Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Krónikus hörgőgyulladás

Becslések szerint Magyarországon több mint félmillió embert érint a krónikus hörgőgyulladás.

Becslések szerint Magyarországon több mint félmillió embert érint  a krónikus hörgőgyulladás, ami egy súlyos betegség. A tüdőgyógyászati hálózatban nyilvántartott és kezelésben részesülő páciensek száma mindössze hatvanezer körül van.

A dohányfüst kiváltó ok

A betegség lényege, hogy a dohányfüst káros összetevői az évek folyamán a tüdő krónikus gyulladását okozzák. Ennek következtében krónikus köhögés, fokozott váladékképződés, majd egyre súlyosbodó nehéz légzés, fokozódó légszomj, „levegőtlenség" alakul ki, ami a betegség előrehaladott stádiumában korlátozza a betegek mozgását, fizikai terhelhetőségét. Végül a tüdő nem képes a szervezet oxigénellátását biztosítani, a betegségnek ebben a stádiumában folyamatos otthoni oxigénterápia válik szükségessé.

90% dohányos!

A krónikus hörgőgyulladástól szenvedő betegek többsége – mintegy 90 százaléka – dohányos! A dohányosok több mint ötödénél előbb-utóbb fellép ez a betegség. Ma a COPD-t tekintjük a leggyakoribb és talán a legkönnyebben megelőzhető haláloknak, hiszen a dohányzás elkerülésével, valamint időben történő abbahagyásával a megbetegedések és a halálesetek túlnyomó többsége megelőzhető lenne.

Az első tünetek

Az első tüneteket rendszerint a  – főleg a reggeli, ébredés utáni órákban jelentkező – krónikus köhögés és fokozott váladékképződés jelenti. A legtöbb beteg ezekkel a kezdeti,  kisebb közérzeti problémát okozó tünetekkel még nem, csak a később kialakuló nehéz légzéssel fordul orvoshoz. Az eleinte kizárólag fizikai terhelésre fellépő légszomj az évek folyamán, a tüdő működésének folyamatos romlásával arányosan, fokozatosan súlyosbodik, ami az érintett betegek életminőségének és életkilátásainak nagymértékű romlásához vezet.

Korai stádiumban megállítható

Pedig a korai stádiumban felismert krónikus hörgőgyulladás – ha vissza nem is fordítható – még megállítható. A betegség pedig egy egyszerű légzésfunkciós méréssel diagnosztizálható. Egyetlen fújásból a betegség fennállása megállapítható. Annak tehát, aki észleli magán az említett tüneteket, mindenképpen érdemes valamelyik tüdőgondozóban szűrővizsgálatra jelentkezni.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés a betegség súlyosságától függ, és hörgőtágító hatású gyógyszerek, valamint gyulladáscsökkentők rendszeres belélegzéséből áll. Szerencsére ma már a legkorszerűbb készítmények is 90%-os társadalombiztosítási támogatással kaphatók. Fontos azonban tudni, hogy ezek a szerek ugyan enyhítik a légszomjat és növelik a fizikai terhelhetőséget, de a betegség természetes lefolyását – a tüdő működésének folyamatos romlását – nem képesek megakadályozni. A betegség előrehaladását kizárólag a dohányzás elhagyása fékezi! A korai stádiumban felismert betegség a dohányzás elhagyása után nem súlyosbodik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rezeg a léc az irányítónál

Kétszer játszott a bajnokság során hazai pályán és mindkétszer alulmaradt a Soproni sÖrdögök… Tovább olvasom