Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Külföldi bankszámlák alapján 620 eljárást indított a NAV

Az Európai Unió tagállamaiból 16 ezer magyar külföldi bankszámlájáról kapott adatot az adóhatóság.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Európai Unió tagállamaiból eddig kapott bankszámlaadatok alapján 620 eljárást indított és százmillió forintos nagyságrendű adóhiányt tárt fel - írja a Népszabadság.

A lap csütörtöki cikke szerint 2012-ben az adatot szolgáltató európai tagállamokban 16 ezer magyar állampolgárnak volt számlája. A közlésekből annyit lehet megtudni, hogy mekkora volt a kamatjövedelem vagy az értékpapírok eladásából származó bevétel, amelyet elszámoltak tavaly külföldön a magyaroknál.

A legtöbben Németországban nyitottak számlát, innen több mint ötezer számlatulajdonosról érkezett adat. A kamatjövedelem itt hárommillió euró volt (ez alapján 100 millió euró, vagyis több mint 30 milliárd forint lehetett kinn a számlákon), míg az értékpapíroknál elkönyvelt bevétel 7 millió eurót tett ki.

A 16 ezer végső haszonhúzó 37,9 millió eurót, azaz 11,5 milliárd forintot keresett 2012-ben a kint tartott számlákon, csak a kamatjövedelem 14 millió euró volt - utóbbi is 150 milliárdos kinn tartott vagyont feltételez.

Ezen számlák túlnyomó többségével azonban semmi dolga az adóhivatalnak: a kinti kamatjövedelmet ugyan be kell vallani, le kell adózni, de más dolog nincs vele. A hatóság is úgy nyilatkozott, hogy a beérkezett adatok alapján mindössze 620 vizsgálatot indított, amiből 22 még folyamatban van.

A lezárt ellenőrzéseken 173 millió forint adóhiányt, ezen belül 164 milliós szja hiányt tártak fel, ami fejenként átlagosan 274 ezer forint. A 164 milliós szja tétel a hatályos szabályok szerint valamivel több mint egymilliárd forint le nem adózott jövedelmet feltételez - a fennmaradó kilencmillió forint adóhiány vélhetően az egészségügyi hozzájárulás soron jött össze.

Ausztriából és Svájcból egyelőre nem érkezik adat - Svájc még nem ratifikálta a megújított kettős egyezményt, Ausztria pedig csak 2017-től köteles adatokat kiadni - ismerteti az újság.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem minden jogosult részesült a szociális bérpótlékban

Az érintett 91 ezer ember közül eddig több mint 80 ezren részesültek csaknem 2,5 milliárd forint… Tovább olvasom