Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Külföldi kézen a magyar termőföld 20 százaléka

Bár a külföldiek magyarországi földvásárlási tilalmát leghamarabb 2011-ben oldja fel az Európai Bizottság, a becslések szerint a hazai termőterületek húsz százaléka már nincs magyar tulajdonban - írta a Magyar Nemzet.
A lap szombati számában a földkérdésről közölnek átfogó cikket, amelyben nyugat-magyarországi gazdálkodók, szakemberek és jogászok nyilatkoznak. Az elmondottakból az derül ki, hogy a külföldiek korábban - amíg ezt a jogszabály lehetővé tette - társaságokon keresztül vásároltak termőföldet Magyarországon, a hosszú távú bérleti szerződéseket pedig ma sem tiltja jogszabály.

Ugyanakkor gyakori az ajándékozásnak feltüntetett eladás, amikor a megajándékozott társtulajdonos lesz, s így elővásárlási jogot szerez. A Győr-Moson-Sopron megyei Agrárkamara elnöke a "zsebszerződések" tucatnyi formájával találkozott. Szerinte a leggyakoribbak a dátum nélküli szerződések. Az is előfordul, hogy magyar állampolgárságú strómanok nevére kerül a föld.

A magyar termőföld iránti érdeklődést főként a nyomott árak okozzák. A lapban közölt adatok szerint Magyarországon átlagosan 2.500 euróba kerül egy hektár föld, míg Németországban 12.000, Hollandiában pedig 24.000 euróba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MVM bevásárolna az E.ON áramhálózati társaságaiba

Várhatóan 2010 közepén újabb három áramhálózati cégben szerez tulajdont a Magyar Villamos Művek Zrt.… Tovább olvasom