Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Közösen lobbiznak az önkormányzati szövetségek

A települések érdekeinek hatékonyabb érvényesítése érdekében összefogtak az önkormányzati szövetségek. Céljuk, hogy megőrizzék a helyi önkormányzatok önállóságát, így csak a hatékonyabb működést célzó változtatásokat támogatják, a képviselők létszámának automatikus felezését nem.
A hét önkormányzati szövetség közül hat írta alá szerdán a megállapodást, de - mint elhangzott - a hetedik, a Megyei Jogú Városok Szövetsége is támogatja.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége, a Faluszövetség és a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége 12 pontból álló megállapodást fogadott el.

Eszerint a szövetségek vezetői ellenzik, hogy a helyi képviselők létszámát a felére csökkentsék. Elképzeléseik szerint a kisebb településeken működő képviselő-testületek létszáma nem csökkenne, míg a nagyobb városok közgyűlésének létszáma a fele lenne a jelenleginek. Így összességében 27-30 százalékkal kevesebb önkormányzati képviselő mellett is növelhető lenne a hatékonyság.

Az önkormányzati szövetségek tiltakoznak a feladatok elvonása, így például az iskolák és tűzoltóságok esetleges újraállamosítása ellen. A feladatokhoz azonban az államnak megfelelő forrást is biztosítania kell - vélik az aláírók. A javaslatok között szerepel, hogy az önkormányzati választásokat a parlamenti választások félidejében tartsák meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igéretek helyett azonnali cselekvést sürget a Fidesz

Embereknek kellett meghalnia, hogy a kormány és az országos rendőrfőkapitány végre leüljön… Tovább olvasom