Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Külön szabályokat hoznának a filmekben használt fegyverekre

Speciális szabályok megalkotását javasolja a filmek gyártásánál használt lőfegyverek tartására a fideszes Kulcsár József.
A kormánypárti politikus kedden nyújtotta be módosító indítványát a lőfegyvertörvényhez, azt javasolva, hogy a művészeti, kulturális és szórakoztatóipari filmalkotások készítésével foglalkozó üzletágak hazai fejlődésének előmozdítása érdekében alkossa meg a Ház a kifejezetten ilyen jellegű használatra szánt - úgynevezett filmgyártási célú - lőfegyverekre vonatkozó speciális szabályokat.

Kulcsár József indítványa szerint annak a szervezetnek lehetne engedélyezni filmgyártási célú lőfegyver tartását, amely megfelel egy kormányrendeletben meghatározott feltételeknek. Az így jogosultságot szerző szervezet gyártásra jogosult tagja külön engedély nélkül készíthetne az engedélyezett fegyverhez tartozó vaktöltényt.

Pintér Sándor belügyminiszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes - egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke - tavaly decemberben terjesztette a Ház elé a lőfegyverekről és a lőszerekről szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatát, amely több könnyítést tartalmaz a vadászok és a sportlövők szempontjából. Ehhez a törvényjavaslathoz nyújtott be módosító indítványt kedden Kulcsár József.

Javaslata indoklásában nem jelöl meg konkrét esetet indítványa benyújtása kapcsán.

Tavaly októberben a világsajtót is bejárta az a hír, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) egy vecsési vámszabad területen csaknem száz éles lőfegyvert, egyebek mellett katonai sorozatlövőket, gépfegyvereket, géppuskákat, kézi lőfegyvereket és távcsöves puskákat foglalt le. A fegyvereket a Brad Pitt amerikai színész főszereplésével Budapesten forgatott filmhez szállították Magyarországra. A TEK feljelentést tett az ügyben, amely alapján lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomozás indult, ám azt a Nemzeti Nyomozó Iroda a napokban megszüntette, mert - mint közölték - a vámszabad területre érkezett fegyvereket még az előtt lefoglalták, hogy "birtoklásukra jogosultsággal nem rendelkező szervezet vagy személy" átvette volna őket, így büntetőjogi felelősség nem állapítható meg.

Olvasóink írták

  • 1. szentmiki 2012. február 14. 14:56
    „minek ide új szabály, csak még jobban összezavarja őket, a régi is egyértelmű, mégsem tudták alkalmazni ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik bővítené a népszavazások kiírásának lehetőségeit

Az alaptörvény módosítását kéri a Jobbik, hogy népszavazást lehessen kiírni Magyarország csatlakozásáról az uniós pénzügyi paktumhoz. Tovább olvasom