Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Külföldi tanulmányúton jártak

az orvos-közgazdászok

Jelenleg mintegy százötvenen vesznek részt a Nyugat-Magyarországi Egyetem azon képzésén, amely speciális közgazdaság-tudományi ismereteket nyújt egészségügyi végzettséggel rendelkező hallgatói számára. Akik végeznek, orvos-közgazdász, gyógyszerész- közgazdász, egyetemi szakközgazdász, egészségügyi menedzsment szakértő képesítést szereznek.
A hallgatók számára tanulmányi kirándulásokat is szerveznek. Így például a bécsi Rudolfinerhaus magánkórházba és magyar kórházakba is eljutottak tapasztalatcserére a hallgatók.
Ebben a tanévben először az ötödik féléves hallgatók szakmai tanulmányúton vettek részt Ausztriában, Vorarlberg tartományban, ahol értékes és szakmailag előremutató előadásokat, helyszíneket láthattak. A vorarlbergi kormányházban megismerkedhettek az egészségügy tartományi irányításával, a 96 település mintegy 370 ezer lakost magába foglaló terület szervezett ellátásával, finanszírozásával.
Következő programként az SMO feladatát ismertette a privát rehabilitációs szolgáltatást biztosító szervezet vezetője, amely keretében az idegrendszeri megbetegedések során keletkezett rehabilitációt végzik. Tevékenységük középpontjában az áll, hogy ott kell ellátni a beteget, ahol a beteg él, lakásától maximum húsz percre kell a terápiát biztosítani. Vorarlberg tartományon belül négy településen alakították ki ellátóhelyüket (Bregenz, Dornbirn, Feldkirch, Bludenz). 2010-ig tervbe vették, hogy csökkentsék a fekvőbeteg-intézményben való tartózkodást, mert így egészségügyi költséget takaríthatnak meg. 2005-ben 1068 beteget rehabilitáltak.
Ezt követően a Szociális Szolgáltatások Intézetébe látogattak el, ahol megismerkedhettek a magánintézmény tevékenységével. Feladatuk között szerepel a tanácsadás, segítség az erőszak áldozatainak, és biztosítják a rászoruló nők anonim elhelyezését és kamaszok számára a közösségi oktatási részvételt. Segítenek azoknak, akiknek tartozásuk van. Támaszt, gondoskodást és jogi képviseletet biztosítanak a pszichikailag beteg és mentális működési zavarban szenvedő embereknek. Itt húszezer esetet kezelnek egy évben. Tavaly 1500 eladósodott emberrel tizenkét tanácsadó foglalkozott. Az intézmény finanszírozása tartományi forrásból történik. A feldkirchi tartományi kórházat is felkeresték a hallgatók, amely szintén magas szintű ellátást biztosít, a magyar vendégek számára pedig hasznos tapasztalatokat nyújtott.

Képzések Sopronban és Budapesten

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Kara Közgazdasági Intézetének Közgazdaság-tudományi Tanszéke szervezésében, prof. Gidai Erzsébet egyetemi tanár vezetésével és dr. Karner Cecília egyetemi docens szervezésével 2000-től orvos-közgazdász, gyógyszerész-közgazdász és egészségügyi menedzsment posztgraduális képzés folyik Sopronban és Budapesten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt áram Ikrényben

Tegnap este olvasóink jelezték szerkesztőségünknek, hogy órákon keresztül nem volt áram Ikrényben és… Tovább olvasom