Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

KRESZ-vizsga számítógépen

A KRESZ-vizsgára jelentkező gépjárművezető-tanulókat szeptember végétől már számítógép vizsgáztatja. Az „éles” bevetés előtt megyénkben is sikeres volt a próbateszt, így semmi akadálya a rendszer alkalmazásának.
A közúti járművezetői elméleti vizsgák hosszú idő óta változatlan formában zajlottak: a vizsgázóknak a tesztlapon mindegyik kérdéshez tollal meg kellett jelölniük a helyesnek vélt választ. A kitöltött tesztlapot a vizsgabiztos javítósablon segítségével értékelte. A bevezetés óta történt változások nemcsak megteremtették, de ki is kényszerítették a korszerű vizsgáztatási rendszerek bevezetését.

Az új elméleti vizsgáztatási módszer országos bevezetésével, szeptember 27-től számítógépen adnak számot KRESZ-tudásukról a tanulóvezetők. A módszer lényegéről a Kisalföld érdeklődésére a megyei közlekedési felügyelet igazgatója, Horváth Miklós elmondta: – A program rendkívül felhasználóbarát. Olyan kialakítású, hogy kezelését a számítógép-használatban járatlan vizsgázók akár magyarázat nélkül is könnyen, gyorsan elsajátíthatják. A képernyő megfelelő területének megérintésével lehet vezérelni a rendszert.

A vizsgázók a vizsgahelyeken kifüggesztett tablókon és minden vizsga indulásakor a felvezető képsoron jól áttekinthető kezelési útmutatót kapnak – tudtuk meg Horváth Miklóstól.

Az igazgató megnyugtatásképpen azt is elmondta, hogy a nehéznek tartott kérdést sem szükséges azonnal megválaszolni, mert az a program beállításától függően a kérdéssor végére lapozható. – Egyetlen változás, hogy a kérdések megválaszolására rendelkezésre álló idő ténylegesen egy perc, ez nem vonható össze. Természetesen a követelményszintek az egyes kategóriákban nem változnak – tájékoztatta lapunkat a közlekedési felügyelet vezetője.

A szakember szerint a számítógépes vizsga bevezetése több várható előnnyel jár. Ilyen lehet például, hogy gyakoribbá tehetők a baleseti okkutatások során feltárt hiányos elméleti ismereteket számon kérő kérdések. Sok tonna papír felhasználása elmarad, valamint a vizsgázók a rontott válaszok visszanézésekor azonnali visszacsatolást kapnak a helyes válaszról és annak miértjéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom