Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Kulcsár-ügy - Pénteken megszólalhat az exbróker

A Kulcsár-ügy megismételt elsőfokú eljárásában, a Fővárosi Bíróságon szerdán tartott első tárgyaláson lezárul az iratismertetés és várhatóan a következő, péntekre kitűzött tárgyaláson kezdheti meg vallomását az elsőrendű vádlott.
Kulcsár Attila a 2003-ban kipattant bróker-botrány nyomozása során az ügyészek előtt igen terjedelmes, magára és számos más későbbi vádlottra terhelő vallomást tett, amelyek a vádiratot alátámasztó egyik legfontosabb bizonyítékká váltak, ugyanakkor az évekig tartó elsőfokú büntetőperben a Fővárosi Bíróságon már alig szólalt meg az elsőrendű vádlott.

Idén tavasszal, a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú eljárásában azután váratlanul újra vallomást tett Kulcsár, méghozzá az addigiaktól részben eltérőt, és azt ígérte: egy megismételt eljárásban részletesen feltárja a történteket. Az FB a büntetőper első, szerdai tárgyalásán délelőtt felolvasta a nyolc terjedelmes vádiratot, délután pedig a 2008-ban kihirdetett elsőfokú ítélet és az azt hatályon kívül helyező, idén kihirdetett másodfokú ítélőtáblai határozat kivonatos ismertetése következik.

Kulcsárt 2008-ban a Fővárosi Bíróság, nem jogerősen, nyolcéves szabadságvesztésre és 230 millió forintos pénzbüntetésre ítélte sikkasztás miatt, vádlott-társai közül többen kaptak letöltendő szabadságvesztést, illetve több tíz-, esetenként százmilliós pénzbüntetést. Mindezt azonban - néhány kisebb jelentőségű vádlott ügye kivételével - hatályon kívül helyezte idén májusban a másodfokú bíróság, megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt. A tábla a megismételt eljárásban a Fővárosi Bíróság feladatául elsőként azt írta elő, hogy tisztázza végre, mi a pontos vád.

Az FB sajtótitkárságának tájékoztatása szerint "a Fővárosi Főügyészség a Fővárosi Bírósághoz benyújtott átiratában közölte, hogy a vádirati tényállást és minősítést az eljárás jelenlegi szakaszában nem kívánja megváltoztatni", ugyanakkor "a vádhatóság szerint a vádirati tényállás tartalmazza a csalás megállapításához szükséges elemeket is".

A szerdán elkezdődött új elsőfokú eljárásban 18-an ülnek a vádlottak padján, jobbára sikkasztás, okirat-hamisítás, illetve pénzmosás vádjával. Az ügyészség szerint Kulcsár a K and H brókercégénél 1998. és 2003. között extra hozamokat ígérve, jogosulatlanul forgatta az ügyfelek pénzét és ezzel sokmilliárdos kárt okozott. A vádlottak nagy része Kulcsár ügyfele volt, illetve esetenként állami vállalat egykori vezetője. A bank munkatársai közül egyedül Rejtő E. Tibor volt elnök-vezérigazgatót vádolta meg az ügyészség, ám az elsőfokú bíróság az ő vonatkozásában felmentő rendelkezést hozott, a megismételt eljárásban Rejtő továbbra is a vádlottak padján foglal helyet.

Kulcsár az eljárás során több részletben éveket töltött előzetes letartóztatásban, vádlott-társai pedig más enyhébb kényszerintézkedések hatálya alatt, ám a tábla idén májusban a hatályon kívül helyező végzés kihirdetésekor egyedül Kulcsár esetében tartott fenn lakhelyelhagyási tilalmat.

Olvasóink írták

 • 2. szilléri 2010. december 02. 16:43
  „Talán beugrik neki, hogy ki is volt az a Gyurcsányi nevű politikus aki védte a VIP-esek seggét!

  Kedves moderátor 30 perced szokott lenni a feladat végrehajtására!

  Tea ? sör ? iWiIW ?”
 • 1. jozko 2010. december 01. 17:33
  „Pénteken megszólalhat.

  Még két napja van!

  Oké, elismerem, ez rossz vicc volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OGY - Fidesz: az új médiatörvénnyel közép-európai BBC jöhet létre

A Fidesz szerint az új médiatörvénnyel létrejöhet a közép-európai BBC. Az indítvány szerdai… Tovább olvasom