Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Külföldön szeretne dolgozni? Nyelvoktatás szakmánként

A több éve nemzetközi marketinggel, piackutatással és munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég, az FMMC vezetőjét, Török Antal-t kérdeztük meg, hogyan látják általában a magyar munkavállalók, illetve a szakmunkások lehetőségeit a közelgő EU-csatlakozást követően.

Tevékenységünk során széleskörű nemzetközi tapasztalatot szereztünk nemcsak a cégképviselet-, befektetés-a kooperációs- és egyéb üzleti kapcsolatok terén, hanem a munka- és munkaerő-közvetítés terén is. Ezek a területek természetesen szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A bel- és külföldi marketing- és üzleti tevékenység, az egyes partnerekkel történő munkakapcsolat során számos országból a befektetési-, kooperációs-, export-import, bérmunka igényeken túlmenően, elsősorban az EU-tagállamokból jelentkeznek folyamatosan a legkülönfélébb kisegítő-, szakmunkás- és a magasan kvalifikált munkaerő iránti konkrét igénnyel. A leendő munkaadók számára még vonzó az olcsóbb magyar munkaerő, továbbá az, hogy számos országban elismert a magyar munkaerő szakképzettsége és szorgalma.

Ennek ellenére a szakmunkások is gyarapítják a munkanélküliek széles táborát, miben látja ennek az okát? 

Az egyik okot abban látom, hogy egyes szakmákban olyan létszámban képeznek tanulókat, hogy az jelentősen meghaladja a piaci igényeket. Az is figyelemre méltó, hogy az egyes beruházásokat, cégek működését korlátozza az a tény, hogy a munkavállalók kellő szakmai ismeretek mellett nem rendelkeznek a megfelelő szakmai nyelvi alapokkal. Ezért szükséges elérnünk, hogy a végzett szakmunkások akár kezdőként is megállják a helyüket úgy belföldön a külföldi érdekeltségű cégeknél, mint az Európai Unió bármely tagállama vállalkozásainál.

Miután a Kamarának fontos szerepe van a szakképzésben is, sokat tudna segíteni abban, hogy olyan szakembereket képezzünk, akik nemcsak a hazai, hanem az EU munkaerő-piacán is megállják a helyüket. A Kamarai szakképzés-fejlesztési elképzelésbe illeszkedően javasoltam az egyébként a rendkívül innovatív  Kamarai Oktatási és Szakképzési Bizottságának, akik eddig is sokat tettek az oktatás és szakképzés sikeréért. Tehát az EU-normáknak megfelelő mesterképzés mellett egy olyan szakmai nyelvi továbbképzési program elindítása a cél, mely mint hiánypótló program országos Kamarai szinten is bevezethető lenne.

Az Önök meglátása szerint, mely szakmákban, illetve munkakörökben van esély az EU-ban állást vállalni?

Az Európai Unió legtöbb országa - Németország és Ausztria kivételével, melyek korlátozzák a munkavállalást, - 2003 májusától teljesen megnyitja munkaerőpiacát az újonnan csatlakozó országok állampolgárai előtt. Az eddig hozzánk beérkezett keresletek, továbbá számos uniós, illetve magyar piackutató cég felmérései alapján szak- és betanított munkaerőre jelentős igény mutatkozik az Unió országaiban. Gondolunk itt a teljesség igénye nélkül szakácsokra, konyhai kisegítőkre, felszolgálókra, festő-mázoló-tapétázókra, kőművesekre, csempézőkre, ácsokra, víz- és fűtésszerelőkre, mezőgazdasági szakmunkásokra, haszongépjármű vezetőkre, CNC gépkezelőkre, valamint kereskedelmi hajón, építkezéseken, olajfúró tornyokban munkát vállalókra, betanított munkásokra. További jelentős igény jelentkezik a klasszikus idegenforgalomban és szolgáltatóiparban tevékenykedő munkaerőre, mint például szállodai személyzetre - recepciós, londíner, szobaasszony, takarítónő - fodrászokra, kozmetikusokra, pedikűrös-manikűrös szakemberekre, masszőrökre, házvezetőkre, betegápolókra.
Az alapfokú szakmák mellett állandó a kereslet a magasan képzett felsőfokú végzettségű munkaerő iránt. Számos helyre keresnek szoftverfejlesztőket, szakorvosokat, mérnököket, biológus és fizikus szakembereket, illetve vegyészeket.

Milyen képesítéseket várnak el az uniós vállalatok?

A jelentkezőknek - természetesen munkakörtől függően - biztos szakmai háttérrel, tudással és gyakorlattal kell rendelkezniük. Ami a nagyobb kihívást jelenti a leendő munkavállalóknak, szakembernek, az a megfelelő szintű kommunikációs nyelvtudás, illetve a szaknyelv ismerete. Az EU országaiban, ahol nem az angol, német vagy francia a nemzeti nyelv, - így Svédországban, Finnországban, Dániában, Hollandiában, Spanyolországban és Portugáliában - a lakosság legnagyobb része magas fokon beszéli az angol nyelvet. Ahhoz, hogy a magyar munkavállaló az adott ország munkaerőpiacán versenyképes legyen más országok munkaerőkínálatával szemben, nemcsak az angol, német, francia vagy spanyol nyelvek általános ismerete fontos, hanem rendelkeznie kell a nyelv szakmai alapjaival is.

Ez azért is fontos, mert a legtöbb munkavállaló célja a már megszerzett általános nyelvi alapok továbbfejlesztése. A nyelvi alapok nélkül a külföldi munkavállalás szinte lehetetlen.

Hogyan tudnak, illetve kívánnak Önök ebben segíteni azoknak, akik az unió országaiban szeretnének munkát vállalni?

Miután több éves tevékenységünk során megismertük a magas keresletet, illetve a külföldi partnereink által a magyar munkaerővel szemben támasztott eddigi elvárásokat, szeretnénk, ha ezen elvárásoknak megfelelően kidolgozott, fenti szakmai nyelvi továbbképző program elindulhatna.
A munkaadó keresésén és ajánlásán túl, célunk, hogy a hazánkban, de a szaknyelvet igénylő munkakörökben dolgozó, valamint az európai munkaerőpiacon elhelyezkedni kívánók számára az általános, a mindennapi életben szükséges kommunikációs és szakmai nyelvi alapok megszerzésére, illetve tudásuk fejlesztésére lehetőséget ajánljunk. Egy intenzív nyelvi program keretében elsajátíthatják a mindennapokhoz elengedhetetlen társalgási alapokat, valamint a szakmájuk nyelvi alapjait angol, német, francia vagy spanyol nyelven. Rendkívül fontos, hogy a jelentkezők is megismerjék a bel- és külföldi munkaadók igényeit, hiszen a munkavállalók kiválasztásánál egyértelműen az általunk ajánlott és nyelvi felkészítésen résztvett jelölteket helyezik előtérbe.

Milyen nyelvtudási szinttel fogadják a jelentkezőket a programra?

A nyelvi kurzusok igény szerint kezdő és haladó programmal indulnak a meghirdetett szakmai ágakban kezdetben angol és német nyelven, majd a jelentkezéseknek megfelelően francia és spanyol nyelven. Megfelelő számú jelentkező esetén 8-12 hetes tanfolyamok indulnak a fentiekben felsorolt szakmákban folyamatosan.

A cél a tanfolyamra jelentkezők idegen nyelvű kommunikációs készségének gyors és hatékony fejlesztése, a használható és releváns tudás megszerzése egy beszédcentrikus oktatással, kellő hangsúlyt fektetve a mindennapok és a szakma szókincsére, kifejezéseire, az elérhető legkedvezőbb feltételekkel.

Bővebb információval állunk az érdeklődők rendelkezésére.
FMMC. Telefon/Fax: (96) 413-688; 517-867; E-mail: FMMC @ mail.datanet.hu ; www.fmmc.gyor.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszolgáltatott műkincsek

Hónapokkal ezelőtt az országban több helyütt nagy értékű régészeti lelet került elő a földből. A… Tovább olvasom