Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Külföldről is tiltakoznak a riporter rabosítása ellen

Öt szervezet, köztük egy európai bocsátott ki tiltakozó nyilatkozatot at RTL Klub riporterének keddi rabosítása ellen. A nyilatkozatban a szervezetek hivatkoznak arra a büntetőjogi alapelvre és a Büntető törvénykönyv ama passzusára, amely a társadalomra veszélyes magatartást rendeli büntetni.
Rendkívül károsnak és rossz üzenetet hordozónak tartjuk, hogy a büntetőeljárás eszközét olyan ember ellen használják, aki nem kívánt kárt okozni a társadalomnak, hanem tevékenysége kifejezetten arra irányult, hogy káros folyamatokat mutasson be a nyilvánosságnak, és leleplezze a közirathamisítókat - fogalmaz a Freedom House Europe, a Független Médiaközpont, a Gőbölyös Soma Alapítvány, a Társaság a Szabadságjokoért és a Transparency International Magyarország közleménye.

Polgár Géza, az RTL Klub Fókusz című műsorának riportere fél éves oknyomozói munka után a rokkantigazolványokkal való visszaélésekről forgatott. Rejtett kamerás felvételek segítségével mutatta meg, hogyan lehet hamis orvosi papírokkal, önkormányzati dolgozói segítséggel parkolási engedélyt szerezni. A felvételeket még az adásba kerülés előtt leadta az illetékes rendőrkapitányságon, illetve feljelentést is tett, melynek nyomán az ügyben nyomozást indítottak. Az újságírót vesztegetéssel és közokirat-hamisítással gyanúsítják, kedden a Gyorskocsi utcában rabosították. Tenyér- és ujjlenyomatot és DNS-mintát vettek, illetve fotót készítettek róla. Őrizetbe nem vették, szabadlábon védekezhet.

A büntetőeljárás ellen tiltakozott az SZDSZ és a Fidesz is. Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője szerdán interpellációt nyújt be a legfőbb ügyészhez, Szíjjártó Péter Fidesz-szóvivő pedig Draskovics Tibor igazságügyi miniszternek írt levelet.

A rendőrség még kedden azt állította, hogy kifejezett ügyészi utasításra indították el a büntetőeljárást, az ügyészség szerint ők ilyen utasítást nem adtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heroin alapanyagot találtak Tápiószecsőn

Csaknem öt millió forint értékű, 21 tonnányi ecetsav-anhidrid nevű anyagot foglaltak le a Nemzeti… Tovább olvasom