Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Közvetítés helyett a bíróságon

A bírósági út helyett a közvetítés igénybevétele ma még elhanyagolható gyakoriságú Magyarországon, évente kevesebb ügyet intéznek a közvetítők, mint ahányan a névjegyzékben szerepelnek.
A közvetítői tevékenység (mediáció) alapvetően különbözik a konfliktusok megoldásának bírósági útjától. Amíg a bíróság azt vizsgálja, hogy kinek van több joga a vita tárgyához, addig a közvetítő a közös érdekeket hozza felszínre és azokat oldja fel.
A bíróságon lesz nyertes és vesztes, míg a mediációt kétnyerős modellnek tartják. Egy jól sikerült közvetítés után ugyanis mindkét fél elégedett. Magyarországon a fogyasztóvédelemben, továbbá a családi, a munkaügyi, az egészségügyi, oktatásügyi és a közigazgatásban keletkezett viták rendezése során indult ez a konfliktus feloldó technika, amely 2003 óta a polgári jellegű – így a cégek közötti – vitákban is alkalmazható.
Az igazságügy-miniszter jelentést készített az Országgyűlésnek az első két év tapasztalatairól, ennek tárgyalására azonban már nem került sor. Múlt év novemberéig 903 magánszemély és 315 szervezet került be a minisztérium által vezetett közvetítői névjegyzékbe. A mediátorok fele jogász végzettségű. Az eljárások száma 2003-ban közel 400, míg 2004-ben több mint 700 volt. Az ügyek kétharmada polgári jogi jellegű volt, a sikeresség meghaladja a 70 százalékot.
Ha figyelembe vesszük, hogy évente mintegy 300 ezer olyan ügy érkezik a bíróságokhoz, amelyekben közvetítő is eljárhatna, nem mondható népszerűnek a mediáció. Pedig az ügyeket egy hónap alatt lezárják, a költsége pedig 5–50 ezer forint, tehát nem mondható drágának. A sikertelen közvetítés nem zárja ki a bírósági utat. (mti)
Krémer András, az Országos Mediációs Egyesület elnöke elmondta, hogy készül az Európai Unió mediációs irányelvének tervezete. Más országokban – ahol hagyománya van az ilyen jellegű konfliktusmegoldásnak – a bíróságok is élvezik ennek előnyeit. Például Angliában a munkaügyi konfliktusok 80 százaléka (ami évente több tízezer ügy) így oldódik meg. A sikerességgel nálunk sincs gond, viszont a technika ismeretlensége miatt a jelentősége ma még minimális.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Móra múzsái és szerelmei

Móra Ferenc számára gyötrelemmé vált a házasság, így más asszonyoknál kereste a boldogságot. A híres… Tovább olvasom