Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Különleges fejlesztési alap Mezőörsön

Az október elején Mezőörsön bizalmat kapott új polgármester társadalmi megbízatásban látja el feladatát. P és az önkormányzat hét tagja közül hat tiszteletdíját kezdettől nem veszi fel, hanem egy külön számlára utaltatja. Ez lehet a forrása a község pályázatain az önrésznek.

Bogárdi Zoltán hét éve mondhatja magát mezőörsinek, a kertészmérnök korábban Kajárpécen élt és dolgozott. A község újjáválasztott önkormányzatában a hét tagból csupán egy a régi. A 980 lakosú település tehát mondhatni új irányító testülettel tevékenykedik az elkövetkező négy évben. Olyan önkormányzattal, amelyik országosan példát mutatott az önzetlen munkából. Bogárdi Zoltán társadalmi munkában végzi feladatait, s hét képviselőtársa közül hat – közöttük az alpolgármester és a polgármester is – tiszteletdíját nem veszi majd fel, hanem azt egy külön alapra utaltatja.
A polgármester azt mondja, adóssága ugyan nincs a községnek, de rövid időre láthatnak előre. Mezőörs önhibáján kívül van hátrányos helyzetben, s minden tekintetben a kormány kezében van, az államtól függ, miként boldogul. Világraszóló terveket nem kovácsolnak, ha nem számít annak például az az elképzelése a friss önkormányzatnak, hogy megpróbálja elérni: a rendkívül forgalmas 81-es főút elkerülje a községet. Szeretné elérni azt is a polgármester, hogy a faluban marasztalja az embereket.
– Én, ahogy itt fogalmazzák és ahogy mondják persze máshol is, „gyüttment” vagyok Mezőörsön. Különös módon mégis megkértek, biztattak, induljak a polgármester-választáson. Számomra nem egzisztenciális és még csak nem is kenyérkérdés volt. Mielőtt döntöttem volna, igyekeztem megismerni a helyiek véleményét. Mezőörs fele katolikus, fele meg református. Én magam viszont evangélikus vagyok, és ahogy mondtam, betelepült. Nem azt kérdeztem az emberektől, akikkel elbeszélgettem, hogy támogatnának-e, hanem azt igyekeztem kipuhatolni, mit szeretnének, mi a fontos számukra, milyennek látják, látnák a község holnapját. Úgy láttam, hogy ebben a falu mindkét felének nagyjából megegyezik a véleménye. Ezért már érdemes dolgozni.
Figyelemre méltó, amit Bogárdi Zoltán az értelmiség felelősségéről mondott, magára gondolva: „A felelősség mellé jár az áldozatvállalás is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A heti eredmények

13 pontos: Papp Szandra (Nagyszentjános). Tovább olvasom