Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Külső munkaerőre van szüksége az öregedő Európának

Az EU-nak a szakképzett dolgozók számára vonzó, speciális beutazási-bevándorlási szabályokat kellene alkotnia, közölték az Európai Bizottságban szerdán, rámutatva, hogy a szakképzett külső munkaerő jelenleg inkább az Egyesült Államokba tart, mintsem Európába.
Könnyíteni kellene a szezonális munkavállalás szabályait is az EU-ban az unió határain kívüli, kevésbé képzett külföldiek számára, ez segítene az illegális bevándorlás és a feketemunka elleni küzdelemben is, véli az EU végrehajtó testülete. A tervet azzal is indokolták, hogy Európában fokozatosan elöregszik a lakosság.

Elemzők emlékeztetnek, hogy a legnagyobb EU-tagállamok, köztük Németország - amelyek halasztást kértek már az új EU-tagok dolgozóinak fogadására is -, úgy vélik, hogy a bevándorlási politika csakis a kormányok hatáskörébe tartozik, vagyis a brüsszeli terv erős ellenállásba ütközhet.

A terv ismertetésekor az EU igazságügyi és biztonságpolitikai biztosa, Franco Frattini maga is elismerte, hogy "tiszteletben kell tartani a tagállamok önálló jogát a bevándorlás meghatározására", de úgy vélte, van lehetőség a nemzeti szabályozások összehangolására, sőt, mint mondta: "közös szabványok" kidolgozására.

Az EU statisztikai hivatala szerint az unióban 2050-ig 52 millióval csökkenhet a munkaerő létszáma, ha a jelenlegi irányzat folytatódik. A hivatal Németországot, Magyarországot, Olaszországot és Lettországot tartja számon mint olyanokat, ahol máris csökken a munkaképes korú lakosság.

Reuters/MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földalatti és buszjáratok nélkül maradt New York

Földalatti és buszjáratok nélkül maradt New York kedden a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja miatt… Tovább olvasom