Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Kulcsár első fokon nyolc évet kapott

Ítéletet hirdettek Kulcsár Attila és 23 vádlott-társának 2006 májusában kezdődött büntetőperében. Kulcsár Attilát nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság.
Nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte első fokon sikkasztás miatt Kulcsár Attilát a Fővárosi Bíróság csütörtökön.

Öt év börtönt és 177 millió forint vagyonelkobzást kapott bűnsegédként elkövetett sikkasztás és pénzmosás miatt Kerék Csaba, a Britton Kft. egykori vezetője, továbbá sikkasztás miatt három év börtönt kapott Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese pedig öt év börtönt és 58 millió forintos vagyonelkobzást kapott szintén sikkasztás miatt.

Schönthal Henrik üzletembert pénzmosás és sikkasztás miatt öt év börtönnel és 626 millió forint vagyonelkobzással sújtotta első fokon a Fővárosi Bíróság, amely ugyanakkor felmentette a bűnsegédként elkövetett sikkasztás vádja alól Rejtő E. Tibort, a K&H Bank egykori elnök-vezérigazgatóját.

Összeállítás a brókerbotrányról - kronológia

2003. április 23. - Fehér Erzsébet, a Pannonplast Rt. elnök-vezérigazgatója beadvánnyal fordult a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) a Pannonplast Rt.-ben történt befolyásszerzéssel kapcsolatban.

A brókerügy más szálai

A szépségkirálynő jól ismerte Rejtő E. Tibort

A szépségkirálynő telefonjai a bankvezérrel?
2003. május 8. - A PSZÁF helyszíni vizsgálatot tartott a K&H Banknál és brókercégénél, a K&H Equitiesnél a Pannonplast Rt. vizsgálata során tapasztalt pénzforgalmi és adatszolgáltatási visszásságok kiderítése érdekében. Ennek során először hallgatták meg tanúként Kulcsár Attilát, az Equities vezető brókerét.

2003. június 16. - Ismeretlen tettesek megverték Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét egy nappal azelőtt, hogy a szervezet nyilvánosságra hozta a befolyásszerzésről szóló felügyeleti határozatot. Eszerint a Britton Kft. és a Pevdi Kft. szabálytalanul vette át az ellenőrzést a Pannonplast Rt. felett. A célvizsgálat megállapította, hogy 2003. január 30. és február 5. között több, függetlennek látszó, de kivétel nélkül a K&H brókercége, az Equities állandó és megkülönböztetett elbánásban részesülő ügyfélkörébe tartozó befektető összesen 1,2 milliárd forint értékben több mint 950 ezer darab Pannonplast-részvényt vásárolt a tőzsdén. A Britton Kft. tulajdonosai cáfolták a PSZÁF állításait.

2003. július 4. - A K&H Bank Rt. belső vizsgálata súlyos szabálytalanságokat tárt fel a brókercégénél, amelyek kapcsolatba hozhatók Kulcsár Attilával. A bank feljelentést tett a rendőrségen.

2003. július 7. - Az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) nyomozást rendelt el sikkasztás bűntettének alapos gyanúja miatt a K&H Equitiesnél feltárt visszaélések alapján. A nyomozó hatósághoz az ügyben a Nemzetbiztonsági Hivataltól is feljelentés érkezett. Július 9-én a külföldön tartózkodó Kulcsár Attila közölte: nyomásgyakorlásra nyilatkozott úgy, hogy csak ő felelős a sikkasztásért, a bróker szerint az ügyben több banki vezető is érintett.
2003. július 10. - Lemondott Rejtő E. Tibor, a K&H Bank vezérigazgatója és Ludo Jacobs vezérigazgató-helyettes, lemondásukat az erkölcsi felelősség vállalásával indokolták.

2003. július 17. - Kulcsár Attila nem jelent meg gyanúsítotti kihallgatásán, így az ORFK nemzetközi elfogatóparancsot, a Fővárosi Főügyészség nemzetközi ügyészi elfogatóparancsot bocsátott ki ellene. Az osztrák hatóságok az ORFK SZBEI munkatársainak közreműködésével még aznap Bécsben elfogták és kiadatási őrizetbe helyezték Kulcsárt.

2003. szeptember 5. - A hegyeshalmi határállomáson feltartóztatták Rejtő E. Tibort, a K&H bank lemondott vezérigazgatóját, akit 7-én sikkasztásban való bűnrészesség alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyeztek. Az ORFK tájékoztatása szerint addig a brókerbotránynak nyolc gyanúsítottja volt, közülük négyet - Kulcsáron és Rejtőn kívül Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét és Bitvai Miklóst, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatóját - helyeztek bűnügyi őrizetbe. Előzetes letartóztatásban van egy szíriai állampolgár, egy másik szíriai állampolgár már külföldre távozott, gyanúsítottként hallgatták ki a K&H Bank két volt munkatársát.

2004. március 30. - Kiadták Magyarországnak és hazahozták Ausztriából Kulcsár Attilát, aki június 2-től tett vallomást a Fővárosi Főügyészségen.

2004. szeptember 30. - A Budai Központi Kerületi Bíróság - ügyészi indítványra - megszüntette Kulcsár Attila előzetes letartóztatását, egyúttal elrendelte házi őrizetét. 2005. július 13-án a Fővárosi Bíróság megszüntette a házi őrizetet és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

2005. május 5. - A Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyészség indítványára első fokú, nem jogerős határozatában 38 magán-, illetve jogi személy vagyonát, vagyonrészét zárolta összesen több mint egymilliárd forint értékben. Július 12-én 31 esetben megszüntették az intézkedést.

2005. augusztus 24. - A Fővárosi Főügyészség benyújtotta a vádiratot a Fővárosi Bíróságra a Kulcsár Attila és társai ellen indított bűnügyben. Az ügyészség sikkasztásért, pénzmosásért, vesztegetésért és más bűncselekmények elkövetéséért emelt vádat 21 gyanúsítottal szemben, az elsőrendű vádlott Kulcsár Attila, a K&H Equities brókercégének volt ügyvezető igazgatója, a másodrendű vádlott Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója, a harmadrendű vádlott Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatója. Kulcsár Attilát különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztással és magánokirat-hamisítással vádolják. A vádirat szerint a sikkasztás elkövetési értéke mintegy 23 milliárd forint, a bűncselekmény elkövetői 8,3 milliárd forintnyi kárt okoztak, de ennek jelentős részét az ügy kirobbanása, 2003. április 26. után zárolták a hatóságok.

A Fővárosi Bíróságon megkezdődött Kulcsár Attila és 21 társának büntetőpere, akiket a vádiratban többek között sikkasztással, pénzmosással, vesztegetéssel, orgazdasággal és bűnpártolással vádoltak.
2006. augusztus 23. - A Fővárosi Főügyészség újabb vádat emelt Kulcsár Attila ellen különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás miatt, mert 2003. május 20-án a K&H önkormányzati és EU projektigazgatóságának vezetőjeként olyan tranzakcióra adott utasítást, amelynek alapján jogosulatlanul használtak fel az Állami Autópálya Kezelő Rt. számlájáról mintegy 300 millió forintot. A kárérték végül ennek csak a töredéke lett.

2008. július 4. - A Fővárosi Főügyészségen befejeződött a bizonyítási eljárás és az ügyészi vádbeszéddel megkezdődtek a perbeszédek. Az ügyész szerint Kulcsár Attila politikai és médiakapcsolatait használta fel, ezért éveken át folytathatta sikkasztássorozatát, amelynek elkövetési értéke 23 milliárd forint. Az ügyész 12 vádlottra börtönbüntetést, valamint Kulcsár Attilára 230 milliós, Kerék Csabára 176 milliós, Bitvai Miklósra 150 milliós, Garamszegi Gáborra 58 milliós, Forró Tamásra 30 milliós, Schönthal Henrikre 626 milliós vagyonelkobzást kért. Kulcsár védője az enyhítő szakasz alkalmazását kérte és szerinte a sértett K&H Equities "felróható magatartása" is nagymértékben elősegítette, sőt előidézte a bűncselekmény-sorozatot. A többi védőügyvéd védence felmentését kérte. - 2008. augusztus 22. -A vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezését követően augusztus 28-ra napolták el az elsőfokú ítélet kihirdetését.

Olvasóink írták

 • 20. kleizmer 2008. augusztus 28. 19:52
  „Rómeó, Ő egy angyal, igen Ő hozta el közénk a fényt, egy fényhozó angyal, latinosan lucifer, az örök világosság (lux eterna) fényeskedjék neki! Lehetne már tényleg bukott angyal in practice et de jure.”
 • 19. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 28. 19:36
  „18. hozzászólás kleizmer 2008.08.28 16:48:

  Feriről ilyet el sem tudok képzelni. Ha valóban nem is ő volt, akkor sem. Feri mindig igazat mond és egy angyal.”
 • 18. kleizmer 2008. augusztus 28. 16:48
  „Gyurcsányi mégis Gyurcsány?
  2004-09-17 12:09

  Emlékezetes, a K&H-botrány lehallgatási jegyzokönyve szerint létezik egy bizonyos "nagy ember", Gyurcsányi. A Reform címu hetilap egy vállalkozásban rá is talált Gyurcsányi Ferencre, akinek a cégadatok szerint édesanyja neve és lakcíme megegyezik a miniszterelnök-jelöltével.

  Két cégbejegyzés furcsa azonossága - a Reform egymás mellé tette oket

  "Vajon ki lehet az a Gyurcsányi, akit a lehallgatási jegyzokönyvekben lehet olvasni?" - tette fel a kérdést az idén áprilisban az Országgyulésben Demeter Ervin, miután betekinthetett KulcsárAttila, az elozetes letartóztatásban lévo álbróker és az ügyben ugyancsak gyanúsítottként szereplo Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelo Rt. (AKA Rt.) vezérigazgatójának lehallgatott telefonbeszélgetésének jegyzokönyvébe. A Fidesz képviseloje a jegyzokönyvre hivatkozva kitért arra, a vezérigazgató arról beszéltKulcsárral, hogy a Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatójának tudomására adták, baj van a papírokkal, majd ezt követoen azt mondta Bitvai Kulcsárnak: "Gyurcsányival akar beszélni a Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatója, hogy intézkedjen." Elhangzott az is, hogy az AKA Rt. vezérigazgatójának 12 órára kell mennie a legnagyobb emberhez. Demeter feltette a kérdést: "Ki ez a legnagyobb ember?"

  A titokzatos Gyurcsányi személyét firtató kérdésre Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelo államtitkár kijelentette: "Semmi sem támasztja alá, hogy Gyurcsányi egyenlo lenne Gyurcsány Ferenccel, és hogy a sportminiszter bármilyen módon kapcsolatban állt volna Kulcsár Attilával." Szerinte a vonatkozó lehallgatási jegyzokönyvben arról van szó, hogy két személy arról beszélget, hogy egy harmadik személy felkereshetné Gyurcsányt, akit "olyan jól ismernek, hogy még a nevét sem tudják pontosan". Semmi sem támasztja alá, hogy ilyen találkozó létrejött volna - mondta Tóth.

  A céginformációs adatbázis szerint azonban az ARK Vagyonkezelo Rt. felügyelobizottsági tagja 2001. május 26. és 2003. május 7. között egy bizonyos Gyurcsányi Ferenc volt, akinek mind az anyja neve (Varga Katalin), mind a lakcíme (Budapest, Szemlohegy utca 42.) megegyezik Gyurcsány Ferencével. A politikus 2003 májusában lett sportminiszter. Ekkor bejelentette, hogy megválik cégei irányításától, ám korábban szerzett tulajdonrészeirol nem mondott le.

  A cégadatok megerosítik a Gyurcsány és Gyurcsányi közötti, Demeter Ervin által vélt összefüggést.

  A Reform álláspontja szerint az lenne a megnyugtató, ha egy vizsgálat minden kétséget kizáróan tisztázná, hogy Gyurcsány Ferencnek van-e köze ahhoz a Gyurcsányihoz, akinek a neve szerepel a lehallgatási jegyzokönyvben. A kormányfojelölt édesanyja is elmondta a lapnak, gyakran félreértik a nevüket, ezért meglehet, hogy a lehallgató tiszt és a cégbírósági munkatárs is így járt. Ez minden érintettnek jó lenne, hiszen ha az eljárás azzal zárul, hogy a lehallgatási jegyzokönyvben említett Gyurcsányi nem azonos a miniszterelnök-jelölttel, akkor végleg eloszlik a gyanú, hogy olyan ember készül beülni a miniszterelnöki székbe, aki korábban esetleg részese volt a magyar történelem egyik legnagyobb buncselekményének - írja a hetilap.

  Reform”
 • 17. maci52 2008. augusztus 28. 16:21
  „Biztonsági öv benemcsatolásáért egy taknyos rendőrlány közel 30000.-forintra büntizett,23 milliárdból hány villa,nyaraló épült fel? Hány luxus autót vettek rajta,hányszor voltak luxus utazáson,hány APEH-os gazdagodott meg? Hány ügyvéd lett milliomos?Bocs,nem ügyvéd,seggen ülő rabló.Most úgy is kimossák őket,minden politikus ártatlan,szemetek.”
 • 16. kleizmeir 2008. augusztus 28. 15:03
  „Az alábbi egy 2005. májusi cikk részlete
  (...) "Emlékezetes, Szász Károly volt felügyeleti elnök 2003. június 16-i megveretése után kérte fel Medgyessy Péter akkori miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat bevonásával kezdjen titkos adatgyűjtésbe a bűncselekmény felderítése céljából. A szolgálatok a hivatalos tájékoztatás szerint 595 telefonbeszélgetést rögzítettek, amelyek elsősorban a brókerbotrány későbbi gyanúsítottjai között zajlottak le. A dokumentumokból a K&H-ügy nyomozását végző hatóságok is kaptak, illetve azokból nyilvános bírósági eljáráson is idéztek, így a lehallgatási jegyzőkönyvek egy része nyilvánosságra került. Kiderült, hogy Kulcsár Attila és Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. meggyanúsított exvezérigazgatója ,,Gyurcsányitól" várt segítséget, de szó esett egy bizonyos ,,legnagyobb emberről" is, aki a sztrádacég vezetőjét is fogadta az botrány elsimítása végett. Az ügy kapcsán Tóth András egyébként közleményben tudatta, hogy Gyurcsány Ferenc, akkori sportminiszternek nem volt kapcsolata Kulcsár Attilával, amit egyébként az Altus Rt. jelenlegi vezérigazgatójának tanúvallomása megcáfolt, Jagiellowitz Györgyné ugyanis jegyzőkönyvbe mondta: ,,Gyurcsány Ferenc úr irányította hozzám Kulcsár Attilát, mivel ő már az Altus ügyeivel nem foglalkozott." (...)”
 • 15. Hmmm 2008. augusztus 28. 14:31
  „Csak az a baj..mi nem férünk a zsíros bödönhöz".
  Szerintem mindenki ezt csinálná.
  Kicsinek kicsi jut a nagynak...nagy.
  Hol az igazság?!”
 • 14. kleizmeir 2008. augusztus 28. 14:21
  „"Számos politikus is belekeveredett a brókerbotrányba. Baja Ferencről, a Miniszterelnöki Hivatal volt politikai államtitkáráról például Kulcsár azt állította: több alkalommal, mintegy 30-50 millió forintot adott át neki személyesen. De hírbe hozták Lamperth Mónikát is. Kulcsár szerint a volt belügyminiszter férje segítette őt abban, hogy személyes kapcsolatba kerülhessen az önkormányzatokat is felügyelő miniszter asszonnyal.

  Önálló fejezetként szerepel a brókerügy vádiratában a szocialista-szabad demokrata vezetésű X. kerület részvénycsomagjával elkövetett visszaélés története. Az exbróker a kerület részvényeit rendszeresen a szabott limitár alatt értékesítette, Kőbánya pénzéből pedig gyakran pótolta más ügyfeleinek a számlájáról hiányzó összegeket.

  2005-ben újabb fordulat következett. A Nemzetbiztonsági Hivatal megsemmisítette azt az 595 darab lehallgatási jegyzőkönyvet*, amely Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseit rögzítette. Hiába tiltakozott emiatt az ellenzék, az Országgyűlés ülésén az NBH főigazgatója kijelentette: az előírások szerint jártak el az iratokkal."

  *Ezek között volt a Gyurcsányis is.”
 • 13. zoltanz 2008. augusztus 28. 13:02
  „Na, emberek, így kell legalizáltan 22 milliárdhoz jutni törvénytelen eszközökkel”
 • 12. KukoricaJancsi 2008. augusztus 28. 12:31
  „Kár, hogy nem tettek a cikk mellé egy olyat is, ami egy gyilkosság elkövetésére vonatkozó vádemelést tartalmaz.
  Úgy legalább látnánk, hogy melyik az értékesebb, és mennyivel: a pénz, vagy az emberi élet.”
 • 11. rade 2008. augusztus 28. 12:19
  „Megszoktuk már, hogy a Varga bírónak furcsa ítéletei vannak, és voltak.”
 • 10. Igazság? 2008. augusztus 28. 12:15
  „Cimborám olajat lopott a MOL telepről (persze az őrök benne voltak), kb 300000 ft haszna lett belőle és 12 hónapot kapott letöltendőt, 10 hónap múlva szabadult és 640 000 ft bűnügyi költség megfizetésére kötelezték.”
 • 9. Safranek 2008. augusztus 28. 12:15
  „Ha majd az ilyen ügyekben egyszer végre elítélik az igazi bűnösöket, felbujtókat, akkor talán beszélhetünk demokráciáról.
  Addig csupán a 70es évek Olaszországára "hajazunk", a maffia és a politika összemosódik.
  Talán egyszer mehetünk még beszélőre a mai politikusokhoz!
  Már alig várom, hogy meglátogathassuk őket!”
 • 8. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 28. 11:16
  „6. hozzászólás motimáció 2008.08.28 10:28:

  Eljutottunk idaig, de az egesz szinjatek. Azaz eleve boritekolhato volt, hogy SEMMI nem lesz belole. Ezert kar a milliardokat kolteni az "igazsag"szolgaltatasra :(”
 • 7. joy 2008. augusztus 28. 11:05
  „Hepijend!”
 • 6. motimáció 2008. augusztus 28. 10:28
  „hu-nak, talán 1-nél (is)
  Rómeó-nak, azért legalább eddig eljutottunk, pedig de mindent elkövettek egyesek, már kezdetektől fogva. - dehát a mentelmi jog.”
 • 5. hu 2008. augusztus 28. 10:13
  „elkövetési értéke 23 milliárd forint,megtérül kb 1,2MFt. Hol a többi?”
 • 4. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 28. 10:12
  „2. hozzászólás madártej 2008.08.28 10:09:

  Nagy az a haz, ha hetvegenkent a Balatonra jar az ejszakai eletbe szorakozni...”
 • 3. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 28. 10:11
  „Elso fok? Akkor a vegen, masodfoku vagy legfelsobb dontes alapjan majd bocsanatot kernek tole es kartalanitjak a jogtalan meghurcolasert a szegeny bunozo urat.”
 • 2. madártej 2008. augusztus 28. 10:09
  „Ebből majd 5 esztendőt háziőrizetben nyaralt a kancigány.”
 • 1. motimáció 2008. augusztus 28. 10:05
  „Volt még valami Gyurcsányi nevű is az ügyben ...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tinédzsert gázolt halálra egy személyvonat Budapesten

A helyszínen meghalt egy 16 év körüli - eddig ismeretlen személyazonosságú - fiú, akit egy személyvonat ütött el szerdán este a fővárosban. Tovább olvasom