Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Különös kordonok

A miniszterelnöki rezidenciánál elrendelt lezárást csak akkor valósítják meg, ha valóban történik ott valami - például bejelentett vagy spontán demonstráció.
A Parlamentnél felállított dupla kordon egy része pedig nem a Köztársasági Őrezredre tartozik: a villamos pálya vonalánál lévő nagyméretű kordonok munkaterületet védenek. Állítólag a zászlótartó oszlopokat javítják.

A Köztársasági Őrezred vezetőjének rendelkezésében elrendelt lezárás, ami a miniszterelnöki rezidenciát érinti, csak akkor valósul meg, ha ott valóban történik valami, például bejelentett vagy spontán demonstráció - mondta a Független Hírügynökségnek Gálik Viktória, az őrezred szóvivője. Ha bármi történik, akkor élő erővel, kordonszalaggal, vagy akár kordonokkal is körbevehetik a területet. A lezárandó területet azért kellett pontosan meghatározni, hogy oda ne jelenthessenek be demonstrációt.

A Köztársasági Őrezred vezetőjének korábbi határozata indoklása szerint "a kialakult belpolitikai helyzetre tekintettel nem zárható ki, hogy a védett rezidencia környezetébe engedélyezett vagy spontán demonstrációk során, illetőleg azt követően nem alakulnak ki olyan magatartások, melyek jelentős kockázati tényezőt jelentenek a rezidencia és így a védett személy biztonságára. A védett személyek közül továbbra is a miniszterelnök úr a legveszélyeztetettebb. Ezt bizonyítják a neki, illetve családtagjainak címzett, folyamatosan küldött fenyegető és gyalázkodó postai küldemények, elektronikus üzenetek, illetve személyével kapcsolatos bejelentések."

A Köztársasági Őrezred vezetője arra kérte a budapesti rendőrfőkapitányt, hogy a zárással kapcsolatos intézkedést "további indokolt mértékű ideiglenes forgalomkorlátozási, közrendvédelmi és bűnmegelőzési intézkedésekkel egészítse ki."

A lezárt rész pontosan a II. kerület Szemlőhegyi út Fajd utca és a Józsefhegyi út közötti szakaszán, a Szemlőhegyi út 40. és 48., illetőleg a Szemlőhegyi út 33/A és 37. számok közötti terület. Az őrezred szerint a zárás helyének pontos meghatározására azért van szükség, hogy mindenki előtt nyilvánvaló legyen, hol gyakorolhatja korlátozás nélkül a gyülekezési jogát, vagy tarthat egyéb nyilvános rendezvényt.

A Parlament körül pedig jelenleg kettős kordon van: a belső kordont az őrezred állította fel, a belpolitikai helyzet miatt kialakult esetleges kockázatok miatt. A külső, nagyobb kordonokat viszont nem az őrezred helyezte ki.

Információk szerint a külső kordonozás munkaterületet vesz körbe: állítólag a zászlótartó rudakat javítják.

Olvasóink írták

  • 2. Boytronic 2009. március 23. 16:54
    „Ez az fején találtad az szeget,nagy a para és nem ok nélkül szerintem...”
  • 1. waterbear 2009. március 23. 16:51
    „Véletlenül pont most kell kordon a villamos pályára, persze, nehogy valamelyik Combino véletlenül felemelje a hátsó kerekét és oldalba olajozza a Parlamentet...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: döntésem végleges és visszavonhatatlan

A kormányfő a parlamentben hangsúlyozta: az elkövetkező 2-3 évben olyan változásokat kell megtenni,… Tovább olvasom