Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Külföldi sajtó Magyarországról: ˝Orbán Viktor kitüntette a szélsőjobbot˝

Az alkotmánymódosításról is cikkeztek kedden külföldi kapok Magyarországgal összefüggésben.
Az alkotmánymódosításról, a gazdaságpolitikáról és az állami kitüntetésekről cikkeztek kedden külföldi kapok Magyarországgal összefüggésben.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Törékeny rend címmel közölt írást az alkotmánymódosításról. Stephan Löwenstein szerint a módosítás körüli vitáktól függetlenül szükséges rögzíteni, hogy a magyar kormány tevékenysége nem nevezhető "alapos és megbízható, konzervatív politikának". Kiemelte: "nem minden legitim, ami formálisan legálisnak tűnik".

Visszatérés a parancsgazdasághoz címmel a FAZ gazdasági rovatában Michaela Seiser azt írta, hogy az egykori kommunista ország a nemzeti konzervatív kormány irányítása alatt "furcsa vonzalmat mutat a tervgazdaság iránt", amely azonban nem lehet hosszú távú opció.

Orbán Viktor kitüntette a szélsőjobbot címmel számolt be honlapján a nemzeti ünnep alkalmából átadott díjakról a francia Le Figaro. A konzervatív lap szerint a gazdasági válság és a társadalmi frusztrációk Európában mindenhol táptalajt teremtenek a szélsőségeknek, de Magyarország "kevésbé áll ellen a nacionalista szellemeknek". A lap ennek jeleként értékeli az "antiszemita és cigányellenes kirohanásairól ismert" Szaniszló Ferenc, a Bakay Kornél régész és Petrás János zenész kitüntetését.

A lap úgy fogalmaz: Orbán Viktorból a kemény szuverenizmus olyan élharcosa lett, aki folyamatosan kínos helyzetbe hozza európai partnereit, azok pedig képtelenek a magyar kormányfő tekintélyelvű és nyugtalanítónak minősített kilengéseit megállítani.

A francia L,Express című politikai hetilap honlapján megjelent írás Orbán Viktor "újabb provokációjának" minősítette Szaniszló, Petrás és Bakay kitüntetését. A szerző, Florian Bourdier szerint a rasszista nézeteiket nyíltan vállalók kitüntetésére akkor került sor, amikor az EU az alkotmánymódosítás miatt amúgy is élénken figyeli az országot.

A populista és jobboldali pártoknak minden európai országban kedvező válság úgy tűnik, hogy Magyarországon jobb táptalajnak bizonyul, mint máshol - írta a szerző.

Az Orbán Viktor elleni európai hajsza nem áll Lengyelország érdekében, de Varsó nem tehet úgy, mintha Magyarországon minden rendben lenne - írta a Gazeta Wyborcza baloldali liberális lengyel napilap.

Bartosz T. Wielinski szerint sokaknak, akik az EU-ban Orbán Viktort bírálják, nem annyira a magyar demokrácia állapota miatt fáj a fejük, inkább az érdekli őket, miként arathatnak tapsot választóik körében.

A magyarokban nem keletkezhet olyan benyomás, hogy az EU más mércét használ az egyes tagállamokkal szemben. Ez az egyik magyarázata annak, hogy a lengyel diplomácia távol tartja magát a Fidesz-kormány éles bírálatától, pedig nem tehet úgy, mintha Magyarországon minden rendben lenne. A lengyel kormánynak csendben nyomást kell gyakorolnia Orbánra, hogy elgondolkodjék azon, amit tesz. Egyúttal figyelmeztetnie is kell, hogy ha nem változtat, Lengyelország nem fogja megvédeni Magyarországot a nemzetközi színtéren - írta a lengyel lap.

A rezsicsökkentéssel összefüggésben a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap azt írta: az energiaárakról szóló perek megmutatják meddig képes elmenni a magyar kormány, hogy egy évvel a választás előtt a lehető legkedvezőbb pozíciót biztosítsa magának.

A liberális osztrák Der Standard egyik riportjában azzal foglalkozik, hogy a Magyarországon gazdálkodó osztrákok jogbizonytalanságra panaszkodnak a zsebszerződések elleni állami fellépés miatt. Az osztrák gazdák szerint elharapózott a hatósági zaklatás, és a legálisan szerzett földtulajdon kisajátításáról hallani. A lap elismeri, hogy születtek zsebszerződések a földmoratórium megkerülésére. Ernst Zimmerl, a budapesti osztrák nagykövetség tanácsosa azt mondja, hogy nem látott még egyetlen ilyen iratot sem.

"Nyilvánvalóan Orbán bűnüldözői is alig találtak ilyeneket. Hogy mégis eredményt tudjanak felmutatni, úgy tűnik, azok a külföldi gazdák is gyanú alatt állnak, akik teljesen legálisan szereztek földet" - írta a tudósító.

Hogyan sodródott Magyarország a nacionalista-populizmusba? - erre a kérdésre keresi a választ a lenta.ru orosz elemző- és híroldalon közölt cikk írója. Almat Malatov bolgár elemző szerint a Fidesz tudatosan manipulál a "minden, ami nem magyar, attól meg kell tisztulni" neurózisával és a nagyfokú nemzeti öntudattal.

A Rosszija 1 orosz állami televíziós csatorna híradója az alkotmánymódosítás elleni tiltakozásról beszámolva közölte: Orbán Viktor pozíciója erős országban, az EU vezetését viszont kezdi zavarni a kormányfő "kettős játéka".

"Az adakozói kezet továbbra is harapdáló Orbán hamarosan megmutathatja az egész világnak, mire képes a magyar identitás az európai hitelek nélkül" - hangzott a kommentár.

Peter Morvay, a Sme című liberális szlovák lap kommentárírója szerint a hivatalok és az állami katasztrófavédelmi rendszer "gyászos csődöt mondott" a múlt hét végén Magyarországon, miként a közszolgálati televízió is, amely a hóhelyzettel kapcsolatos hírek helyett történelmi filmek és kormánypárti politikusok beszédeinek "szokásos keverékét" sugározta.

"Mindkét csődnek ugyanaz az oka: a szakembereket mindenütt a párthoz lojális káderekkel helyettesítették" - vélekedett Peter Morvay.

Olvasóink írták

 • 9. Mozimasiniszta 2013. március 19. 21:25
  „8#-as ! állati szerencséd van, hogy Te élhettél...”
 • 8. _csutak_ 2013. március 19. 20:01
  „@sügér63:
  Látszik, hogy nem éltél valóban demokráciában!
  Ahol működik a demokrácia és a piacgazdaság, ott a vásárló dönti el egy lap sorsát!
  Lásd az angol SUN című lapot.”
 • 7. bánki 2013. március 19. 19:52
  „A szélső jobb nem elég szélső, bár nézőpont kérdése !

  Bankok, avagy tankok !

  Afganisztán tankok, Magyarország bankok !

  Ízlés kérdése !”
 • 6. deszkás 2013. március 19. 19:04
  „Volt aki át se vette,visszautasította. Erre mit lépsz KIP KOP?”
 • 5. sügér63 2013. március 19. 17:17
  „Nyilván ezek a külfőldi újságok sem a tisztességes állampolgáraik véleményét tükrözik, hanem azokét akiktől a fizut kapják.”
 • 4. Qllancs 2013. március 19. 17:13
  „t. 3.
  Olvass más ujságot is ..hvg, origo , 24 ó stb. ..meg egy csomó külföldit is !
  99 % mind elítéli ov és bandáját !!!
  Meg a magyar emberek 90 % is !!!!”
 • 3. kipkop 2013. március 19. 17:01
  „Általában a DM azokat a cikkeket hozza le, amelyben bírálják Orbánt és kormányát, pedig bőven vannak pozitív írások is a nagyvilágban, de azt el kell hallgatni.”
 • 2. papika56 2013. március 19. 16:52
  „Igaz minden amit itt leírtak.
  Sajnos a határon kívül is jól látják a magyar helyzetet. Tündérország..tündérmesélye ....aggasztó !”
 • 1. _csutak_ 2013. március 19. 16:43
  „A német lapok némelyike a nácik hatalomra jutásáról vizionált, mint hasonlat.
  Ebben tévednek, mert nem nácik csak éppen szeretnék megalapozni unokáik jövőjét.
  Ma egy párt van amelyik nem a bankok érdekeit akarja képviselni a lakossággal szemben!
  Gond az, hogy azon bankokat segítjük, akik hiteltelen pénzügyi kihelyezéseikkel csődbe vitték a világot.
  Izland elzavarta a kormányt, kivágta a bankokat (!) és új lappal indult.
  Nekik volt igazuk.
  https://www.youtube.com/watch?v=QH9tq3cGh1o
  Kettő riport egy videóba vágva, két tévéből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KIM: Viviane Reding megtéveszti a közvéleményt a Tobin-ügyben

Navracsics minisztériuma szerint az EU igazságügyi biztosa nem válaszolt minden levélre, ahogy ő ezt… Tovább olvasom