Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Közzétették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat

Közzétették az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapján, a wwww.felvi.hu-n szerda este. Idén négy államilag finanszírozott és két költségtérítéses képzésre csak a legmagasabb, 144 ponttal lehetett bekerülni.
Az elérhető maximális pontszámra volt szükség a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodási szakán magyar és angol nyelvű képzésben, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem matematika szakán (költségtérítéses képzésben), az ELTE bölcsészkarán germanisztika-néderlandisztika szakon (költségtérítéses képzésben), valamint a keleti nyelvek és kultúrák-hebraisztika szakon, és a kommunikáció-médiatudomány képzésre - tudta meg az MTI az Országos Felsőoktatási Központ vezetőjétől.

Kerekes Gábor elmondta, hogy az új típusú pontmeghatározásnak köszönhetően a ponthatárok is jóval kiegyensúlyozottabbak lettek, mint az elmúlt években, átlagosan 120 lett a ponthatár. Jogász- és orvosképzésre például szinte mindenütt nagyjából azonos pontszámmal lehetett bejutni.

Az államilag finanszírozott 56 ezres keretből 50 ezret töltöttek fel. Ugyanakkor a felsőfokú szakképzés 12 500-as keretszámából csak ötezret sikerült betölteni - ebben a képzési formában államilag finanszírozott keretet hirdetnek meg a pótfelvételire. Költségtérítéses képzésre 25 ezer diák juthatott be - tette hozzá.

Hiller István szakminiszter elmondta, hogy a felvételizők közül 16 738 diák ért el 130 pont feletti eredményt. Hangsúlyozta, hogy az állami támogatásokat az idén első alkalommal osztják szét a jelentkezők száma és teljesítménye alapján az intézmények között.

A felsőoktatási intézmények délben hagyták jóvá a döntéseket a pontszámokról. A pontszámok este nyolc óra után jelentek meg az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapján, a http://www.felvi.hu -n és a Millenáris parkban tartott pontváró rendezvény helyszíni kivetítőin. Ezzel párhuzamosan elkezdték az értesítő sms-ek elküldését is azoknak, akik ezt kérték. Hiller István elmondta: 104 181 jelentkezőnek összesen 388 194 sms-t küldenek el felvételi eredményükről.

Az OFIK honlapján regisztrált felhasználók Az én felvim című oldalon, Ponthatárok 2007 néven új menüpont alatt szörfözhetnek, és jelentkezési helyenként találhatják meg elért pontszámukat és a kialakult ponthatárt. A diákoknak zöld szín jelzi azt a jelentkezési helyet, ahová végül felvették őket.

A felsőoktatási intézmények a ponthatárokat egy számítógépes algoritmus segítségével állapították meg. Minden egyes szak esetében az oda jelentkezők pontszámaiból alakult ki egy országos sorrend, amelynek csúcsán a legtöbb pontot elért jelentkező áll, majd sorra következik a többi, kevesebb pontot elért reménybeli gólya.

A felvehető hallgatók számát - és így a ponthatárokat - azonban még számos más tényező befolyásolta. Ilyenek az egyes képzési területekre felvehető, államilag támogatott hallgatók számát meghatározó keretszámok vagy az egy-egy intézménybe felvehető összhallgatói létszámot befolyásoló intézményi kapacitás.

A ponthatárok alakulására természetesen maguk a jelentkezők is hatással voltak, hiszen minél többen szerettek volna bejutni egy adott szakra, a ponthatár annál inkább emelkedett. Magasabb volt a mérce akkor is, ha felkészültebb jelentkezők pályáztak. Ha a munkaerő-piaci helyzet, valamint a felvételizők körében is tapasztalható pályaválasztási "divathullámok" miatt egy szak népszerűsége nőtt, ott rendszerint a ponthatár is emelkedett, hiszen több jól felkészült jelentkező szeretett volna bekerülni.

Az intézmények nemcsak a pályázó által kialakított jelentkezési sorrendet voltak kötelesek figyelembe venni, hanem a kért finanszírozási formát is (államilag támogatott vagy költségtérítéses). A jelentkezőt az általa kért sorrend szerinti első olyan jelentkezési helyre vették fel, ahol a felvételi feltételeknek eleget tett, megjelölve és ezzel vállalva az ottani finanszírozási feltételeket is.

Jogszabály tiltja ugyanakkor, hogy a ponthatár alatt teljesítő pályázókat az adott jelentkezési helyre felvegyék. Nem vehető fel az a jelentkező sem, aki alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre vagy felsőfokú szakképzésre való jelentkezés esetén nem éri el a jogszabályban meghatározott minimumpontszámot (az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számított 78 pontot; felsőfokú szakképzés esetén a 72 pontot).

Azok, akiknek most nem sikerült bejutniuk sehová, a pótfelvételin még próbálkozhatnak majd, erre a jelentkezési határidő augusztus 13. A jelentkezési lapokat a felsőoktatási intézményekben lehet beszerezni, és kitöltés után ott is kell majd leadni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orvosok is elismerik, hogy szükség van az átalakításokra

Az orvosok elismerik, hogy szükség van az egészségügy átalakítására, de többségük elutasítja a… Tovább olvasom