Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Külpolitikai dokumentumokat szivárogtathattak ki az unióban

Uniós külpolitikai dokumentumok kiszivárogtatásával vádolt meg uniós tagállamokat Erkki Tuomioja, az EU soros elnökségét ellátó Finnország külügyminisztere egy kedden megjelent cikkében.
"Régóta tudott, hogy minden EU-s dokumentum, ami a Közel-Kelettel foglalkozik, alig egy órával azután, hogy a tagállamok megkapták, már ismert Tel-Avivban is és valószínűleg Washingtonban és Moszkvában is" – írta a finn miniszter a Hufvudstadsbladet finn napilapban. "Ez arra bátorítja a tagállamokat, hogy az EU intézményes döntéshozatali eljárását megkerülve politizáljanak. Ez problematikus az egész unió számára, de különösen káros a kis országoknak" – vélekedett Erkki Tuomioja.

Bírálta a tagállamokat azért is, mert uniós együttműködésüket alárendelik a nemzeti érdeknek, vagy legalábbis ezt a benyomást keltik a sajtóban. "Nagy jelentőséggel bírna az uniós szellemre, az EU szavahihetőségre és hatékonyságára nézve, ha a miniszterek közös célok (...) érzésével érkeznének az uniós találkozókra, és nem elsődlegesen azért, hogy belpolitikai hasznú nyereséggel térjenek haza" – fogalmazott.

A finn miniszter szerint a média eltúlozza az unión belüli nézetkülönbségeket. Például – számos sajtóhírrel ellentétben – az EU-nak van közös álláspontja arról, hogyan reagáljon a közel-keleti erőszakra – írta cikkében Tuomioja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépi válogatót telepítenek két éven belül

A Fertőszentmiklóson működő Rekultív hulladéktelepe az országban azon kevesek közé tartozik,… Tovább olvasom