Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Kulturális hídverésre készülnek

Négy országban, tizenkét településen zajlanak a Mediawave programjai jövő év április 23-tól. A nemzetközi fényírófesztivál zárónapját, május elsejét Komáromban tartják és az uniós csatlakozás jegyében a Duna mindkét partján zenés-filmes csemegékkel akarnak ünnepelni a szervezők.
A szokásostól eltérően már most fesztiválelőzetes sajtótájékoztatót tartottak Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban. Hartyándi Jenő, a Mediawave művészeti igazgatója a Kisalföld érdeklődésére elmondta: forrásaik egyelőre „még bizonytalanok, de nem reménytelenek". Így többek között az Európai Uniónál pályáztak a csatlakozás napjára tervezett program megvalósításához. A fényírófesztivál fő helyszíne továbbra is Győr marad, Csorna, Kapuvár, Komárom, Rábapatona, Vének, valamint Dunaszerdahely, Révkomárom, Kolozsvár és Szabadka után Sopron és Szekszárd is vállal mediawave-es programokat.

– A sok sikert és hányattatást megért, jövőre tizennégy éves fesztivál az eddigieknél gazdagabb és kulturálisan minőségibb kínálattal várja az érdeklődőket. Folytatjuk azt az európai rangú, nemzetközi filmversenyt, amely rendezvényünk gerincét alkotja. Az évek óta sikeres Kisebbségi, Porlepte dobozok és Ifjúsági nevezési kategóriákat kiegészítettük a fesztivál egészére jellemző sajátos témákkal (Spirit, Pre-Europa). A verseny programját hatvan ország mintegy ezerötszáz filmjéből válogatjuk – nyilatkozta Hartyándi Jenő.

A zenei ágazatról a művészeti igazgató elmondta, hogy a Mediawave ma már a legjelentősebb magyar és nemzetközi szinten is elismert dzsessz- és ethnozenei fesztiválnak számít. A 2004-es program részeként az uniós csatlakozás napján találkoznak Komáromban, a monostori erődben a kelet- és közép-

európai régió zenei szervezeteinek és fesztiváljainak képviselői, világhírű muzsikusok, illetve szintén itt rendezik meg az Európából Kimaradó Filmfesztiválok Találkozóját is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazából szerelem

Az új miniszterelnök alig lép be a Downing Street 10-be, máris megakad a szeme a stáb egyik csinos… Tovább olvasom