Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Küldemény a kisbaboti kocsmából

Receptversenyünk híre gyorsan bejárta a megyét. Giczi Mónika kisbaboti ecetes halával nevezett.

Giczi Mónika kónyi származású, Rábaszentmiklóson él vőlegényével. A szomszédos település, Kisbabot kiskocsmájában dolgozik, ott készített először – főnöke irányításával – ecetes halat. Vendégeik körében nagy sikert aratott az étel, ezért ma már otthon, a család kedvére is csinálja.
A kocsmába is jár a család napilapja, ahol a múlt csütörtöki számban olvasta a felhívást Mónika.

Magától is indult volna, hiszen „szakmabeli", Győrben, a Krúdy Gyula vendéglátó-ipari szakközépiskolában végzett. A látogatók biztatása azonban még inkább arra ösztönözte, induljon. Vőlegénye is úgy gondolta, aki olyan finomakat főz, mint kedvese, annak indulni kell a versenyen. Sőt, nem is egy étellel. Mónikától tehát reményeink szerint újabb receptek is érkeznek majd. A Kisalföld receptversenyén bárki indulhat és bármennyi receptet elküldhet rá!

– Szívesen tevékenykedem a konyhában, és azt hiszem, hogy az ízekkel is barátságban vagyok. Mindenféle ételt elkészítek, ecetes halból itthon tíz-tizenöt adagot szoktam lerakni, és valamennyi gyorsan elfogy – mondja Giczi Mónika. – Rábaszentmiklós folyóparti település, hagyományai vannak a „halas" ételeknek. Az ecetes halon kívül én is szívesen készítek még halászlét, halpaprikást.

Ecetes hal (nagy adaghoz)

A megtisztított márnát felszeleteljük körülbelül 1 centiméteres szeletekre. A vöröshagymát is megtisztítjuk és hideg vízben állni hagyjuk (így nem csíp annyira). A halszeleteket megsózzuk, lisztben, felvert egész tojásban, szitált zsemlemorzsában megforgatjuk. Bő zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük, majd csepegtetőrácsra szedjük. A vöröshagymát kiemeljük a vízből és elkezdjük vékony karikákra vágni. Ha ez is kész, fogunk egy nagy tálat és elkezdjük rétegezni. A tál aljára hintünk vöröshagymát, erre ráteszünk annyi halszeletet, amennyi ráfér. Újra hagyma, újra hal, egészen addig, amíg el nem fogy.
Ha végeztünk, elkészítjük a levét, amelyhez a hozzávalók: 10 liter víz, 1 liter 10 százalékos ecet, 1 kg kristálycukor, 1 csomag babérlevél, 1 csomag egész bors, pici só. A hozzávalókat összekeverjük és felforraljuk. Az ecetet a végén adjuk hozzá. Ha felforrt a víz, ráöntjük a halra és a hagymára, még forrón. Állni hagyjuk, amíg ki nem hűl. Ha kihűlt, már kész, de legjobb, ha még egy napot állni hagyjuk az ecetes lében. Így jobban elpuhulnak a hal szálkái.
Egy adag = 2 szelet hal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jack és Rose balladája

Jack és Rose azonban nagy egyetértésben élik mindennapjaikat. Idilli életük azonban teljesen… Tovább olvasom