Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Köztisztviselők tucatjai fordulnak jogsegélyért az MSZP-hez

Köztisztviselők tucatjai fordulnak a szocialisták munkajogi segélyszolgálatához, sokan bírósághoz is mennek - tudta meg a Népszabadság.
A napilap keddi száma ismerteti, hogy a jogsegélyszolgálat elindításáról még az MSZP egyik korábbi kongresszusa döntött. A szolgálat alapvetően a munkavállalói jogvédelemre szakosodott, s a megalapozatlanul elbocsátott dolgozók számára biztosít jogi segítségnyújtást. A gyakorlott munkajogászok által végzett szaktanácsadás ingyenes.

A segélyszolgálat elindításának közvetlen kiváltó oka a kormánytisztviselőkről szóló törvény tervezete volt, amely - első lépcsőben az úgynevezett kormányhivataloknál - lehetővé teszi az indokolás nélküli elbocsátást, csökkenti a felmondással járó költséget, és gyakorlatilag megszünteti az újonnan felvett tisztviselőkkel szembeni minőségi szakmai követelményeket - nyilatkozta a Népszabadságnak Fogarasiné Deák Valéria, a jogsegélyszolgálat szervezője.

A jogsegélyszolgálatnál az elmúlt hetekben tucatnyian jelentkeztek jogi tanácsadásért, a legtöbben személyesen vagy e-mailben. Fogarasiné azt mondja: amikor a kifogásolt törvény még nem volt hatályban, a legtöbben azért kértek jogi tanácsadást, mert "bizonyos jelekből" már látták, hogy el fogják őket távolítani. "Először szabadságra küldték őket, majd amikor az lejárt, akkor mentesítették őket a munkavégzés alól. De eközben már látták, hogy az asztaluknál új emberek dolgoznak. Egyértelmű volt, csak arra vártak, hogy a jogszabály hatályba lépjen, és indoklás nélkül el lehessen őket távolítani. Mindez nemcsak azért felháborító, mert megalázó körülmények között távolítanak el kiváló szakembereket, de azért is, mert olyan helyzetbe hozzák őket, hogy nem tudják szervezni az elhelyezkedésüket" - fogalmazott a jogsegélyszolgálat szervezője.

Olvasóink írták

 • 10. CID 2010. augusztus 24. 22:47
  „A tisztességes munkavégzést, próbálták már ?”
 • 9. szilléri 2010. augusztus 24. 12:23
  „A közszolgák száma kb. 750 000.
  Kétségtelen tény, hogy jó néhány állás politikailag kódolt személyek töltöttek be. Valószínűleg ez a FIDESZ alatt is így lesz.

  Azért azt megjegyzem, nem olyan nagy baj ha a Földhivatal vezetője nem jogász hanem földmérő.”
 • 8. dodó 2010. augusztus 24. 11:37
  „Hány ezer köztisztviselő is van? A "tucatjai" hány főt takar? 15-20-at, 20-30-at? Ez az összlétszám hány százaléka, netán ezreléke?”
 • 7. Zs 2010. augusztus 24. 10:55
  „Pedig az a sok-sok kiváló szakember... :DDD
  Más típusú állásból is lehet könnyen távozni, miért ez a védelem???”
 • 6. achilleus 2010. augusztus 24. 09:47
  „"az elmúlt hetekben tucatnyian jelentkeztek jogi tanácsadásért" - Fogarasiné Deák Valéria (interjúalany)
  TUCATNYI = kb. 12 (plusz-mínusz 1-2)

  "Köztisztviselők tucatjai fordulnak jogsegélyért" - Népszabadság (DM, lakájsajtó a´la Szanyi)
  TUCATJAI = kb néhányszor 12., néhány = kb. 3-7, TUCATJAI tehát (3-7)x12

  Abszolút számban nem nagy az eltérés, de relatíve 3-7 szeres. Kinn az óriás (gondolom nem olcsó) MSZP-s kampányplakát az indoklás nélküli elbocsátások okozta világvége hangulatról, ehhez képest már a 12-re is rá kell hazudni a címben. CCCC”
 • 5. achilleus 2010. augusztus 24. 09:33
  „Párthoz fordulni jogsegélyért? Zuschlag is rohant fűhöz-fához volt titkosszolgálati tisztekhez, cenzornőkhöz, a bíróság megleckéztetését kilátásba helyező rendészeti szervekhez. Sógor-koma-jóbarát bűnszervezet.”
 • 4. koszone 2010. augusztus 24. 08:57
  „Jog segély van már 50 éve!!!
  Van bőr az arcukon????”
 • 3. szilléri 2010. augusztus 24. 06:52
  „Wiezental intétzetet nekik!”
 • 2. unknown 2010. augusztus 24. 06:51
  „Ebben benne van minden, amiért az ember zsigerből tiltakozik és elfordul a nyilatkozó személyétől és pártjától...:
  "...A segélyszolgálat elindításának közvetlen kiváltó oka a kormánytisztviselőkről szóló törvény tervezete volt, amely - első lépcsőben az úgynevezett kormányhivataloknál - lehetővé teszi az indokolás nélküli elbocsátást, csökkenti a felmondással járó költséget, és gyakorlatilag megszünteti az újonnan felvett tisztviselőkkel szembeni minőségi szakmai követelményeket - nyilatkozta a Népszabadságnak Fogarasiné Deák Valéria, a jogsegélyszolgálat szervezője. ..."
  " - ... megszünteti a minőségi szakmai követelményeket... -"”
 • 1. unknown 2010. augusztus 24. 06:38
  „Na, ne...! Az MSZP ingyenes jogsegélyszolgálata megy már vagy húsz éve. Az nem a mostani választási és törvényalkotási folyamatra válaszul jött létre. Szegeden is létezik a kezdetektől fogva, hirdetik is magukat a Délmagyarországban és minden helyi kiadványban. És megint az MTI...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem minden tankönyv érkezik meg

Várhatóan több százezer tankönyv, illetve munkafüzet nem érkezik meg becsengetésre az iskolákba -… Tovább olvasom