Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Közösen tüntettek

a megszorítások ellen

Ezrek vettek részt a hat országos szakszervezeti szövetség szombaton rendezett demonstrációján Budapesten; a bő egyórás tüntetés célja az volt, hogy az Országgyűlés ne szavazza meg a kormány által ismertetett Új egyensúly program megszorító intézkedéseit és erre fel is szólították a törvényhozás tagjait.
Alper László, a Rába szakszervezetének elnöke, a Liga elnökségi tagja a tüntetés után nyilatkozott a Kisalföldnek. Elmondta, hogy Győrből négy busszal és néhányan autóval – így legalább kétszázan – mentek a fővárosba, ahol becslése szerint mintegy tizenötezren tüntettek.
A mai parlamenti szavazás előtt fel akarták hívni a honatyák figyelmét: ne fenntartás nélkül fogadják el a megszorításokat.
Bár Alper kételkedik abban, hogy a megmozdulásnak lesz hatása, tapasztalata szerint a pártfegyelem az Országgyűlésben jobban számít, mint a választópolgár.
– Nem az egész „Gyurcsány-csomagot” utasítjuk el – tudjuk, hogy mindenkinek hozzá kell járulnia a költségvetési egyensúly helyreállításához –, csak azokat a részeit, amelyek a munkavállalókra indokolatlanul nagy terhet raknak. Vannak olyan vállalkozói szektorok, melyek teherbírása jóval nagyobb, mint a „bérből-fizetésből élő” alkalmazottaké – hangsúlyozta az érdekvédő, és megemlítette a tervezett változtatásokból a járulékemeléseket, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések adókedvezményének megnyirbálását, a felnőttképzési adókedvezmény megvonását. Úgy véli, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) látszategyeztetés folyik, mert a munkavállalói oldal olyan későn kapja meg a tervezeteket, hogy nem tudja azokat időben véleményezni. Szerinte a tiltakozást többnyire elkeseredettség jellemezte, jó hangulatú pillanatokat a szakszervezetisek találkozása szült.
A hat hazai szakszervezeti konföderációt szombati akciójuk előtt utoljára az Orbán-kormány idején A munka törvény-

könyvének megváltoztatása hozta össze. Akkor a Hősök terén, az úgynevezett esernyős tüntetésen a rossz idő miatt a résztvevők taps helyett ernyőik magasba emelésével jelezték, ha egyetértettek a szónokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 3. helyért:

Németország–Portugália 3–1 (0–0) Tovább olvasom