Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Külföldi sajtó Schmitt Pál lemondásáról: ˝megszégyenítő vereséget˝ szenvedett

Vezető nyugati lapok és hírügynökségek kommentálták hétfőn Schmitt Pál lemondását.
A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung megjegyezte: elnöksége idején az egykori olimpiai vívó és sportfunkcionárius "ellenvetés nélkül" írt alá több mint 360 törvényt, amelyek részben a demokratikus intézmények Orbán által gyakorolt gyengítését szolgálták. Köztük volt a nemzetközileg vitatott, "elnyomó jellegű" médiatörvény - állította a lap, hozzátéve, Orbán ezért igyekezett őt még az egyetemi bizottság plágiumvádjai és a doktori cím megvonása után is kezdetben megtartani hivatalában. Az elmúlt napokban azonban a Fideszben is jelentős ellenállás bontakozott ki Schmitt maradása ellen - írta a FAZ.

A dpa német hírügynökség azt írta, az államfő az utolsó pillanatig harcolt az elnöki tisztség megtartásáért, a Fidesz parlamenti frakciója azonban végül "magára hagyta őt". "Még támogatója, az egyébként teljhatalmúnak tűnő, jobboldali konzervatív miniszterelnök, Orbán Viktor is vállrándítva tudomására hozta, hogy többet nem tud tenni érte" - olvasható a lapban, amely szerint az egykori olimpiai bajnok magyarázkodásával régóta elszigetelődött. A dpa szerint Schmitt "dicstelen" politikai bukása figyelmeztető jel Orbán Viktor számára: először kellett ugyanis valakit bukni hagynia, akinek egyetlen képessége az volt, hogy fenntartás nélkül szolgálta hatalmi politikai ambícióit.

A Reuters brit hírügynökség azt hangoztatta, Schmitt lemondása nem jelent kockázatot a kormány számára és gyors távozása előnyös lehet szövetségese, a konzervatív miniszterelnök, Orbán Viktor számára. A hírügynökség ennek kapcsán a Political Capital intézet elemzőjét, Krekó Pétert idézte, aki szerint a lemondással kapcsolatos döntés erősíti a kormány stabilitását, "Schmitt nagy politikai terhet jelentett a kormány és Fidesz számára".

Az AFP francia hírügynökség úgy fogalmazott, a lemondással "az ellentmondásos Orbán egy hűséges szövetségese távozott hivatalából", megjegyezve, Schmitt Pál soha nem élvezett egyöntetű támogatást a Fideszben.

A BBC szerint Schmitt Pál mindaddig kitartott tisztségében, amíg úgy érezte, bírja a Fidesz támogatását. A BBC azt írta, Schmitt Pálra "Fidesz-hű" elnökként emlékeznek majd, nem úgy, mint független gondolkodású elődjére, Sólyom Lászlóra, aki számos törvényt visszaküldött a parlamentnek.

A Financial Times a londoni gazdasági napilap beszámolója szerint Schmitt Pál doktori címének megvonása "példátlan közös frontot" eredményezett, amelynek tagjai - beleértve "a szélsőjobboldali Jobbikot" - lemondásra szólították fel az államfőt.

A The Economist közép-kelet-európai blogrovata - Eastern Approaches - szerint Schmitt Pál lemondásával véget ért a 2006. őszi zavargások óta tapasztalt "legfigyelemreméltóbb magyarországi politikai dráma". A tekintélyes gazdasági-politikai hetilap kommentárja szerint nem biztos azonban, hogy Schmitt Pál problémái is véget értek, a volt államfő ugyanis tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amely már jelezte, betekintést fog kérni a plágiumügy dokumentumaiba, és mérlegeli, szükséges-e lépéseket tennie. A lap szerint Schmitt Pál azzal tehette a legnagyobb közszolgálatot, hogy megmutatta: még Magyarországon is vannak határai annak, hogy a közvélemény mit tűr el a politikusoktól.

A The Wall Street Journal úgy fogalmazott: Schmitt Pál lemondott jórészt ceremoniális posztjáról, miután egy plágiumbotrány során megfosztották doktori címétől, "politikailag kínos helyzetbe hozva szoros szövetségesét, Orbán Viktor miniszterelnököt, akinek vitatott programja elősegítésén dolgozott". A WSJ szerint "egyelőre nem világos, hogy Orbán az új jelölt kiválasztásakor túlnyúlik-e a Fidesz rendíthetetlenjeinek körén".

A Der Standardban, a vezető liberális osztrák napilapban Paul Lendvai publicista azt találgatta: "Vajon még kitalálójának, Orbán Viktornak a szándéka szerint való volt-e Schmitt támadó magatartása? Vagy életre kelt a marionettbábu?" Azt írta, a Schmitt körüli "tragikomédia" "meglepetésszerű, megfizethetetlen ajándék" a gyenge ellenzéknek; az államfő távozásában szerinte a döntő tényező a civil társadalom ereje és az értelmiségiek felháborodása lehetett.

A la Stampa olasz polgári újság szerint a magyar államfő "megszégyenítő vereséget" szenvedett. A tudósítás szerint az államfő annak a hatalmi rendszernek lett a "gyenge láncszeme", amelynek szálai Orbán Viktor kezében összpontosulnak. A lap megállapította: Schmitt Pálnak igazi sportemberhez méltóan egy adott pillanatban be kellett ismernie vereségét.

A liberális olasz la Repubblica úgy vélte: Schmitt Pál lemondása a "magyar nacionálkonzervatív" hatalom és az autokrata Orbán Viktor számára jelent presztízsveszteséget. Orbán számára azért jelent a lap szerint "megszégyenítő vereséget" az államfő leköszönése, mert a végsőkig óvta és védelmezte Schmitt Pált, miközben a miniszterelnök éppen azon fáradozik, hogy tető alá hozza a nehéz tárgyalásokat az Európai Unióval, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal.

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió úgy fogalmazott: a Schmitt Pál lemondásához vezető ellentétek Magyarország számára rendkívül kényes pillanatban robbantak ki, hiszen ez Kelet-Európa legeladósodottabb országa, amely eközben megoldani igyekszik elhúzódó vitáját az Európai Unióval.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. hahaha62 2012. április 03. 15:53
  „20.jozko 2012.04.03. 13:18

  Kedves úr !

  Egyszer már próbálkozott-de zsákutca-rossz helyen keresgél.
  Ki-- hol és hogyan érzi jól magát és-- otthon főleg---egy más kérdés---egy volt katonatiszt véleménye egyébként sem érdekel-ismerve a szellemi és erkölcsi nívójukat.
  Ami fontos -itt megvan---tisztaság-nyugalom-béke---pozitiv diszkriminált élősködők még nyomokban sem---nincsenek feljelentgetők---és éjszaka is lehet sétálni -atrocitás mentesen.

  Én viszont ezt lerom Önről kedves úr-mert olyan bölcsnek és megmondónak érzi magát---nézzen már tükörbe és először Önmagát elemezgesse!SZERINTEM LENNE MIT---MINT AHOGY TERMÉSZETESEN NEKEM IS VAN!

  Természetesen nem tartok igényt a vízükre és a földükre--ISTEN MENTS , HOGY VISSZA KELLJEN MENNEM!”
 • 20. jozko 2012. április 03. 13:18
  „10. hahaha62:

  "LEGALÁBB OLCSÓN FELVÁSÁROLJUK A VÍZFORRÁSOKAT MEG A FÖLDET...."
  Téged idéztelek! Te nem tetted idézőjelbe - a mgad nevében -is- beszéltél?
  Szerintem csak hiszed...

  Én úgy gondolom, hogy akik felvásárolják - mert sok felelőtlen politikusnk "áldásos" tevékenységéből ez is következhet- nem írkálnak itt beszólásokat.
  Lehet, hogy szeretnél közéjük tartozni- de lehet, hogy ők nem szeretnék ?!
  Nem irigyellek , Komám, itthon ezek szerint nem vagy "otthon", másutt pedig még valószínű,
  hogy sokáig idegen leszel.
  /Külföldön élő rokonainknál csak a 2. generáció kezdi magát otthon érezni a szülei által választott új hazában/ .

  A hozzászólásaid felkeltették az érdeklődésemet - és megérdemelnéd, hogy olyan kendőzetlenül mondjak véleményt személyedről, ahogyan azt Te teszed - rólunk.
  Nem teszek ilyet, részemről ez etikátlan is lenne - ráadásul én tisztelem a személyiségi jogaidat!

  Schmitt Pál lemondása - így a "fokozódott nemzetközi viszonyok között" megkésett döntés volt -magára
  vessen, korábban jobb megoldás is kínálkozott.
  Azért a Fidesz kormány, mentve a menthetőt, jól fog ebből kijönni.
  Ez a dolga.

  Mindezért viszont a nemzetedet lealázni - mert ezt teszed- tisztességtelen.
  Persze ez meg a Te dolgod.
  /És az én véleményem/.”
 • 19. macs 2012. április 03. 12:47
  „Elgondolkoztató, hogy sokan még mindig védik a védhetetlent. Miért? Hogy tudják az általuk oly fontosnak tartott értérendjükbe beilleszteni a történteket? Miért mentegetik és bezzegeznek?
  Jó, elfogadom, hogy nem érdekes mit mondanak, gondolnak rólunk a világban, de ezt mondjátok négyszemközt a tükörrel is?
  12. igazságkereső,
  "a magyar nemzet nem a FAZ véleményéből fog megélni, hanem saját gazdaságából," OK! csak ott kezdődik a gond, hogy a magyar gazdaság zászlóshajói az Audi, Mercedes, Bosch, stb. német cégek.
  " Ennek az országnak most nyugalomra és objektív előrehaladásra van nagy szüksége, nem pedig a "sikolyszimfóniások" külföldre küldött vélt, vagy valós sérelmeinek megjelenítésére!"
  OK! tényleg nyugalom kell és objektív előrehaladás. Tehát söpörjünk mindent a szőnyeg alá, amit a mi kutyánk követett el. Végül is, amiről nem beszélünk, az nincs is! :-)”
 • 18. diverfrog 2012. április 03. 12:14
  „Kedves kontrapista!

  Szíves figyelmedbe ajánlom a következő oldalt, ahol elolvashatod az ominózus cikket!
  http://hirek.msn.mainap.hu/itthon/georgiev-szerzotarsa-bocsanatkerest-kovetel-schmittol-12387/

  Eszem a szűklátókörű, komcsizó kis lelkecskédet. :o)”
 • 17. Ebgondolat 2012. április 03. 11:39
  „Na, most mindenki "láthatja", hogyan is látnak minket, orbánt és smittet Európa nyugati felének bal és jobb oldalán egyaránt! Nekünk meg továbbra is a szégyen marad. Mert ezt hozta orbán és a fülkeforradalom: szégyen, határok nélkül. De az még nagyobb szégyen, hogy azok nem szégyellik magukat, akikre a legnagyobb szégyen vetül. Talán még büszkék is rá. Köszönjük, orbánia! Csak a fidesz!?”
 • 16. X_Y 2012. április 03. 11:24
  „12.igazságkereső2012.04.03. 09:59

  Nem unalmas még neked ez az "elmúúúúúúúúúúúútnyócécvezés"

  Múúúúúúú, műúúúúúúúú, elmúúúúúttttnyócév elmúlt. Foglalkozz talán ez elmúúúúúútkétévvel..

  Meéllesles a FAZ konzervatív lap. Nem érdekes hogy Plagibácsid esetét minden konvervatív újság negatív példának hozza?

  Talán valamelyik észak-koreie pártlap lehet hogy hozzád hasonlóan vélekedik...

  Szájkarate bajnok, mint kontrapista aki habzó szájjal HVG égetsét jelentett be, de szerintem végül még a fenekét is félt HVG-vel kitörölni:)

  Szerencsére a magyar embereket nem tudja a magadfajta sokáig megvezetni...”
 • 15. Egyolvasó 2012. április 03. 11:07
  „6. kontrapista 2012.04.03. 08:11

  Hallgasd a híreket, de ne csak azokon a csatornákon ahol reggeltől estig zene megy hanem azokat ahol minimum óránként híreket mondanak.
  Bár már lehet, hogy nem fogod hallani mert tudod elfogadtak kis országunkban egy médiatörvényt, tudod azt amire még külföld is reagált.”
 • 14. hahaha62 2012. április 03. 10:20
  „13.zest 2012.04.03. 10:00
  Andrew K o Playas De Rosarito, Mexico o 1 hr 34 mins ago
  Chicken Paprikosh! Um Um Good!

  ez a legjobb-olvastam-azt mondják-mindenki magából indul ki -én is--nem puskáztam-nem loptam -nem plágiumoztam-mégis lett 2 diplomám és hunnia lakóinak 90%-a nagyon szívesen cserélne velem...

  a tény -tény-hazudott és rajtavesztett----TUDVA ÉS AKARVA HAZUDOTT---ÍGY TUDVA ÉS AKARVA LOPHAT...STB-STB---SZÁMOMRA ő is és a telkes politikai elit az estimese macijának ténykedési kategóriájába esik.
  Na tényleg befejeztem---azt látom-hogy az ittenieknek mi a véleménye----ha nagy ritkán még visszautazom látom amit látok------és nem tetszik-továbbra sem....egy iciripicirit sem!”
 • 13. zest 2012. április 03. 10:00
  „10. hahaha62

  A cikk alatt lévő kb 150 hozzászólást is olvastad????”
 • 12. igazságkereső 2012. április 03. 09:59
  „Lehet, hogy a FAZ-nak a "sikolyszimfóniások" által elnyomottnak nevezett "médiatörvény" a legfontosabb -bár aligha érdekli ez a német újságot komolyan! -a magyar nemzetnek a húsz év alatt kifosztott ország gazdasági és pénzügyi helyreállítása a legfontosabb.Minden másnak másodrendűnek kell, kellene lennie, mert a magyar nemzet nem a FAZ véleményéből fog megélni, hanem saját gazdaságából, melyet a "...hazudtunk reggel, délben meg este....." volt miniszterelnök -aki jobban tudott táncolni parlamenti dolgozószobájában, mint kormányozni! - rendesen padlóra tett politikus társaival együtt. Ez cáfolhatatlan tény, maga a volt miniszterelnök jelentette be országirányításra való alkalmatlanságát! Ennek az országnak most nyugalomra és objektív előrehaladásra van nagy szüksége, nem pedig a "sikolyszimfóniások" külföldre küldött vélt, vagy valós sérelmeinek megjelenítésére! Persze ehhez szükségeltetik némi intelligencia is, mely méretének okvetlen jóval nagyobbnak kell lennie cipőjük méreténél! Világos ébredést kívánok nemzetünk néhány millió tagjának!”
 • 11. varadipal 2012. április 03. 09:22
  „6., Kontrapista. Ülj le fiam, egyes, hülye vagy. A bolgár Georgievnek volt egy ma is élő bolgár szerzőtársa, aki most szólt előszőr az ügyben. A hírek minden sorát olvasd, ne csak minden másodikat, mielőtt csúszatásról elvtársazol.
  SP a magyarázkodással csak rontott az amúgy is méltatlanná és szégyenteljessé vált személyi renoméján.Ártott a hőn hangoztatott hazafiságának. a betöltött funkciónak és pártfogójának. A botrány kipattanásakor még hivatkozhatott volna bármire, és úrimódon vagy angolosan, de károkozás nélkül távozhatott volna. Melyik az a szervezet, aki egy hiteltelen országnak hitelt ad?”
 • 10. hahaha62 2012. április 03. 08:57
  „8.zest 2012.04.03. 08:26

  Köztük élek-hallom-sláfvortokban:
  hunnia :::lopnak-piszkos és szemetes ország---olcsó a fogorvos -van néhány jó üdülőhely--este már veszélyes sétálni----ezek a mindennapok!

  5.imre57 2012.04.03. 08:06

  tudom-és ez így helyes----de szólok-a morzsákat már az asztalról lehullva a háziállataink megették.

  4.Krampampuli 2012.04.03. 08:01

  nem a betű nagysága-hanem a tartalom számít----bár hunniában már vagy 10 éve nincs tartalom....egy olyan nép-aki még mindog puskásöcsitől vár megváltást és ott ragadt----na ne----viccország!!!

  és tényleg befejeztem!!!

  pártoskodtok-egymást meg sem hallgatjátok----nem gond---DE HA ÉHENHALTOK-NEM SÍRNI-RÍNI---MERT SENKIT SEM ÉRDEKEL---LEGALÁBB OLCSÓN FELVÁSÁROLJUK A VÍZFORRÁSOKAT MEG A FÖLDET---MINDEN MÁS ÚGY IS ÉRTÉKTELEN !!!”
 • 9. spiler 2012. április 03. 08:38
  „LOPÁS AZ LOPÁS....hiába szépítik...régen a kéz levágásával büntettek
  egyik nap ezt mond ,másik nap azt....hol itt a következetesség
  O.V. niért nem állt ki a haverért?
  aigenis kárt okozott az országnak ,mint a ft bedöntők
  szégyen,hogy az egyetemet sározza...ahol eszünk oda nem sz...k.érdekes idáig jó vólt az egyetem.
  rektor családját támadják,KÓSA ma nyil.a TV-ben,hogy nagy apénzügyi hiány az egyetemen,érdekes ezt eddig nem mondták .....kard ki,,,,,,de ennek nem lesz jóvége,,,mert akkor....
  3. igazad van
  1.nagyon könnyen lezártad a támát.....de igen van más fontosabb dolog”
 • 8. zest 2012. április 03. 08:26
  „Ha már betettétek ide azt, hogy miként vélekedik az ügyről a külföldi sajtó .... akkor az alábbi linken ( a cikk alatt ) azt is elolvashatjátok, hogy miként vélekedik a külföldi híreket böngésző KÜLFÖLDI (és nem magyar) OLVASÓ :)

  http://news.yahoo.com/scandal-hit-hungary-president-address-parliament-104538564.html”
 • 7. KamuNeni 2012. április 03. 08:22
  „Orbant mar nem lehet megszegyeniteni. Az mar reg megtortent es mindenki csak rohog erajta es legyint ha hallja a nevet. Orbannak befellegzett a vilag szemeben. Nem maradt semmi hitele.”
 • 6. kontrapista 2012. április 03. 08:11
  „2.Egyolvasó
  A csúsztatásodat csak az ideológia-elvtársaid veszik be, mivel a "bolgár kutatótárs " már több éve halott.
  p.s.
  "hazudtunk reggel, hazudtunk délben.... " , ahogy a vezér mondta”
 • 5. imre57 2012. április 03. 08:06
  „hahaha62.Igazad van,senkit sem érdekel.”
 • 4. Krampampuli 2012. április 03. 08:01
  „Aki csupa nagybetűvel ír az erőlködik az meg ritkán igaz.
  Schmitt nem "megszégyenítő vereséget szenvedett" hanem meghozott ezt egy döntést, hozzáteszem jót. Akkor járatná magát ha továbbra is ragaszkodik a székéhez. Akkor mit írtak volt a "híres" külföldi lapok? Még "megszégyenítőbb"? :D :D”
 • 3. hahaha62 2012. április 03. 07:28
  „ÖRÖMMEL KÖZLÖM-HOGY BEFEJEZTEM A BEíRÁSOKAT

  -VÉGÉRVÉNYESEN-EGY OLYAN ORSZÁGBAN-AHOL A FEHÉR GALLÉROS LOPÁS--LÁSD PLÁGIUMPALIKA NEM BÖRTÖNNEL-HANEM TAPSSAL BÜNTETIK-SZÁMOMRA KÖZRÖHEJ---ÉS CSAK MÉLY NAGYON-NAGYON MÉLY UNDORT ÉRZEK !!!
  aZ OLIMPIKONOK KIÁLLÁSA PLÁGIUMKA MELLETT PEDIG EGYÉRTELMŰEN ARRA SARKAL-HOGY SOHA TÖBBET NE DRUKKOLJAK HUNNIAI SPORTOLÓNAK-----TUDOM-HOGY SENKIT SEM ÉRDEKEL---DE SZÉGYELLEM-HOGY EZ EGY ILYEN ORSZÁG----lett!

  A sok szegénysége miatt síró-rívónak meg üzenem-hogy anép választja meg vezetőit--és ha ez a szint kell-ÉLVEZZÉK!!!”
 • 2. Egyolvasó 2012. április 03. 05:47
  „A bolgár sportkutató szerzőtársa, bocsánatkérésre szólította fel palkót.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadta a Ház Schmitt Pál lemondását - videóval

Az államfő lemondási nyilatkozatát 338 igen, 5 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. Tovább olvasom