Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Községenként egy helyen árulnának csak cigarettát

„A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről" szóló törvényjavaslatot készített több fideszes országgyűlési képviselő, köztük Lázár János frakcióvezető, a javaslat pénteken került fel a parlament honlapjára.
A törvénytervezet preambuluma szerint a javaslat elsősorban annak érdekében született, hogy Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon. Ez kiemelt közegészségügyi cél, amelynek eléréséhez az első lépés a dohánytermékek széleskörű kiskereskedelmi beszerezhetőségének, illetve a dohánytermékek megjelenésének korlátok közé szorítása.

A cél elérése érdekében az országgyűlés - amennyiben a tervezetet elfogadja - a dohánytermék-kiskereskedelem állami monopóliummá tételéről és az annak gyakorlásával kapcsolatos feladatokról, az engedély nélküli dohánytermék-kiskereskedelem megelőzéséről, visszaszorításáról, valamint a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység ellenőrzéséről, és az e tevékenységekből származó bevételek közcélra fordításáról dönthet.

A törvényjavaslat abból a tényből indul ki, hogy ma Magyarországon szinte „minden sarkon" hozzáférhetőek a dohánytermékek. Az is tény, hogy bár törvény tiltja, hogy dohánytermékkel a fiatalkorúakat kiszolgálják, ennek betartatása — a folyamatos és hangsúlyos állami (fogyasztóvédelmi) ellenőrzések ellenére is — nehézkes. A fiatalkorúak gyakorlatilag érdemi korlátozás nélkül hozzáférhetnek a dohánytermékekhez; efelől a dohányzásra vonatkozó statisztikai adatok nem hagynak kétséget - jegyzi meg a törvényjavaslat általános indoklása.

A javaslat ezért más eszközhöz nyúl: az állam kizárólagos gazdálkodási körébe utalná a dohánytermékek kiskereskedelmét. Ezzel először is elérhető lenne az, hogy a dohánytermékek hozzáférhetősége már önmagában korlátozott legyen. A kétezernél kevesebb lakosú településeken legfeljebb egy, e fölött — minden kétezer fő után — egy dohánybolt létrehozását engedné a törvény. Más helyen dohányterméket nem lehetne forgalmazni.

Másrészt, az állam — koncessziós szerződéssel — a dohánytermék kiskereskedelmét olyan személyek - elsősorban családi kisvállalkozások - számára engedné át, akik hosszú távon kívánnak megélni a dohánytermékek kiskereskedelméből. Ezért súlyos bírságot, vagy a jogosultság, azaz engedély elvesztését előreláthatólag nem kockáztatnák azzal, hogy a fiatalkorúakat dohánytermékkel kiszolgálják.

Ezeket a követelményeket egyébként nemcsak a hatósági ellenőrzéssel, hanem — a koncessziós szerződés részeként — a polgári jog specifikus eszközeivel is ki lehet kényszeríteni - állítják a javaslattevők. A törvényjavaslat ugyanakkor gondol a dohányosok jogaira, és biztosítja azt, hogy az ország minden településén lehetőség legyen — még ha szigorított feltételekkel is — hozzájutni a dohánytermékekhez.

Olvasóink írták

  • 2. ráérő 2011. december 16. 22:34
    „"preambuluma"
    Nagyon gazdag a magyar nyelv,de ha nincs ennek a szónak magyar megfelelője ezt kell elfogadnunk..”
  • 1. szatyi 2011. december 16. 18:59
    „"...az állam -- koncessziós szerződéssel -- a dohánytermék kiskereskedelmét olyan személyek - elsősorban családi kisvállalkozások - számára engedné át..."

    Én így fojtatnám: ...akik megfelelő lojalitással rendelkeznek a hatalom irányában!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hátraarc: idő előtt hazament az IMF

A tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal - mondta az IMF szóvivője. Tovább olvasom