb alkotmánymódosítási javaslata miatt; a két párt frakcióvezetője nyílt levélben azt kéri az államfőtől, hogy "vesse latba tekintélyét és emelje fel szavát a jogállamiságot ért támadások ellen".
Ezt Schiffer András és Mesterházy Attila közösen tartott szerdai, parlamenti sajtótájékoztatójukon jelentették be.

Schiffer András azt mondta, élnek azzal a köztársasági elnök által a hétfői frakcióvezetői egyeztetéseken felajánlott lehetőséggel, amely szerint ha szükséges a közbenjárása, akkor nyitva áll a kapuja.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott: állásfoglalást kérnek Schmitt Páltól arról, hogyan látja a kialakult helyzetet és mit gondol a Lázár János által kedden bejelentett alkotmánymódosítási javaslatról.

A Schmitt Pálnak küldött levelükben a frakcióvezetők felidézték azt is, hogy hogy az államfő korábban annak a véleményének adott hangot, hogy az új alkotmányban nagyobb teret kellene adni a népszavazás intézményének.

A szocialista politikus hangsúlyozta: a parlamenti üléseken sok mindenben nem értenek egyet az LMP-vel, de ez most "pártpolitika felett álló" ügy.

Arra a kérdésre, látnak-e esélyt arra, hogy Schmitt Pál megfontolja a kezdeményezésüket vagy esetleg a Fidesz ennek hatására másként dönt, Mesterházy Attila úgy reagált: bízik benne, hogy az államfő a kimondott szót komolyan gondolta és komolyan meg is fontolja a kérésüket. Bízik abban is, hogy a Fidesz - látva, hogy mennyien tiltakoznak az indítványuk ellen - változtat az álláspontján.

Schiffer András reményét fejezte ki, hogy a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportján belül is vannak olyan képviselők, akiknél "betelik a pohár".

Itt nem pártpolitikai kérdésekről van szó, az alkotmány forog kockán, ami a konzervatív értékrendű politikusoknak is fontos - vélekedett.

Az LMP frakcióvezetője úgy látja: a kormányerőknek el kellene gondolkodnia azon, hogy megtesznek-e egy olyan lépést, ami ellen valamennyi ellenzéki párt tiltakozik, amelyeknek nemcsak az ideológiájuk különböző, de az ellenzéki szerepfelfogásuk, valamint a kormánypártokról alkotott képük is. Olcsó lenne ezt azzal trükkel elütni, hogy összenő, ami összetartozik - szögezte le.

Arra a felvetésre, csatlakozik-e az MSZP az LMP által kezdeményezett november 3-i demonstrációhoz, Mesterházy Attila azt válaszolta: a szocialista párt nem hirdetett demonstrációt. Mint mondta, nem zárja ki ennek a lehetőségét, de előbb megvárják mi történik a következő napokban.

Jelezte: a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform tervezett demonstrációjáról a sajtóból értesült, így erről nem tud mit mondani.

Schiffer András ezzel összefüggésben hangsúlyozta: nem hiszi, hogy Gyurcsány Ferenc jelenléte különösebben dicsőségére válna egy olyan megmozdulásnak, amit az LMP a jogállam védelmében hirdetett meg.

Kérdésre válaszolva kitért arra: az LMP nem véletlenül vett részt a 2006 őszi eseményeket vizsgáló bizottság munkájában és szavazta meg a testület jelentését. Álláspontja szerint a volt miniszterelnököt súlyos személyes politikai felelősség terheli azért, hogy a jogállam idáig jutott és a Fidesz-KDNP kétharmados többséget élvez.

Mesterházy Attila erre reagálva annyit mondott: ahogy korábban is jelezte, sok mindenben nem ért egyet a két frakció, így ebben sem.

Mindkét frakcióvezető megismételte, hogy a továbbiakban miatt nem vesznek részt az alkotmány-előkészítési folyamatban.

A szocialista képviselőcsoport vezetője emlékeztetett: két fontos jogosítványa van az ellenzéknek: az Alkotmánybírósághoz fordulhat és népszavazási kezdeményezéssel élhet. Ezt a kettőt csavarja most ki a Fidesz az ellenzék kezéből, miközben az elmúlt években előszeretettel hivatkozott a döntéseire - közölte. Példaként a Bokros csomagot, a vizitdíjat és az ingatlanadót említette.

Az LMP frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra: nem egyszerűen az ellenzéki jogosítványairól van szó, hanem arról, a magyar embereknek megadatik-e az a jog, hogy ha valamivel nem értenek egyet azt ki tudják fejezni.

Véleménye szerint ha egy országban pillanatnyi hatalmi érdekek alapján visszamenőleg lehet törvényt alkotni és a hatalom nem tűr semmilyen korlátot, az azt jelenti, hogy a magyar embereket nincs, aki megvédje attól, hogy a zsebükben kotorásszanak és senki nem lehet biztos abban, hogy amit ma megkeres, az ott maradhat a zsebében, amit pedig megtakarít, az ott maradhat a számláján.

Arra a kérdésre, egyeztettek-e Sólyom Lászlóval, azt válaszolt: hivatalos megbeszélésünk nem volt senkivel, csak parlamenti pártokkal.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót, ezt követően pedig Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből.

Olvasóink írták

 • 9. szilléri 2010. október 28. 07:08
  „Kedves apátfalvi ahol én felcseperedtem, még az utcában sem éltek nem hogy a családban!
  Esetleg ha ismersz bányász zsidót meghívlak egy sörre !

  A kiugró jövedelmek megadóztatása meg igen is jogos lásd BKV-s ,,nyanya " !”
 • 8. egyszerű 2010. október 27. 19:28
  „És az a szerencsétlen pedagogus, aki ledolgozott harminc évet, és ezek után kirakják a szűrét, miért szopjon az a pár gusztustalan nagy pénzt kaszáló felső vezető miatt? Nekik nem többről, kb. 1 millió forintról van szó, ami nekik az óriási fizetésük után, nem sok, de mégis csak több mint, 200 ezer.”
 • 7. szilléri 2010. október 27. 18:23
  „A komcsik meg a zsidók tiltakoznak a kimagasló jövedelmek kiemelkedő adóztatása ellen_!

  Szociálisan érzékeny gittegylet!”
 • 6. jozko 2010. október 27. 16:08
  „4. papsajt

  Előbb-utóbb az is lesz.
  Mert egysegben az erő.”
 • 5. dodó 2010. október 27. 15:50
  „Összenő, ami összetartozik.

  Mellesleg, jó helyre fordultak...”
 • 4. papsajt 2010. október 27. 15:16
  „MSZP - LMP közös ülés mikor lesz?”
 • 3. Power 2010. október 27. 13:43
  „A helyükben szégyenemben a fal felé fordulnék, nem a köztársasági elnökhöz.”
 • 2. sziszka1 2010. október 27. 13:23
  „1. hozzászólás frakk 2010.10.27. 13:02

  de itt nem a 98%os adóról van szó, hanem a demokrácián ütött hatalmas lyukról!
  Itt kérem alakulóban van a diktátor és diktatúra! Schmitt meg egy fityesz bérenc!”
 • 1. frakk 2010. október 27. 13:02
  „Az Mszp nem akar az emberek zsebében kotorászni, és mégis ezt tette az elmúlt 8 évben.
  Most is szaladnak a Köztársasági Elnökhöz, hogy saját érdekeiket védjék. Gyakorlatilag, a 98%-ban jogosan megadóztatott végkielégítéseket akarják megvédeni. Az AB részrehajló döntést hozott , hiszen a saját végkielégítésükről szvsz nem is szavazhatott volna az AB. Az alkotmánybírók köztisztviselők, és saját végkielégítékről ítélkezni necces.
  Mszp-ék ellenben arra nem térnek ki, az üres kasszából hogyan működjön az állam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a Fidesz hatalmas rést ütött a jogállam falán

A Jobbik szerint a Fidesz hatalmas rést ütött a jogállam falán az Alkotmánybíróság hatásköreit… Tovább olvasom