Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Közzétették a Fidesz-KDNP egyéni képviselőjelöltjeinek névsorát

A jelöltnévsorról szóló döntéssel lép a Fidesz a kampányidőszakba, hivatalosan pedig akkor, amikor a köztársasági elnök kihirdeti a voksolás időpontját.
Véglegesítette a jövő évi parlamenti választáson induló Fidesz-KDNP-s egyéni képviselőjelöltek névsorát hétfői ülésén a Fidesz országos választmánya. A 106 jelölt nevét a kormánypárt honlapján tették közzé.

A Fidesz országos választmánya szerint "a jelöltek mindegyike erős felelősségtudattal, megfelelő felkészültséggel és tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy kitartóan képviselje a magyar emberek érdekeit a következő parlamenti ciklusban" - olvasható a tájékoztatásban, amelyben hozzáteszik: a képviselőjelöltek mindegyike elkötelezett abban, hogy megvédje Magyarország eddigi teljesítményét, és segítse a magyar családokat a további megerősödésben.

Az új, egyfordulós választási rendszer értelmében az Országgyűlés létszáma a választást követően 386-ról 199-re csökken: közülük 93 képviselőt listás rendszerben választanak, 106-ot pedig egyéni választókerületekben. A következő választás után összeférhetetlen a polgármesteri és a képviselői tisztség.

A Fidesz-KDNP egyéni jelöltjei közül 96-an most is tagjai az Országgyűlésnek. Köztük van Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter - aki ezúttal is szülővárosában, Veszprémben indul -, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki ha nyer, negyedik ciklusát kezdheti meg a parlamentben Hódmezővásárhely és térsége képviselőjeként, valamint Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a Belváros polgármestere is, aki az I. és az V. kerületet, valamint Józsefváros és Ferencváros egy részét magában foglaló körzetben méreti meg magát 2014-ben.

Győzelme esetén szintén egyéni képviselőként kerülhet az új parlamentbe a kormánytagok közül Hende Csaba honvédelmi miniszter, akit Szombathelyen indítanak a kormánypártok.

Újrázhat Debrecenben Kósa Lajos Fidesz-alelnök, aki már november közepén bejelentette, hogy országgyűlési képviselőként folytatná politikai pályáját, négy polgármesteri ciklus után jövőre nem indul a debreceni városvezetői posztért. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője ismét Pest megyében lesz jelölt, a váci központú választókerületben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter - aki 1998 óta Karcag és környéke országgyűlési képviselője - ezúttal Budapesten, a II. és a III. kerületet érintő körzetben lesz jelölt. Karcagon Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter indul majd.

A 2010-ben egyéni mandátumot szerzett kormánypárti politikusok közül jövőre nem indul egyéni választókerületi képviselőjelöltként Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere, Borkai Zsolt Győr polgármestere, Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca államtitkára, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár vezetője, Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár, Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, XII. kerületi polgármester, Rétvári Bence, a közigazgatási minisztérium államtitkára és Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes sem.

"Új" jelölt Kecskeméten Salacz László ügyvéd, a fővárosi X-XVII. kerületi körzetben Dunai Mónika önkormányzati képviselő, a XI. kerület egy részét és Budafok-Nagytétényt magában foglaló kerületben Szabolcs Attila, a XXII. kerület polgármestere, Dunaújvárosban Galambos Dénes Fejér megyei kormánymegbízott, az egyik győri körzetben Simon Róbert Balázs, a megyeszékhely alpolgármestere, Dunakeszin Tuzson Bence területfejlesztési biztos, Szigetszentmiklóson és környékén Bóna Zoltán dunavarsányi polgármester, a siófoki választókerületben Witzmann Mihály Somogy megye útügyi miniszteri biztosa, az egyik nyíregyházi körzetben Petneházy Attila önkormányzati képviselő, valamint Mátészalkán Kovács Sándor, aki szintén önkormányzati képviselő.

Korábban

Mai ülésén véglegesíti a jövő évi országgyűlési választáson induló Fidesz-KDNP-s egyéni képviselőjelöltek névsorát a Fidesz országos választmánya.

Kövér László házelnök, a kormánypárt választmányi elnöke az MTI-nek adott interjújában a múlt héten azt mondta, hogy a jelöltnévsorról szóló döntéssel lép a Fidesz a kampányidőszakba, hivatalosan pedig akkor, amikor a köztársasági elnök kihirdeti a voksolás időpontját.

A Magyar Nemzet információja szerint a 106 egyéni jelölt bemutatásával egy időben áll fel a választási egyeztető bizottság is, amely a Fidesz-elnökség hatásköreit gyakorolja a 2014-es parlamenti választásig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semjén Zsolt képviseli Magyarországot Nelson Mandela állami búcsúztatásán

A dél-afrikai kormány szombaton közölte, hogy egyhetes gyász után vehet végső búcsút a világ és… Tovább olvasom