Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Krisztus Pilátus előtt: így vették le a falról Munkácsy képét - fotók

A festmény visszatér Kanadába, mert a kép megvásárlásról, illetve a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló tárgyalások nem jártak sikerrel.
Elszállították a debreceni Déri Múzeumból hétfőn Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét.

A Munkácsy-trilógia másik két darabja, a Golgota és az Ecce Homo továbbra is együtt látható a múzeum Munkácsy Termében.

A hétvégén több mint 3200-an keresték fel a még együtt látható Munkácsy-trilógiát, miután a múzeum múlt hét csütörtökön bejelentette: a képek nem maradhatnak együtt, a Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába, a Hamilton galériába.

A monumentális festményt hétfőn előbb leemelték a falról, majd speciális fóliára fektették, eltávolították róla a díszkeretet, a vásznat pedig egy hengerre tekerték. A becsomagolást követően ládába helyezték a képet és a Déri Múzeum kupolatermének ablakán keresztül daruval emelték ki és helyezték el a képet szállító kamionba.

A hat mázsás rakományt repülővel előbb Frankfurtba, onnan a hétvégén Torontóba szállítják - tudta meg az MTI tudósítója.

Elszállították a Krisztus Pilátus előtt című képet Debrecenből. Fotó: MTI (galéria)

A csomagolási munkálatokat ezúttal is a helyszínen irányító Szentkirályi Miklós vezető restaurátor az MTI érdeklődésére emlékeztetett arra, hogy először 1995-ben érkezett Magyarországra a festmény. Akkor átfogó restaurálást végeztek rajta, ami a mai napig megőrizte a kép jó állapotát. Ugyanakkor a festménynek ez már a harmadik kanadai útja, közben volt Pécsett, Budapesten és Bécsben, de már Munkácsy idejében is sokat utazott Európa nagyvárosai, valamint Európa és Amerika között.

"A sok utazás, a sok fel- és letekerés miatt a kép fizikai állapota elhasználódott, anyaga elfáradt, ezért nagyon ajánlott végre leállítani a szállítgatását, s egyben tartani a trilógiát, mégpedig Debrecenben" - mondta Szentkirályi Miklós.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere azt mondta pénteken, hogy nem tettek le Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének megvásárlásáról, de annak meg kell teremteni a jogszabályi hátteret. Bejelentette: most ugyan visszaszállítják a képet a kanadai Hamilton Művészeti Galériába, de nyáron szeretnék véglegesen megvásárolni, amelynek az anyagi fedezete rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank értéktár programja keretében.

Kósa Lajos arra kéri a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már magyar állami tulajdonban van.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szó szót követett, aztán az egyik nő a másiknak esett

Korát és a viselkedését firtatta egy 19 éves lánynak J. Anikó, aminek verekedés lett a vége. A bunyóba többen is beszálltak. Tovább olvasom