Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Központi megemlékezések az 56-os Vértanúk Emléknapján

Megemlékezésekkel, ünnepi koncerttel és az 1989-es eseményeket idéző térinstallációval emlékezik a kormány június 16-án az 1956-os forradalom és szabadságharc vértanúira, valamint újratemetésük 20. évfordulójára.
Nagy Imre miniszterelnököt és mártírtársait 1958. június 16-án végezték ki és 1989. június 16-án temették őket újra. A Hősök terén rendezett újratemetési ünnepség több százezer résztvevőjével az új Magyar Köztársaság megszületésének egyik meghatározó pillanata volt.

A hagyományoknak megfelelően délelőtt kilenc órakor a közjogi méltóságok, Nagy Imre családtagjai, a Nagy Imre Társaság és Alapítvány, valamint az '56-os szervezetek képviselői róják le tiszteletüket a Vértanúk terén, az egykori miniszterelnök szobra előtt. A megemlékezés tíz órakor a Hősök terén, a 20 évvel ezelőtt a Műcsarnok előtt felállított ravatal helyszínén folytatódik. Ezzel egy időben, szintén délelőtt tíz órától a megemlékezők Budapesten, a forradalom több emlékhelyén - a Széna téren az '56-os emlékműnél és kopjafáknál, a Forradalom Lángjánál a Kossuth téren, a Corvin közben a Pesti Srác emlékművénél, a Műegyetemi emlékműnél, az '56-osok terén, valamint a Nagy Imre emlékház udvarán - róhatják le tiszteletüket egy gyertyagyújtáson.

Napközben a Hősök terén a 20 évvel ezelőtti ravatalt idéző térinstalláció lesz. A térre látogatók a Műcsarnok előtti emlékhelyen egész nap elhelyezhetik az emlékezés virágait. Este nyolc órától a Hősök terén ünnepi koncert zárja a június 16-i megemlékezéseket.

A különleges eseményen - mások mellett - fellép Miklósa Erika, Komlósi Ildikó, Polgár László és Fekete Attila lép fel. Közreműködnek a pécsi Pannon Filharmonikusok, a Honvéd Férfikar, a szolnoki Kodály Kórus, valamint a zuglói Hunyadi János Általános Iskola nagykórusa, akiket a 20 éves Erdélyi Dániel vezényel. A fiatalok a rendszerváltozás időszakának könnyűzenei slágereiből összeállított, nagyzenekarra írt művet adnak elő.

Nagy Imre miniszterelnököt és mártírtársait 1958. június 16-án végezték ki. 1989. június 16-án temették őket újra a Hősök terén, ahol százezrek rótták le kegyeletüket. A programokról további információ a www.magyarország.hu/56 oldalon található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP-SZDSZ-javaslat az élethosszig tartó tanulásról

Elsősorban a digitális írástudás fontosságát hangsúlyozza az a javaslat, amelyet az SZDSZ-es… Tovább olvasom