Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Külföldi sajtó a Schmitt-ügyről: Magyar politikus nem mond le!

A brit The Economist blogrovatában foglalkozott Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumügyével; lengyel lapok a két ország közötti szolidaritásról írtak.
Benjamin Franklin azon merengett, hogy két biztos dolog van az életben: a halál és az adó. Ha a nagy ember ma élne, kétségtelenül megnevezne egy harmadikat is: azt, hogy magyar politikus soha nem mond le - írta Schmitt Pál plágiumügyéről közép-kelet-európai blogrovatában (Eastern Approaches) a The Economist.

A brit gazdasági-politikai hetilap blogbejegyzése szerint a magyar államfő bizonyosan pályafutása legrosszabb hetén van túl. A doktori címének visszavonásáról szóló bejelentés a magyar politikában ritka összpárti konszenzust teremtett abban, hogy az elnöknek le kellene mondania. Még a jobbra hajló Magyar Nemzet is, amely pedig általában a kormányt támogatja, szenvedélyes felhívásban kérte Schmitt Pált a távozásra.

A legtöbb elemző azt hitte, hogy Schmitt Pál számára mindennek vége, azonban Orbán Viktor miniszterelnök, az államfő pártszövetségese közbelépett, és kérdésre válaszolva közölte: az államfő dolga eldönteni, hogy lemond-e.

A The Economist szerint Schmitt Pál döntött is: csakúgy, mint annak idején Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök a zavargásokhoz vezető 2006-os beszéde után, az államfő is közölte, hogy marad. Schmitt Pál szerencséjére kéznél volt a megértő állami televízió. Obersovszky Péter interjúja az államfővel olyan kínos volt, amilyet Közép-Európában manapság ritkán látni - áll a The Economist írásában.

A lap megemlíti, hogy Schmitt Pál bejelentette: új disszertáció megírásába kezd. "Esetleg írhatna a magyar állami televízióra gyakorolt politikai nyomásról" - fejeződik be az írás.

A Gazeta Wyborcza hétvégi kiadásában Adam Michnik arról ír, hogy a magyar kormányfő politikájáról szóló vitában a lengyelek már Lengyelország jövőjéről vitatkoznak. Véleménye szerint "Magyarországot most hasonlóan drasztikusan lebénították", mint Lengyelországot a jobboldali kormányzás idején.

A Gazeta Polska Codziennie hétvégi kiadásának Jadwiga Staniszkis szociológus arról nyilatkozott, hogy a magyar kormányt támogató lengyelek rámutattak a kettős európai mérce létezésére.

Kiemelte, hogy a térségnek nem a lengyel külügyminiszter által javasolt "hierarchikus föderalizmus", hanem a lisszaboni szerződés alapelveiben meghatározott szuverenitásra, "individualizmusra és (a jelenleg korlátolt) gazdasági terjeszkedésre" van szüksége. Véleménye szerint "a régió legnagyobb országaként Lengyelországnak felelősséget kellene vállalnia másokért" és együtt kellene működnie a magyar miniszterelnökkel, aki "hősiesen, a két sebességű unió terveivel szemben, a magyar fejlődési stádium logikájának megfelelő változásokat vezet be", mert az összefogás lehetővé tenné a térség fejlődését "a kapitalizmus korai szakaszának különleges valóságában".

Olvasóink írták

 • 6. tri-atruuu 2012. április 01. 23:47
  „4. Power

  Írásod szellemessége alapján, ugye, Te Szőr Austin Powers vagy? Ugye, kitaláltam?”
 • 5. wtoni 2012. április 01. 22:55
  „4. Power 2012.04.01. 21:27
  Biztosan sokat ártanak a hazának a "balliberális kannibálok", de ha beleolvasol a külföldi sajtóba, illetve a cikkek alatti kommentekbe, hát nem ez jön le. A kép sajnos nagyon szomorú, tegnap egy osztrák lapon kommentben olvastam, hogy a magyarokat el kellene törölni, mielőtt a nacionalista kormány kitalálja, hogy mennyi milliárddal tartoznak nekünk még a Monarchia idejéből... No ez a baj. nyilván ez szélsőség, de jó eséllyel nem egy balliberális kannibál, hanem egy hozzád vagy hozzám hasonló osztrák kommentelő írta.”
 • 4. Power 2012. április 01. 21:27
  „Minél rosszabb, annál jobb, a balliberális kannibálok a saját fajtájukat, hazájukat sem kímélik.
  A NOB és a nemzeti OB-ok mindig is támogatták az olimpikonokat. Vajon hány magyar vízilabdás doktorunk praktizál?”
 • 3. X_Y 2012. április 01. 15:47
  „2. Queenmargareth 2012.04.01. 15:22

  Szerintem mindkettő annyi mocskos ügyet tud a másikról, hogy kölcsönösen sakkban tarthatják egymást..
  Ha Plagibácsi valamit nem írna alá, felhánytorgatnák az MSZMP-s miniszterhelyettesi múltat meg azt az 1964-es balesetet is (talán még egy szívszorító story is lenne az akkor súlyosan sérült áldozatról, mondjuk a TV2-n valami bulvárműsorban, pl. a Frizbi-n)
  Ha meg OVi most lemondásra szólítaná fel, akkor Plagibácsi borigatná ki mindazt a fekáliát, amit 2003-tól begyűjtött a FIDESZ vezérkarról (mert afelől nincs kétségem hogy Plagibácsi mindig úgy tudott olimpiai válogatott tagságot, nagyköveti pozíciókat (MDF majd MSZP), főpolgármester-jelölti (MSZP) majd FIDESZ elnökségi tagságot kikönyökölni magának hogy módszeresen gyűjtögette a fekáliának valót a körülötte levőkről)

  Csak miközben ők sakkozgatnak, az ország közben mattot kap...”
 • 2. Queenmargareth 2012. április 01. 15:22
  „ov nem talált jobb bábut”
 • 1. Agyalapi 2012. április 01. 13:44
  „Csak ismételni tudom magam: O.V. még nem jutott el a felismerésig, hogy ez a büszke olimpiai bajnok magával ragadhatja, mint fuldokló az őt megmenteni igyekvőt. Aztán mehet a lengyelekhez elnöknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miniszteri biztost neveztek ki a nők munkaerő-piaci helyzetének javítására

Miniszteri biztost nevezett ki vasárnapi hatállyal Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a nők… Tovább olvasom