Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Különleges színházi projekt a világhálón

Netkomédia címmel különleges színházi projekt indul: a közönség ötleteiből az interneten születik színdarab, amelyet a Szombathelyi Fesztiválszínház 2011 augusztusában mutat be.
Mint azt Schlanger András színész-rendező, a netkomédia ötletgazdája a projektet bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a színházrajongók a www.netkomedia.hu oldalon írhatják le ötleteiket, javasolhatnak témát, helyzeteket, konfliktusokat és karaktereket. A hozzászólók között várhatóan párbeszéd indul meg, vitáznak, továbbgondolják egymás bejegyzéseit, végül kikristályosodik néhány ötlet. Ezeket a zsűri október közepén értékeli, majd pályázatot ír ki maximum 12 szereplős, két óra hosszú, két felvonásos vígjáték megírására.

Az érdeklődők a bemutatóig figyelemmel kísérhetik, befolyásolhatják, alakíthatják a történetet, a figurákat, sőt, még a szereplő művészeket is ők választhatják ki. Az elkészült műveket az interneten közzéteszik, tehát bárki nyilvánosan véleményezheti, rangsorolhatja és szavazhat a legjobban tetszőre. A zsűri a közönség voksait figyelembe véve dönt az eredményről. A tervek szerint már az olvasópróbákat, végül pedig a bemutatót is élőben követheti a publikum az interneten.

Schlanger András a netkomédiát egy "nagy közös játéknak" nevezte, ami azért is érdekes, mert a nézők mondják el, milyen helyzetek, figurák, konfliktusok izgatják őket. A kortárs szerzők alig írnak vígjátékokat, kevesen vállalkoznak arra, hogy mindennapi, élő helyzeteket mutassanak be - tette hozzá. Véleménye szerint az internet nem kikerülhető része a mai világnak, alakítja és formálja a társadalmat, az emberi kapcsolatokat.

Az ötleteket és az elkészült pályaműveket bíráló zsűri elnöke Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, tagjai Várady Szabolcs író, költő, műfordító, szerkesztő, Bognár Róbert műfordító, dramaturg, szerkesztő, Rudolf Péter és Schlanger András színész-rendező.

A fővédnök Lator László költő, műfordító, irodalomtörténész, aki azért kapcsolódott a kezdeményezéshez, mert - mint a sajtótájékoztatón elmondta - "minden játék érdekli".

Olvasóink írták

  • 1. TomborBözse 2010. szeptember 23. 19:32
    „A különleges és mindenkit szórakoztató "jétékot" és ötleteket csak üdvözölni tudom. Mindent bele!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz átveheti a főváros vezetését

A Gallup legfrissebb közvélemény-kutatása szerint Tarlós István meggyőző fölénnyel szerezheti meg a… Tovább olvasom