Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Külföldi sajtó Magyarországról: Választási regisztráció, állampapír, IMF-tárgyalások

A magyar kormány ellen az a vád, hogy saját javára módosította a választási törvényt címmel számolt be hétvégi számában az előzetes választási regisztráció alkotmányban rögzítéséről a Le Monde.
A vezető francia liberális napilap szerint a hétfői alkotmánymódosításról egyetlen kép fog megmaradni: az LMP képviselői által a kormánypárti sorokra szórt papírfecniké, ami az 1947-es kékcédulás választáson történt csalásokra utal. A tudósító, Joelle Stolz megemlítette: a Fidesz azon magyarázata, hogy a külhoni és a külföldön élő magyarok választójogának biztosítása érdekében van szükség a regisztrációra, az ellenzék pártjait más-más okokból nem győzte meg. A Jobbik ismét a cigányokat vette célba, amikor úgy vélte, hogy a szavazatvásárlás problémája nem oldódik meg a regisztrációval, míg a baloldal inkább azt kifogásolta, hogy az új törvénnyel a kormány ki akarja szűrni a tartózkodók és a bizonytalanok széles táborát, akik az utolsó pillanatban adhatják le protestszavazataikat.

A lap szerint a felmérések azt mutatják: a legutóbbi választásokon részt vettek negyede nem fog feliratkozni. "Márpedig azok, akiknek nincsen internetük, sem lehetőségük arra, hogy kifizessenek egy utazást, a leginkább érintettek a szociális támogatások csökkentésében, amelyet két éve kezdett meg a mindent erejét a középosztályra összpontosító Orbán-kormány" - hangsúlyozta a lap.

A szerző kitért arra a törvényjavaslatra is, amely szerint kanadai mintára a magyar államkötvényekbe 250 ezer eurót beruházni hajlandók állampolgárságot kaphatnának, valamint azt is megjegyezte: az ellenzék potenciális szavazótáborának lemorzsolódásához vezethet az is, hogy az ellenzéki pártok nem képesek összefogni.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német napilap a magyar gazdaság helyzetéről közölt elemzést szombati számában. A Magyarország jutalmazni szeretné a befektetőket című írásban a szerző, Michaela Seiser a 250 ezer euró értékű magyar állampapír vásárlásáért cserébe ajánlott kedvezményes tartózkodási engedély tervével kapcsolatban megjegyezte, hogy aki megszerzi a magyar állampolgárságot, az egyben az EU polgára is lesz. Az elképzelés kínai indíttatásával összefüggésben kifejtette: Magyarország tavaly óta erősebben támaszkodik Kínára, a stratégiai partnerként kezelt ázsiai ország vezetése nagyszabású beruházásokat helyezett kilátásba. A kelet-közép-európai régió "egykori éllovasa" azonban így is "súlyos gazdasági válsággal küzd, és nemzetközi pénzügyi segítségre van szüksége".

Magyarország "gyakorlatilag hat éve stagnál, és voltak recessziós időszakok is", ugyanakkor a befektetők "a vártnál kevésbé csalódottak", hiszen az állampapírok 40 százaléka külföldi kézben van, ami minden korábbinál magasabb arány - tette hozzá a FAZ szerzője. Az IMF/EU-hitellel kapcsolatban kifejtette: az ügy egy éve napirenden van, de megállapodás nem jött létre. Elemzőket idézve hozzátette, hogy az esetleges megállapodás a kormány vereségének tűnhet, de a hitelre nincs is annyira égetően szükség, mint 2008-ban, mert a devizatartalékok révén a finanszírozás 2013 közepéig biztosított, a magas infláció pedig a kormánynak kedvez, "Orbán így valószínűleg megúszhatja az IMF nélkül".

Olvasóink írták

 • 6. Írástudatlan 2012. november 04. 10:46
  „Harcoljatok! harcoljatok!”
 • 5. babar 2012. november 04. 10:32
  „""""""""""""""""A vezető francia liberális napilap szerint""""""""""""

  Tehát egy magyar vezetéknevű, természetesen francia állampolgárságú cikkíró (vagy forrása) szerint ismét megismerhetjük a tutit!”
 • 4. florian72 2012. november 03. 21:10
  „2. Mozimasiniszta 2012.11.03. 19:36

  Google .hu Ide beírod stb ...Mi történt pl Ukrajnában mikor egy országnak nincs devizatartaléka .”
 • 3. vino_veritas 2012. november 03. 20:38
  „Nálad a pont Mozimasiniszta !!!”
 • 2. Mozimasiniszta 2012. november 03. 19:36
  „1#-es ! igen, O.V. arra vár hogy Simor eltakarodjon, mert a magyar nemzeti tartalékok töredékéből meglehetne mozgatni a belgazdaságot. Simor azért őrzi oroszlán módjára a a mi pénzünket, mert a jiddis bankárvilág őrizteti !!! azért hogy ne léphessen ki az ország, az eladósítók karmaiból, ezzel Simor "teljesítette" a hazaárulás kritériumát...(a jövőnkről meg a birkaságról nem fejtem ki a véleményem)”
 • 1. Qllancs 2012. november 03. 18:08
  „Sem az EU, sem az IMF --nemfog adni egy ft-se ´
  orbán megakarja várni, míg tavasszal Simor A. bankelnöknek lejár a mandátuma --aki örzi a devizatartalákokat --mint egy oroszlán !
  Ha ő megy --orbán és bandája ..ugyan úgy ahogy korábban a MNYP pénzeket --eltapsolja a dev.tartalékot --A JÖVÖNKET !!!!!!!!!
  bírka magyar meg hagyja ......”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: tovább csökken az ország gazdasági teljesítménye

Könnyebb kiszámítani a lottószámokat, mint a kormány következő lépéseit - mondta Burány Sándor. Tovább olvasom