Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Közzétették a guantánamói öngyilkosok nevét

Közzétette az amerikai védelmi minisztérium a guantánamói börtöntáborban öngyilkosságot elkövetett három fogoly személyazonosságát helyi idő szerint vasárnap este.
A hivatalos nyilatkozat szerint a tábor egyik legszigorúbban őrzött részlegében a szaúd-arábiai Mani Saman Al-Utajbi és az ugyancsak szaúd-arábiai Jaszar Talal Al-Zahrani követett el öngyilkosságot.

A harmadik öngyilkos rabnak csak a nevét közölték, Ali Abdallah Ahmedként említve őt, de állampolgárságát nem hozták nyilvánosságra. Az eddigi jelentések ugyanakkor kivétel nélkül arról számoltak be, hogy a harmadik öngyilkos fogoly jemeni volt.

A Pentagon szerint Ali Abdallah Ahmed az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel állt kapcsolatban, a szaúd-arábiai Al-Zahrani az afganisztáni tálibok harcosa volt, míg a másik szaúdi foglyot egy másik, meg nem nevezett ország börtönébe kívánták átszállítani, mielőtt társaival öngyilkosságot követett volna el. Az ellene felhozott vádat nem közölték. Mindhárman felakasztották magukat cellájukban.

Ezzel egy időben az egyik guantánamói ausztrál fogoly ügyvédje annak a nézetnek adott hangot: a szombaton ismertté vált három öngyilkosság teljességgel rávilágít a börtöntáborban uralkodó körülményekre. Az iszlám hitre áttért, terrorista bűncselekménnyel vádolt ausztrál férfi ügyvédje, akit a Pentagon jelölt ki védence mellé, elsősorban arra hívta fel a figyelmet: mennyire elkeseredetté válthatnak azok a foglyok, akiket hosszú időn keresztül tartanak teljesen elszigetelve, megfosztva minden kommunikációtól a külvilággal.

Védencét, az ausztrál David Hickst Afganisztánban fogták el 2001-ben, s azzal vádolják őt, hogy a tálibok oldalán harcolt. Az ügyvéd a börtönállapotokra hivatkozva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy további öngyilkosságok történhetnek Gauntánamón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ADSL2 az Inviteltől is

Az ADSL2 bevezetésével az Invitel és T-Com szolgáltatási területén lehetőség nyílik az akár 20… Tovább olvasom