Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Küszöbön áll Gyurcsány büntetőjogi felelősségre vonása?

Budai Gyula szerint küszöbön áll Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonása a sukorói ingatlanpanamában. A miniszterelnöki megbízott reméli, a legfőbb ügyészség "nem fog falazni" a volt miniszterelnöknek.
A fideszes politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a lehetséges büntetőjogi felelősségre vonással összefüggésben indoklásul emlékeztetett: kedden a parlamentben azonnali kérdést intézett a legfőbb ügyészhez, arra várva választ, hogy a Sukoró-ügyben folyó nyomozás során érkezett-e előterjesztés a nyomozóhatóság részéről a legfőbb ügyészséghez országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvánnyal kapcsolatban.

A legfőbb ügyész helyettese válaszában azt mondta, "a főügyészség vizsgálja mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségét"; ezt annál is inkább vizsgálnia kell, mert Schiffer András (LMP) feljelentése kifejezetten mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségének kérdéskörével kapcsolatos - idézte Belovics Ervint Budai Gyula, kijelentve, hogy a válasz alapján egyértelműen megállapítható: ez a személy nem más, mint Gyurcsány Ferenc, ugyanis Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a sukorói telekcsere ügyében konkrétan, nevesítve Gyurcsány Ferenccel szemben tett büntetőjogi feljelentést hivatali visszaélés bűntette miatt.

A miniszterelnöki megbízott kifejtette: az LMP-s politikus feljelentésében egyrészt azt írta, Gyurcsány Ferenc utasítást adott a sukorói telekcsere lebonyolítására. A másik tényállási elem pedig azzal kapcsolatos, hogy a sukorói kaszinóberuházást annak ellenére nyilvánították nemzetgazdasági szempontból kiemeltté, hogy a koncessziós szerződést csak hónapokkal később, 2009 októberében írta alá Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter; így Gyurcsány Ferenc tudta, hogy a kiemeltté nyilvánítással jogszabályt sért - közölte.

Budai Gyula szerint mindezek alapján "egyértelműen meghatározható, hogy a legfőbb ügyész úr előtt Gyurcsány Ferenc mentelmi jogára vonatkozó indítvány van, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség terjesztett elő".

Orbán Viktor miniszterelnök megbízottja arra is felhívta a figyelmet, hogy korábban már feltett egy írásbeli kérdést Kovács Tamás legfőbb ügyésznek ugyanebben a témakörben, ám akkor - mint mondta - kitérő választ kapott, "holott információink szerint már körülbelül négy hete a legfőbb ügyész úr előtt van Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló előterjesztés". Budai Gyula ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, "izgatottan várja" Kovács Tamástól a választ arra a kérdésre, hogy mikor érkezett meg a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítvány a legfőbb ügyészséghez.

Hozzátette, reményét fejezi ki abban a kérdésben, hogy a legfőbb ügyész a hatályos büntetőjogi jogszabályoknak megfelelően dönt a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését érintően, és reméli, "nem fog falazni Gyurcsány Ferencnek" a legfőbb ügyészség. "Ezt azért is szeretném kijelenteni, mert a legfőbb ügyész úr mandátuma hamarosan lejár" - jegyezte meg.

Sportnyelven szólva a labda jelen pillanatban a legfőbb ügyész térfelén pattog, neki kell döntést hoznia ebben a kérdésben - mondta a megbízott.

Budai Gyula a tájékoztatón beszámolt egy e-mailről is, amelyet Tátrai Miklós, a vagyonkezelő akkori vezérigazgatója írt Winkler Gyula volt miniszterelnöki megbízottnak. "Gyula, csak úgy barátilag, legalább ti ne töröljétek fel velünk a padlót. Az ügyről mindent tudnak ma is a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozó urak. Átküldjem azt emlékeztetőt, amivel a miniszterelnök rendeli el a csereügyletet?" - ismertette a levél tartalmát Budai Gyula, megjegyezve, hogy Tátrai Miklós világosan leírja, a csereügyletet Gyurcsány Ferenc rendeli el, továbbá az e-mailből kiderül az is, hogy Bajnai Gordont nevezte meg a sukorói projekt kormányzati koordinátorának.

Arra a kérdésre, hogy ha Papcsák Ferenc elszámoltatásért felelős kormánybiztos, zuglói polgármester összeférhetetlenség miatt lemondana kormánybiztosi posztjáról, átvállalná-e az ő feladatkörét, Budai Gyula úgy válaszolt: Orbán Viktor miniszterelnök dönt majd arról, hogy Papcsák Ferenc ügyeit ki viszi tovább. "Azokat az ügyeket, amelyeket együtt vittünk, azokat természetesen én is fogom tovább vinni" - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 20. -flexsnake- 2010. november 03. 21:02
  „jókat röhögtem ezen :D
  gyurcsány több jót tett az országgal mint az orbán fog... mind ilyen sehonali.”
 • 19. macs 2010. november 03. 19:59
  „Szlovák lapbeszámolók szerint veszélybe került a TriGranit által tervezett pozsonyi Metropolis szórakoztató megaprojekt. Az új szlovák kormány nem hajlandó elfogadni az előző kabinet által az amerikai üzemeltető, a Harrah´s számára jóváhagyott adókedvezményt.

  http://www.privatbankar.hu/frisshir/hircentrum/megsem_lesz_demjan_kaszino_pozsonyban_89300

  Érdemes elolvasni!”
 • 18. achilleus 2010. november 03. 19:49
  „Mellesleg gyurcsánynak is volt egy grandiózus füstbe ment terve, méghozzá a kurmányzati negyed. Vajion, ha 2006-ban nem Gyurcsány nyer, akkor is tépné a száját némely gyurcsányfan a "kurmányzati negyedet akarunk" szöveggel? http://www.origo.hu/itthon/20080108-kormanyzati-negyed-szerdan-dont-a-kormany-a-folytatasrol-vagy-a.html Merthogy nagyon fe lett volna hánytorgatva az addig beleölt összeg, az bizonyos.”
 • 17. achilleus 2010. november 03. 19:41
  „A merkur kaszinó is valószínűleg azért zárt be, mert dőlt a lé. De nem járt jobban a Schilling kaszinó sem. Előbbi egy óvoda felszámolásába került, utóbbi a Bartók Művházat intézte el. Ja, és az itt vajúdó kaszinóbarátok vajon mennyit profitáltak ebből azekből a létesítményekből?? Amúgy pedig az adóhivatalnak 10 milliónál többel tartozó Joav Blúm sukorói állakos, éppen jó üzleti partner a kucsányoknak, bajnauknak és hasonló agybajnokoknak, ja és a kaszinóváros került volna vagy 300 milliárdba, az a néhány milliárd, csak a kezdete lett volna egy véget nem érő, 4-es metróhoz hasonló történetnek. Léni: Akkor Botka is üljön a Genomikai susnyás meg nem valósulása miatt??”
 • 16. barkzso 2010. november 03. 19:36
  „Még ők is rühelli fegyencet? Vagy tudnak már valamit? :)))

  Kicselezték Gyurcsányt az MSZP-LMP tájékoztató előtt

  Magyar Hírlap 2010. november 02. 08:20

  Csatlakozni akart Gyurcsány Ferenc az MSZP és az LMP vezetőjének közös sajtótájékoztatójához, de azok hamarabb kezdték el a ceremóniát, hogy a volt kormányfő ne szállhasson be - írja a Magyar Hírlap.

  Néhány percen múlt, hogy Gyurcsány Ferenc nem állt be Mesterházy Attila és Schiffer András közé, azok szerdai közös sajtótájékoztatóján - írja a lap, amely szerint ezt azzal sikerült megakadályozni, hogy a sajtótájékoztatót a tervezettnél néhány perccel hamarabb kezdték el.

  Gyurcsány Ferenc terve az volt, hogy csatlakozik az MSZP-elnök és az LMP-s frakcióvezető tájékoztatójához, amelyen bejelentették, hogy együtt lépnek fel Lázár János javaslatai ellen, melyek szerintük az Alkotmánybíróság (Ab) hatáskörét szűkítenék.

  Gyurcsány egyébként múlt kedden még azt hangsúlyozta blogjában, hogy csatlakozni kell az LMP november 3-ra tervezett demonstrációjához. Mesterházy és Schiffer sajtótájékoztatója után azonban a szocialista vezér azonban vélhetően csalódott, hiszen kimaradt a közös akcióból, amikor is ráadásul az LMP-s képviselő keményen kritizálta őt - tette hozzá a lap.”
 • 15. nellyke11 2010. november 03. 19:15
  „És az a bűnöző BŰNÖZŐ, aki megakadályozza,vagy nem tesz semmit a lézerközpont felépüléséért !”
 • 14. barkzso 2010. november 03. 19:15
  „Qurcsány Fegyenc? Helyes, kurta vasba a bitangot!!”
 • 13. nellyke11 2010. november 03. 19:14
  „IDIÓTÁK ! Dőlne a lé, most meg csodálhatják a fideszes nagy magyar semmit, piros fehér zöld szalaggal átkötve !”
 • 12. történész 2010. november 03. 17:40
  „így van az rendjén..2014 őszén meg ugye jön az a hír,készen áll Orbán büntetőjogi felelősségi vonása.Lesz neki is miért, mert azt kreálni nincs olyan hatalom amely nem tud.
  Különben Orbán azért üldözi Gyurcsányt mert fél tőle..meg kell hallgatni a két fél beszédét..hát Fetó toronymagasan vezet.”
 • 11. jozicsenko 2010. november 03. 15:40
  „9. hozzászólás Léni 2010.11.03. 14:38 oszt oda költözne-e az elvtársnő egy ilyen gumigyár szomszédjába?”
 • 10. dblaci 2010. november 03. 15:22
  „hát a héber főügyésztől sok jót nem várhatunk. Kizárólag magyarok ellen folytat politikai eljárásokat, mint pl. Budaházy. A hazaárulók biztonságban vannak (egyelőre).”
 • 9. Léni 2010. november 03. 14:38
  „Budai azt is vizsgálja, hogy Orbán ez év januárjában kivel és mit tárgyalt Sukorón?
  Én speciel kíváncsi lennék rá!
  Orbánt és társait kellene elítélni azért, mert a sukorói lakosságot, a település és az
  országot megkárosították sok milliárd forint nem befolyt bevételtől! Ugyanez vonatkozik azokra a
  fel nem épült létesítményekre is, amit a Fidesz ellenzékben kiútált az országból! /pld:gumigyár, stb./
  Ezeket az eseteket forintosítani kell és megbüntetni azokat, akik miatt elmaradtak a beruházások!
  Szegeden a lézerközpont létrejötte kétséges? Orbán mit ígért a választási finisben?
  Lesz lézerközpont és egy új híd! Na akkor ki hazudik, kit kell felelősségre vonni?
  Ki rontja az ország imázsát külföldön és belföldön egyaránt? A Fidesz és Orbán!
  Cseh országban, Romániában a lézerközpontok az elvárásoknak megfelelően épülnek,
  nálunk pedig személyes útálat miatt lemaradunk erről a lehetőségről?
  Az Orbán bosszúszomját nem oltja semmi?”
 • 8. szilléri 2010. november 03. 13:22
  „Meghalt Mátyás, meghalt az igazság, amíg Gy.F. nem kerül börtönbe!”
 • 7. Commander-V2 2010. november 03. 12:34
  „1/ "A miniszterelnöki megbízott reméli, a legfőbb ügyészség "nem fog falazni" a volt miniszterelnöknek." Tehát ha mégsem történt bűncselekmény, és nincs vádemelés, akkor máris előre megvan a válasz: bűnös a Gyurcsány, csak falazott neki az ügyészség (bíróság).

  2/ A kaszinó város a világ legjobb üzlete a befektetőknek és az államnak is, ott van jó példának Las Vegas. Erre mondott nekem a Fidesz. Teljes butaság a négyzeten!”
 • 6. N.P. 2010. november 03. 12:33
  „A mi Gyulánk ezügyben századik sajtótájékoztatóját tartja.

  "Átküldjem azt emlékeztetőt, amivel a miniszterelnök rendeli el a csereügyletet?" - ismertette a levél tartalmát Budai Gyula," -- Gyula b..meg! Ne az levél tartalmát, hanem magát az emlékeztetőt közöld!”
 • 5. Lakos 2010. november 03. 12:16
  „"A miniszterelnöki megbízott reméli, a legfőbb ügyészség "nem fog falazni" a volt miniszterelnöknek."
  Csak nem tapasztalatai mondatták ezt? Emlékszünk még ilyenre.”
 • 4. KolompárRómeó 2010. november 03. 12:07
  „- Küszöbön áll az UFÓ-invázió?
  - Küszöbön áll a világvége?
  - Küszöbön áll a világbéke?

  Kérdőmondatos címmel bármit meg lehet írni. Annak az ellenkezőjét is.”
 • 3. rettegettivan 2010. november 03. 11:47
  „Noh meg a későbbiekben akkor ezeket a mostaniakat is felelősségre lehetne vonni.
  1 banda ez, mindig is az volt. Legalábbis 1 jól behatárolt csoport rángatja ezt az egész bábszínházas kócerájt.”
 • 2. klj_54 2010. november 03. 11:44
  „Orbánékkal kezdődtek a sukorói ingatlan tárgyalások, de mivel Fletóék voltak kormányon nem tárgyaltak érdemben a fidesszel.
  Orbán pedig nem szívleli, ha őt kisemmizik vélt jussából!
  Azért tegnap kapott Orbán is a takaroggy-ból:)”
 • 1. dodó 2010. november 03. 11:28
  „Borítékolom:
  NEM LESZ FELELŐSSÉGRE VONVA ! Ahhoz túl sokat tudnak egymásról. A róka fogta csuka esete.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a bérpótló juttatás

Megszűnik az aktív korú munkanélküliek rendelkezésre állási támogatása. Tovább olvasom