Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Közösségi ház a németeknek

Két ingatlanja fejében a város megkapja a Dorfmeister utca 1. számú épületet, melyet a soproni német nemzetiségi önkormányzat vesz majd birtokba. A házat kisebbségi kulturális célokra hasznosítják.
A legutóbbi közgyűlésen eldőlt, Sopron önkormányzata a Szent György utca 13. és az Új utca 18. alatti lakóházáért cserébe megkapja a Dorfmeister utca 1. számú épületet azzal a céllal, hogy azt a német nemzetiségi önkormányzat üzemeltethesse saját céljaira. Az épület kiállításnak, nyelvtanfolyamoknak és kulturális programoknak ad majd otthont.
„ Régóta szerettük volna megkapni ezt az ingatlant, hiszen itt korábban is oktatási tevékenység folyt, és alkalmas kulturális célokra.”
Hirschler Rezső, a soproni német nemzetiségi önkormányzat vezetője elmondta: tervezik, hogy magát a nemzetiségi önkormányzatot is ebbe a házba költöztetik. – Jó állapotban van a Dorfmeister utcai épület, tágas termekkel rendelkezik, megoldott a fűtési lehetőség és a tető is felújított. A mi feladatunk, hogy a poncichterhagyományokat és a nemzetiségi kultúrát ápoljuk, ennek a célnak tökéletesen megfelel a ház.
Sopron önkormányzata a Dorfmeister utcai házért annak tulajdonosának a Szent György utca 13. alatti egykori kollégiumot és az Új utca 18. számú ingatlanját adja át cserébe. Az értékkülönbözet mintegy tizenkilencmillió forint, melyet a soproni német kisebbség tartozik megfizetni. – Az országos német kisebbségi önkormányzat vezetőjével már tárgyaltunk az ügyről, sőt, meg is tekintette az épületet – folytatta Hirschler Rezső. – Jó esélyt látunk abban, hogy anyagilag támogatják az elképzelésünket, illetve pályázati úton tervezzük fedezni a költséget.
A közgyűlési előterjesztésben szó van arról is, hogy a németországi Bad Wimpfenbe kitelepített soproniak Heimat Museum nevű kiállítását is ide helyeznék át. Ezt Hirschler Rezső nem erősítette meg. – A kitelepítettek valószínűleg nem engedik át önkormányzatunknak a gyűjteményt, azt elképzelhetőnek tartom, hogy a tárlat egyes darabjait vagy a fotók másolatát megkaphatja és kiállíthatja majd a soproni német nemzetiség. Erről a későbbiekben még egyeztetni fogunk a Bad Wimpfen-iekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 3. helyért:

Németország–Portugália 3–1 (0–0) Tovább olvasom