Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Külföldi sajtó: ˝Budapest visszalép az IMF nyomására?˝

A Spiegel Online, a Die Zeit és a Le Monde is közölt cikket keddi kiadásaiban Magyarországról.
A Spiegel Online egy politológussal elemezte a magyar politikai helyzetet, a Die Zeit című hetilap a gazdasági helyzetről közölt összeállítást online kiadásában, a Handelsblatt német üzleti lap az IMF-fel kezdett tárgyalásokkal összefüggésben Orbán Viktorról írt, és beszámolt a Malévra vonatkozó döntésről, míg a párizsi Le Monde Erdélyről jelentetett meg írást, lengyel lapok pedig az IMF-fel kezdett tárgyalásokról írtak.

A Spiegel Online Orbán bukása kockázatos lenne címmel közölt interjút Kai-Olaf Lang politológussal, a német kormány és a törvényhozás mellett működő SWP független politikatudományi kutatóintézet szakértőjével. Lang úgy vélte: Magyarországon nem fenyeget a diktatúra kialakulásának veszélye, az alkotmányreform azonban komoly károkat okozott az országnak. "Az 'Orbán-rendszer' már nem közmegegyezésre törekvő plurális demokrácia többé, hanem konfrontációra kihegyezett többségi demokrácia" - mondta a kutató. A rendszer jellemzője továbbá az úgynevezett neotradicionalizmus, amely egyebek között a kereszténység és a hagyományos családmodell, valamint a nemzeti egység hangsúlyozásában és népszerűsítésében mutatkozik meg - tette hozzá, megjegyezve, hogy vannak "kétségkívül elfogadhatatlan" elemek is a rendszerben. Ilyen a közszolgálati média manipulációja és a törekvés egy alapelv, a hatalmi ágak szétválasztásnak elve érvényesülése ellen. Lang kifejtette: mindenekelőtt tisztázni kell, hogy az új alkotmány valóban sérti-e az alapjogokat és a demokratikus játékszabályokat. Ennek megállapításáig a tagországok elsősorban barátként és európai partnerként gyakorolhatnak hatást Orbánra. Ugyanakkor az EU-nak közösségként kell fellépnie, és "félreérthetetlen jelzéseket" kell küldenie a magyar miniszterelnöknek. A pénzügyi jellegű nyomásgyakorlás lehet a leginkább célravezető - fejtette ki, hozzátéve, hogy kellő óvatossággal kell kezelni a miniszterelnök lemondására vonatkozó követelést, mert Orbán távozásával sokan igazodási pont nélkül maradnának, amiből csak a még inkább radikális pártok húznának hasznot.

A Die Zeit című hetilap online kiadásában Magyarország válsága Európa problémájává válik című írásban Paul Flückiger cikkíró kifejtette: "Orbán gazdaságpolitikája különösen sebezhetővé tette Magyarországot a válsággal szemben", és az ország esetleges csődje az euróra is hatással lehet. Mindenekelőtt Ausztria szenvedné meg, ha Magyarország fizetésképtelenséget jelentene, az euróövezethez tartozó szomszéd aligha kerülné el a leminősítést, ami a valutaunióban működő mentőalapot is megterhelné.

A Handelsblatt A nap Pinokkiója című rovatában idézte Orbán Viktor egy tavalyi kijelentését, amely szerint az IMF-tárgyalás fontos, de nem húsba vágó. A lap megjegyezte: Magyarország az IMF és az EU "nyomatékos tanácsai" ellenére egy jogszabállyal korlátozta a jegybank függetlenségét, most viszont mégis hajlandó tárgyalni a törvényről. Az IMF és az EU bírálatait kiváltó jogszabály alapján akár Simor András jegybankelnököt is meg lehetne fosztani hatalmától, most azonban Orbán "arra esküszik", hogy a kormány és a jegybank közti kapcsolatok javulnak majd. "A tárgyalások az IMF-fel nyilvánvalóan mégiscsak fontosabbak annál, mint amennyire azt (Orbán) szeretné bevallani". A lap a Cégek és piacok című rovatában a Malévra vonatkozó brüsszeli döntést ismerteti. Stefan Menzel bécsi keltezésű tudósításában azt írta, hogy a légitársaság állami támogatása körül újabb konfliktus keletkezik a magyar kormány és az Európai Bizottság (EB) közt. Az ügy a kormány és a Malév számára "a lehető legrosszabbkor" kezdődik. Az EB várhatóan "kevéssé lesz hajlandó kompromisszumot kötni" - írta.

A magyar nacionalizmus visszhangra talál Erdélyben címmel közölt tudósítást a Le Monde. A mértékadó párizsi liberális napilap szerint "Nagy-Nagyarország visszatérésének álma kezd szenvedélyeket kiváltani Erdélyben, abban a régióban, amely sokáig vita tárgyát képezte Románia és Magyarország között". A lap megjegyezte, hogy a valamikor az Osztrák-Magyar Monarchia szerves részét képező terület, ahol a románok élnek többségben, az első világháború vége óta része Romániának. A rendszerváltás után Bukarest és Budapest nehezen találta meg az egyensúlyt az erdélyi magyar kisebbség kérdésében, a két ország uniós csatlakozásával azonban megnyugodtak a kedélyek. Mirel Bran cikkíró úgy látja, hogy Orbán Viktor hatalomra kerülésével megváltozott a helyzet. "Az egykori antikommunista lázadó koncentrálta a hatalmat, és egy olyan nacionalista kanyart vett, amely megronthatja a két szomszédos ország közötti viszonyt" - fogalmaz a tudósító.

A magyar kormányt az IMF-tárgyalásokban engedményekre késztetik a befektetők - írta Leszek Baj a Gazeta Wyborcza baloldali liberális napilapban. A "Budapest visszalép az IMF nyomására?" címmel közölt cikk szerint "A magyar miniszterelnök némileg visszafogta magát az IMF-kölcsön szerdai tárgyalása előtt", mert "a magyar gazdaság stabilitása a tárgyalások sikerétől függ". A szerző azt hangsúlyozza, hogy a magyar kormányt a befektetői hangulatok kényszerítik a visszalépésre. A Dziennik Gazeta Prawna szerint a magyar miniszterelnök "veszít tárgyalási pozíciójából". Michal Potocki cikkíró hangsúlyozza, hogy a magyarok Ausztriába menekítik félretett pénzüket. Ezt azonban a szerző nem tekinti szerencsésnek, mivel "ha a magyar bankrendszernek gondjai lesznek, a szomszédokat is magával húzhatja a mélybe" - írja. Potocki arra is kitér, hogy a számadatok szerint a magyar gazdaság jobb helyzetben van, mint például a lengyel vagy a német, és "ennek ellenére negatív rekordokat dönt".

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. bambinaXX 2012. január 12. 03:42
  „30! Te fizetett beíró vagy? vagy rendvédelmis?
  Elhiszem, hogy azokat az embereket kellemetlenül érinti, akik arra számítottak, hogy 40pár-éves korukban ny.díjba mehetnek, de ezt már ´90-ben emelni kellett volna!
  nálunk igen sok a (papíron)min.béres, segélyes, koránnyugdíjazott, rokkant - és sokan szidják az egészségügyet, iskolákat, alacsony béreket, mindent.. El kéne gondolkozni, hogy adókból lehet finanszírozni egy életképes rendszert, nem hitelből. A kommunizmusnak vége!”
 • 29. SP 2012. január 11. 11:26
  „Várjuk
  Hillary Diane Rodham Clinton
  előzetes levelét és a nemzetközi sajtó véleményét.

  ""Felvonulást szerveznek az Orbán-kormány mellett
  január 21-én délután 4 órára a Hősök terére, ahonnan a résztvevők a tervek szerint az Országházhoz vonulnak majd - olvasható a Facebookon megjelent felhívásban.""

  http://hvg.hu/itthon/20120111_tuntetes_orbanek_mellett#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_1_11”
 • 28. mivaan? 2012. január 11. 09:19
  „27! Ez jó lenne, de nem így.. mikor épp összefognak ellenünk és sok itthon is az elégedetlenkedő. benzinár az egekben, ki vagyunk téve (külföldi) szolgáltatóknak.. okosabbnak kéne lenni a "csakazértis" politikánál és lépésről lépésre haladni - előbb saját magunkat kellene tudni ellátni (pl. nem brazíliából v. máshonnan venni a cukrot) és felépíteni egy erős, minőség, GMO-mentes mezőgazdaságot.
  nem könnyű úgy változtatni több fronton,h itthon egyesek fel vannak háborodva, hogy 45 éves koruk után is dolgozniuk kell.. vagy miért nem jár több ideig segíly. Most történik némi rendszerváltozás, a "rendszerváltáskor" és utána semmi nem változott, csak a politikai elit tagjainak nevei 4évente. De az a rendszer fenntarthatatlan, finanszírozhatatlan - nemcsak nálunk.”
 • 27. skynet 2012. január 11. 07:56
  „Ma Magyarország,a gazdagabb úniós országok nem hivatalos gyarmata :-(Érdekes,hogy Görögország jóval többet hazudott a költségvetésével kapcsolatban , kb 3-4-szer magasabb az életszínvonal (emiatt is!!!) és még adósságot is elengednek neki!!!OTP-nél feleannyi THM a romániai fiók bankoknál!!Ebben Morvai Krisztinek van igaza!Felmérést kell készíteni (független és pártatlan szakértőkkel),hogy mennyit buktunk és (vagy) nyertünk magunknak,az elő csatlakozás óta!Szerintem kb tízszeresét buktuk (bukjuk évente),mint amennyi támogatásért most kuncsoroghatunk...!!Az eredmény értékelése után,népszavazást tartani : kiszipolyozás a végletekig,vagy még időben való kiszakadás és újraépítés!Utána tudatosan visszaállítani a megrendelésre tönkretett sikeres iparágainkat!!!!!!”
 • 26. SP 2012. január 11. 07:34
  „További kemény dírálat:

  """Kemény bírálat a Mazsihisztől: ilyen lépésre eddig senki nem vetemedett"""

  http://m.nol.hu/index.php?lyt=folderxml_subpage&menu_id=17&rss_url=http%3A%2F%2Fnol.hu%2Fbelfold%2Fkemeny_biralat_a_mazsihisztol__ilyen_lepesre_eddig_senki_nem_vetemedett”
 • 25. pacco 2012. január 10. 23:08
  „Érdekes, hogy az EU hisztérikusan félti a demokratikus jogokat Magyarországon, de hol volt akkor, amikor Szlovákia megvonta az állampolgárságot a polgáraitól? Amikor nem akar olyan jogokat biztosítani mint a kettős állampolgárság joga, ami az EU tagállamaiban egy alapjognak számít. Mit jönnek most a Nagy-magyarország gondolatával és szedik elő a témát, amiről senki nem beszél?

  HÁBORÚ VAN! Ma nem bombáznak bennünket hanem gazdasági és hatalmi háború. Ma így zajlanak a háborúk Európában. Függővé tenni egy államot és uralkodni rajta. Amikor valaki azt állítja, hogy Magyarországon a a diktatúra felé mozdulnak el a dolgok, annak látni kell, hogy a diktatúra nem nálunk van, hanem kívül az országon, a probléma nem Magyarországon van, hanem gazdasági monopol hatalmak országaiban.”
 • 24. mivaan? 2012. január 10. 19:30
  „http://www.youtube.com/watch?v=l5_FPlG85T0&feature=share”
 • 23. reader 2012. január 10. 19:09
  „21. Mignon 2012.01.10. 18:56

  Na ne... Ugyan-ugyan!

  Nem önzetlenül fognak "segíteni"!”
 • 22. mivaan? 2012. január 10. 19:00
  „18! Ugye?!”
 • 21. Mignon 2012. január 10. 18:56
  „Az IMF-et es az EU-t
  nem szidalmazni es bantani kellene, hanem

  megköszönni es halasnak lenni azert, mert segitenek...!

  Nem akarok tulozni, de talan
  imaikba is foglalhatnak a magyarok az ö nevület!”
 • 20. SP 2012. január 10. 18:43
  „19
  Jóóóó
  :) :)”
 • 19. reader 2012. január 10. 18:39
  „18. SP 2012.01.10. 18:36

  "Mennek a tankok, jönnek a bankok."”
 • 18. SP 2012. január 10. 18:36
  „17. csakegyalampolgar
  Már nem divat katonai erőszakkal gyarmatosítani.

  Manapság az eszköz
  a gazdasági függővé tétel. Neokolonializmus, új-gyarmatosítás. (Kapitalista PG)

  A mostani IMF/EU cirkusz lényege ez.”
 • 17. csakegyalampolgar 2012. január 10. 18:01
  „"12. SP 2012.01.10. 17:37
  Az a baj, hogy nem vagyunk teljesen önellátók." De lehetnénk, mert ez ment is nekünk, csak "sikerült" ellustulni....

  "13. Mignon 2012.01.10. 17:44 " Magyarország a teljes államadósságát vissza fogja fizetni, de nem zsarolás hatására, és persze az elszámoltatás nem fog elmaradni!!!”
 • 16. SP 2012. január 10. 17:57
  „15. Mignon
  Igen.
  Ez így igaz.”
 • 15. Mignon 2012. január 10. 17:52
  „SP!

  A vilagon csak egyetlen egy allam (igy: allam, es nem orszag!) van, amely
  minden külkapcsolatok nelkül polgarai minden
  mezögazdasagi, ipari, energetikai, stb. szüksegletet ki tudna elegiteni, az

  Kalifornia...!

  Ez igy igaz.”
 • 14. reader 2012. január 10. 17:52
  „13. Mignon 2012.01.10. 17:44

  "-az a Nyugatnak egy "szunyogcsipes", mig
  -Magyarorszagnak egy "halalos daganat" lenne...!

  Ne becsüljük mar tul önmagunkat!"

  De akkor miért van a folyamatos visítozás?”
 • 13. Mignon 2012. január 10. 17:44
  „Azert ne tulozzuk el a magyar összadossag visszafizetesenek teljes kimaradasat...!
  Akkor en is egy hasonlattal elek:

  Ha Magyarorszag soha többet senkinek semmit nem fizetne vissza,

  -az a Nyugatnak egy "szunyogcsipes", mig
  -Magyarorszagnak egy "halalos daganat" lenne...!

  Ne becsüljük mar tul önmagunkat!”
 • 12. SP 2012. január 10. 17:37
  „8. csakegyalampolgar

  Az a baj, hogy nem vagyunk teljesen önellátók.

  De nem is kell.
  Csak mi még egyenlőre nem tudunk sem árút, sem energiát exportálni a kereskedelmi bevételeink intenzív növelésére.
  Talán soha nem is leszünk képesek rá az elmúlt 20 év alapján.

  A KGST
  annyiból jobb volt, hogy volt nemzetközi munkamegosztás konkurencia nélkül.
  Így jobban tervezhető volt a bevétel.

  Most EU piac van diktátummal.
  Amiből meg tudnánk élni kvótákkal bekorlátozták. A jövőnket a folyamatos importra és soha el nem múló kölcsönökre, adóssághalmazra építtették mások kívülről.

  Létezni, fejlődni
  viszonylagosan csak a nemzetközi kapcsolatok alapján tudunk. Ha nem úgy táncolunk mint ahogy az IMF/EU akarja blokád alá helyeznek.
  Forint/ és más valuták aránya tovább romlik, hoppon maradunk, lassan folyamatos válságban vegetálhatunk.”
 • 11. jozko 2012. január 10. 17:31
  „Továbbra is úgy gondolom, hogy sem az EU-nak, de még az USA-nak sem érdeke a magyar államcsőd-
  a hitelezőink is nagyot buknának.

  Üzleti alapon realitása van a segítő - hitelnek!
  Amit kamatostul vissza kell fizetni- és a folyósítását is kemény feltételekhez kötik.
  Alapvetően gazdasági feltételekhez.
  Ha már lúd, legyen kövér alapon most egy politikai körítést is csatolnak mellé - nem ártana odafigyelni, mert ha túllőnek a célon és Magyarországon még nagyobb s.@rt kavarnak, mint ami elkerülhetetlen - a saját pénzük visszakapásának esélyeit veszélyeztetik!

  A diplomáciában kicsit is járatosaknak illik tudni, érzékelni bizonyos határokat!

  Annó a Szovjetunió létrejöttét is egy nyugati melléfogás segítette elő...”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januári április: virágzik a repce Zalában - galéria

Bár a repce virágzása Magyarországon általában áprilisban kezdődik, a Zala megyei Hahót határában a… Tovább olvasom