Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 13°C | 23°C Még több cikk.

Külföldi diákok menthetik meg a felsőoktatást

További 15-20 ezer külföldi hallgató bevonására van szükség ahhoz, hogy elkerülhető legyen a felsőoktatási rendszer összeomlása - derül ki az AAM Group tanulmányából.
Hamarosan kénytelenek lesznek oktatókat elbocsátani és infrastruktúrát szűkíteni az egyetemek és főiskolák a jelentkezők számának csökkenése miatt. A demográfiai tendenciákat figyelembe véve nincs szükség bővülő, sőt, szinten tartott kapacitásra sem.

Ez leginkább a vidéki városokban okozhat problémát, hiszen a települések gazdasága számára lényeges bevételi forrást jelentenek az ottani egyetemekre, főiskolákra járók és az oktatók költései

A problémát részben több külföldi hallgató Magyarországra csábításával lehetne orvosolni - írja az inforadio.hu.

Olvasóink írták

 • 7. maradando 2009. október 29. 00:50
  „Az aktuális hiradásokban,ma arról tájékoztatták a magyar kulturális tálcát,hogy Kina tőbbezer magyar diákot látna szivesen felsőfokú intézményeiben.És ez nem véletlen.Kina még a mai napig baráti országként kezelte hazánkat.És európai terjeszkedéséhez legjobb bázist magyarország jelentene számára.Miért is ne lehettne ez kölcsönös ?”
 • 6. palimadar 2009. október 28. 22:20
  „Kevesebb hallgató, kevesebb oktató?
  Mi lenne, ha helyreállna a rend, és megfelelő szakmai tudással rendelkező oktatók vezetnék a gyakorlatokat? Talán nem olyan jó, hogy gyakran harmadévesek vezetik az elsőévesek gyakorlatát, akik könnyen zavarba hozhatók szakmai jellegű kérdésekkel...”
 • 5. palimadar 2009. október 28. 22:12
  „comet 2009.10.28. 20:34 - nek:
  A matek tanári záróvizsgához:
  Volt osztálytársam is ilyet végzett, de nem matekból, ott sokkal jobb volt az arány. Akik tavaly vizsgázhattak, már x éve elvégezték a főiskolát, tehát általános iskolai tanárok. 1 év alatt szerezhették meg a középiskolai tanári diplomát, pontosabban a mesterképzést.

  Ilyen körülmények között - lehetett bármennyire is ott a szeren tanárként - azért a valamikori ismereteik (főiskolai matek) is igen messze voltak az akkori egyetemisták matematikai ismereteitől. Hát még ha volt 10-15 évük a felejtésre. No ezt kellett volna behozni 1 év alatt heti átlag 1 nap (10 óra) egyetemi jelenléttel, a napi munka mellett. Ez a korábbi levelező képzésnek felelt meg, ami nem 1 év volt, hanem legalább 2...

  Ja, és volt osztálytársamnak az volt a véleménye, hogy a hallgatók többsége, lehet, hogy tanárként ott van a szeren, de a vizsgán szükséges tudás oldaláról nézve hááááááát....”
 • 4. comet 2009. október 28. 20:34
  „a felsőoktatást a kormány és sajnos maguk az intézmények vezetői, oktatói tették tönkre.
  Az oktatók vizsonylag szabad kezet kaptak, aminek eredményeként lement a színvonal. A lesüllyedt színvonalat az észnélküli követelményekkel akarták ellensúlyozni, ami hatalmas lemorzsolódási arányt eredményezett.
  Idény nyáron pl. Szegeden a matek tanári mesterszakon 10 százalék körül tudtak záróvizsgát tenni olyanok akik már évek óta ott vannak a szeren. Angliában a rosszab egyetemeken 10 százalékos a lemorzsolódás, a jobbakon 1% körüli. Mert ott jó a szelekció, jó az oktatás, és jó a vizsgáztatás.
  Ilyen lemorzsolódási számok mellett ki fog ide jönni, és fizetni azért hogy megszivassák?”
 • 3. geza 2009. október 28. 20:26
  „Remélem Kínaiak lesznek”
 • 2. achilleus 2009. október 28. 20:14
  „Vajon hogyan mentenék meg a külföldi diákok a felsőoktatást, ha mondjuk egy klinikai centrumot (ahol már most is jelentős számban vannak), pénzhiány miatt be kell zárni?? /Sőt jelenleg ez az intézmény veszélyezteti az egész egyetem működőképességét, mint azt olvashattuk./”
 • 1. nemakos 2009. október 28. 19:10
  „Talán inkább az oktatott szakok arányán kellene változtatni...minek annyi jogász, közgazdász, müvelődésszervező....nem tudnak elhelyezkedni, felesleges pénzkidobás...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenéves rablókat fogtak a rendőrök

Négy tizenéves fiatalt fogott el a rendőrség a múlt héten Hajdúsámsonban, a fiúk a gyanú szerint… Tovább olvasom