Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kritikussá vált a BKV finanszírozása

Ideális esetben a BKV változatlan működés mellett négy-hatévenkénti adósságkonszolidáció révén működtethető, de ez csak akkor igaz, ha a bankok továbbra is hajlandóak hitelt nyújtani a vállalatnak, miközben lényegében állami kockázatúként kezelik azt, és az is elengedhetetlen, hogy kritikus időpontban az állam átvállalja az adósságot - írta a Napi Gazdaság szerdai számában a Boston Consulting Group (BCG) tavaly készült felmérése alapján, amelyet most tett hozzáférhetővé a főváros.
A bankok számára aggasztó lehet, hogy a BKV bankképességi mutatója - ez az adósságállomány és az üzemi eredmény hányadosa - már tavaly is meghaladta az elfogadható szintet. Elfogadható, ha ez az arány öt alatt van, ehhez képest tavaly 12-re becsülte a BCG, az idén pedig húsz lehet. Ezen az is csak időlegesen változtatna, ha a BKV megkapná a remélt 30 milliárd forint pótlólagos állami juttatást, ami mindössze egy-másfél évvel odázná el a bankképesség elvesztését - írta a lap.

A megoldás nem lehet más, csak a teljes és strukturális átalakítás, aminek révén ideális esetben az állam, a főváros és a BKV megfelelő arányban járulna hozzá a működtetéshez. A BKV felelőssége abban áll, hogy végrehajtsák a hatékonyabb működéshez szükséges intézkedéseket, így a kollektív szerződés racionalizálását, a központi létszám 300 fős csökkentését, a hatékonyabb munkaszervezést. A fővárosnak a paraméterkönyv felülvizsgálata mellett tízmilliárd forinttal kellene javítania a közösségi közlekedés finanszírozásának egyenlegét, az államnak pedig együtt kellene működnie a fővárossal és formálisan is felelősséget kellene vállalnia a finanszírozásért - írta a Napi Gazdaság.

Olvasóink írták

  • 2. Cinea 2010. június 23. 09:23
    „És Horváth Csaba, főpolgármesterjelölt még mindig ingyenessé akarja tenni a fővárosikanak a tömegközlekedést?
    Nevetséges!!!”
  • 1. Falcao 2010. június 23. 09:15
    „Remélem azért egy nokiás-dobozra még futja...
    Vegyék vissza a pénzeket a lopósaktól, és akkor lesz pénz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb botrány a Velencei-tó partján

Egy több mint kétmilliárd forintos beruházással kapcsolatban feljelentést tesznek civil szervezetek… Tovább olvasom