Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Köztéri bútorokat javítanak karácsonyfákból

Pécs – Padok és hulladékgyűjtő edények javítására használják fel az idén is a köztéri karácsonyfákat Pécsett; a lakosság kidobott fenyői energetikai célokat szolgálnak.
Kerekes Gábor, a Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. városgondozási referense hétfőn az MTI-nek elmondta: a Széchenyi téren álló tizenhat méter magas, valamint az Uránbányász téri tizenkét méteres karácsonyfát pénteken bontják le és szállítják el. Ágaikat levágják, a törzseket kiszárítják, feldarabolják, hogy az így kapott faanyagból köztéri bútorok megrongálódott, hiányzó elemeit pótolhassák.

A referens megjegyezte, hogy a faanyag mindössze öt-tíz pad, illetve hulladékgyűjtő javítására elegendő, de a lényeg, hogy a fenyők az ünnep után is hasznosulnak.

A háztartások kidobott fenyőfáit a hulladékkezelő Biokom Kft. gyűjti össze. Lóczi Szidóniának, a vállalat pr-menedzserének közlése szerint a cég január 3-tól előreláthatóan a hónap végéig üzemelteti járatát, és szállítja el a köztéri hulladékgyűjtő edények mellé helyezett, díszeitől megfosztott fákat.

A mintegy harminc-negyvenezer fenyőfa a Pannonpower Holding Zrt. pécsi erőművébe kerül, ott felaprítják, majd más faaprítékkal keverve a hő- és villamosenergia-termelésre szolgáló biomasszablokkban elégetik. A 120-150 tonnányi karácsonyfa szerény mennyiség a blokk évi mintegy 400 ezer tonna fűtőanyagigényéhez viszonyítva, de az energetikai hasznosítás a lakosság, a hulladékkezelő és az erőmű számára is a legkedvezőbb megoldás.

A Biokom korábban folytatott kísérleteket a karácsony után kidobott fenyők komposztálására, de szakemberei azt tapasztalták, hogy a fenyőfákból nem készíthető jó minőségű komposzt, mert a fenyő magas gyantatartalma és a baktériumölő hatást kifejtő fenyőtűlevelek gátolják a lebomlást.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. január 03. 18:30
    „A legfeljebb ágméretűből ( 25cm)??? na ne röhögtessenek.,és kiszáritják és öt tiz pad. Rozi néni elhiszi.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasba szúrta fiát egy zalaegerszegi asszony

Hasba szúrta felnőtt fiát egy zalaegerszegi asszony, aki maga tett erről bejelentést a rendőrségen. Tovább olvasom