Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Köztársasági elnököt választ jövő héten az Országgyűlés

Köztársasági elnököt választ jövő héten az Országgyűlés, amely emellett hétfőn dönt a médiacsomag két eleméről, valamint a Sólyom László államfő által megfontolásra visszaküldött, az alkotmánybírák választásával összefüggő törvényjavaslatokról.
Az augusztus 6-án hivatalba lépő új köztársasági elnököt kedden választhatja meg a Ház öt évre, ha sikertelen lesz az első és a második forduló, akkor szerdán is ülésezik a parlament. A plenáris ülésen hétfőn jelentik be hivatalosan kit jelöltek a frakciók köztársasági elnöknek. A Fidesz-KDNP Schmitt Pált, az Országgyűlés elnökét, az MSZP Balogh Andrást, Magyarország thaiföldi nagykövetét jelöli államfőnek.

Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is jelöltté válhasson, az alkotmány alapján az Országgyűlés legalább ötven tagjának írásbeli ajánlása szükséges. Önálló jelöltet így a maga erejéből több frakció nem tud állítani.

A választás első fordulója kedden 13 órakor kezdődik. Először 10-10 percben bemutatkoznak a jelöltek, majd megtörténik a titkos szavazás. Ha ez eredményes, vagyis az összes képviselő kétharmada igennel szavaz valamelyik jelöltre, akkor az eredmény kihirdetése után a köztársasági elnök még aznap leteszi az ünnepélyes esküt.

Eredménytelen szavazás esetén új ajánlást kell benyújtani, és újabb, második szavazási fordulót kell tartani még kedd délután, ahol ugyancsak az összes képviselő kétharmadának igen szavazatára van szükség az elnökválasztás eredményességéhez. Ismételt eredménytelenség esetén a harmadik, szerdai fordulót újabb jelölés nem előzi meg, de csak arra a két jelöltre lehet szavazni, akik a második fordulóban a legtöbb szavazatot kapták. Ebben a fordulóban a szavazatok többségének elnyerése szükséges, tekintet nélkül a szavazásban résztvevők számára.

A jelenlegi parlamenti arányokat figyelembe véve valószínűsíthető, hogy már az első fordulóban, azaz kedden sikerül megválasztani az új elnököt, így nem lesz szükség a másik két fordulóra.

Még a hétfői ülésnapon megválasztják az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét és alelnökét 12 évre. A két tisztségviselő megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az ÁSZ elnöke várhatóan Domokos László, a Fidesz országgyűlési képviselője, alelnöke Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvárnak az MSZP, az SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete támogatásával megválasztott polgármestere lehet. Kovács Árpád ÁSZ-elnöki megbízatása 2009. december 9-én járt le, míg a számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002 óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek.

Döntés lesz a médiacsomag két eleméről, a fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal által benyújtott alkotmánymódosításról, illetve a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról.

A médiacsomag értelmében megszűnik a jelenlegi formájában a Nemzeti Hírközlési Hatóság és Országos Rádió és Televízió Testület, e testületek összevonásával létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amely autonóm államigazgatási szerv, és amely elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre. A jogszabály rögzíti, hogy az Országgyűlés határozatban a Magyar Rádió Közalapítványból, a Magyar Televízió Közalapítványból és a Hungária Televízió Közalapítványból létrehozza a Közszolgálati Közalapítványt; a három közmédium és az MTI a jövőben zártkörűen működő nonprofit részvénytársaság lesz.

Olvasóink írták

 • 3. rókus1 2010. június 27. 17:31
  „juj,de izgulok!vajon ki lesz a"befutó" ?
  én egyre jobban bírom a jelenlegit, szíves-örömest meghagytam volna a tisztségében.nem is értem miért nem maradhat,miért nem lehet továbbra is ő a köztársasági elnök,csak mert van a jelenleg regnáló párttal ellentétes véleménye,és erős autónom egyénisége? ajaj nekünk ,ha tényleg ezért !!!!”
 • 2. deszkás 2010. június 27. 17:28
  „Választunk az egy közül.”
 • 1. Zotya100 2010. június 27. 15:47
  „Marha nagy "választás" lesz, mikor már előre tudjuk az eredményt....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regisztrációs jegy - pótdíjat fizet, akinek nincs

Ötszáz forint pótdíjat kötelesek fizetni július elsejétől a díjmentes utazáshoz szükséges… Tovább olvasom