Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Külön törvény lesz az Országgyűlésről

Külön törvény szabályozza majd az Országgyűlés munkáját, mivel működése túlmutat magán a parlamenten - nyilatkozta Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke a Magyar Hírlapnak.
A lap szombati számában közölt interjúban ismertette: rengeteg olyan ügy érinti a házszabályt, amely ugyan az országgyűlés működésére van hatással, de nemcsak a törvényhozás munkájára terjed ki. Ebből adódódan az utóbbi területre a házszabály, tehát egy országgyűlési határozat nem is vonatkozhat. Ilyen például a mentelmi bizottság által előterjeszteni kívánt indítvány is, amely alapján a parlamenti bizottságok megkeresésére mindenki köteles haladéktalanul nyilatkozni, a tőle megkért iratokat megküldeni. Amennyiben ezt a házszabályban rendeznék, nem lenne senkire kötelező érvényű, csak az Országgyűlésre. Ezért szeretnék ezt a kérdést törvényileg kezelni, lesz tehát külön az Országgyűlésről is egy törvény - mondta.

Szeretnék az eljárási szabályozást hatékonyabbá tenni, tartalmi módosítást azonban nem terveznek - ismertette. Például csak szabálysértés esetén lehet lemondani ezentúl is a mentelmi jogról, egyébként nem, mert a mentelmi jog nem a képviselőt, hanem az Országgyűlést illeti meg. Van olyan kezdeményezés is, hogy a zárószavazás előtti módosító indítványt ne csak koherenciazavar esetén lehessen benyújtani, hanem valamilyen jobbító szándék alapján is.

Valamit tenni kell az elmúlt másfél évben elharapódzó, a törvényhozás méltóságát sértő megnyilvánulásokkal szemben - mondta -, felmerülhet például az a megoldás is, hogy ideiglenesen kitiltják az Országgyűlésből a botrányosan viselkedő képviselőt.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2011. november 05. 10:12
    „Öntörvényű országgyűlés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új adónem jöhet az eva helyett

Az eva megszüntetése ügyében a Fidesz-frakció nyíltan szembemegy a kormányzati állásponttal - írta a Népszabadság. Tovább olvasom