Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Külföldi sajtó: ˝Orbán különböző reformjai fenyegetik a demokráciát˝

A kormányfő uniós válságkezelési stratégiája teljességgel elhibázott "provokálja az EU-t" - olvasható a Die Weltben.
Németországban a Die Welt című konzervatív napilap és a Die Zeit című liberális hetilap a nagyköveti értekezleten elmondott miniszterelnöki beszéddel foglalkozott pénteken internetes kiadásában.

A Die Welt Orbán Viktor Európa Hold-stratégiáján gúnyolódik címmel számolt be a beszédről. A szerző, Boris Kálnoky kifejtette: a kormányfő az uniós válságkezelési stratégiát teljességgel elhibázottnak nevezve "provokálja az EU-t".

Kiemelte: "Orbán bel- és külföldi bírálói számára arcátlanságnak tűnhet" az a kijelentés, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország sikeresebben kezeli a válságot, mint az euróövezeti tagállamok, hiszen "Magyarország éppen most próbál egy 15 milliárd eurós vészhelyzeti kölcsönt szerezni az EU-tól és az IMF-től".

Ugyanakkor Orbán "egyértelmű sikereket" is elkönyvelhet, amelyek alátámasztják állítását - tette hozzá, megjegyezve, hogy a huszonhetek közül kizárólag Magyarországnak sikerült külső segítség nélkül csökkenteni az államadósságát 2012 első negyedévében.

A Die Zeit a Die Welt tudósítása alapján készített beszámolójában azt emelte ki, hogy a kormányfő gondosan megtervezettnek nevezte az unióval kialakult konfliktusokat, a válság okát pedig abban látja, hogy Németország gazdasági ereje jóval meghaladja az euróövezeti társországok erejét.

A hetilap a válságkezelés sikerességére vonatkozó kijelentéssel kapcsolatban megjegyezte: Magyarország "még mindig az államcsőd szélén áll", az EU és az IMF viszont "újra és újra felfüggeszti" a hiteltárgyalásokat, mert úgy véli, hogy "Orbán különböző reformjai fenyegetik a demokráciát".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelem, így módosította a KRESZ-t a kormány!

Újdonság, ha dugóba kerülünk, a belső sávban balra, a többiben jobbra kell húzódni. Tovább olvasom