Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kutya meleg van!

Az elmúlt napok szokatlanul magas hőmérséklete nemcsak az emberi szervezetet állítja komoly próbatétel elé, hanem bundás barátaink szervezetét is igencsak igénybe veszi. Van néhány örök érvényű szabály, amelyre nem árt felhívni az állattartók figyelmét.

Hűsölési lehetőség

Mindenekelőtt az első és legfontosabb szabály, hogy soha ne hagyjuk kedvencünket hűsölési lehetőség nélkül! Ne kössük ki a tűző napra és ne hagyjuk még rövid időre sem autóban, vagy olyan helyen, ahol nem tud megfelelő mennyiségű folyadékot magához venni, illetve elbújni az embertelen kutya meleg elől. Ezzel megakadályozhatjuk ugyanis, hogy az embernél előforduló napszúráshoz hasonlóan kedvencünk úgynevezett hőgutát kapjon. Amennyiben ez az állapot tartósan fennáll, akár agyödéma is kialakulhat, amely esetben még a leghatékonyabb infúziós terápiával sem lehet megmenteni az állat életét.

A hőguta

Ilyenkor az állat teljesen apatikus lesz, a környezeti ingerekre nem reagál, légzése felgyorsul, testhőmérséklete magas, súlyos esetben eszméletlen.

Hasonlóan szomorú kimenetele lehet a nyári forróságban végzett fizikai megterhelésnek is. Ez alatt nem feltétlenül a futást, futtatást értem, elég egy kiadós séta is ahhoz, hogy négylábú barátunk hőtorlódást kapjon és testhőmérséklete menthetetlenül megemelkedjen. Erre különösen a nyomott orrú, légcsőkollapszusú fajták hajlamosak, mint amilyen például az angol és a francia buldog, a mopsz vagy a bordeaux-i dog. Mielőtt tehát sétálgatni indulunk a késő délutáni „már csak" 27 fokban, gondoljuk végig, hogy vajon kedvencünknek lehet-e kedve ilyen időben sétálni, vagy szívesebben heverészne a ház tövében egy nagy vödör friss hideg víz mellett.

Fussanak együtt!

Szintén problémát szokott okozni az, hogy gyakran sétáltatják kutyájukat az emberek úgy, hogy ők maguk kerékpárral vagy autóval, esetleg motorral kísérik a kutyust. Ez nagyon súlyos hiba, hiszen így nem tudjuk optimálisan megítélni, hogy mekkora fizikai megterhelésnek is tesszük ki valójában az állatot az adott hőmérsékleti paraméterek mellett. Sokkal jobb, ha mi magunk is futunk vele együtt és ezáltal fáradunk is vele hasonló ütemben.

Víz mellett

A forró nyárban enyhülést keresve szívesen visszük kutyánkat tavainkba, folyóinkba fürdeni, sőt, néhány szerencsés jószág még a tengerpartra is eljut. Hazánk álló- és folyóvizei helyenként meglehetősen szennyezettek, ez az állatoknál a fürdést követő néhány nap múlva kialakuló allergiás bőrtünetek formájában mutatkozik meg, melyek erősen viszketnek. Ennek elkerülése érdekében célszerű az állatot tiszta édesvízben megfürdetni.

Tengerparton nyaraló kutyusok gazdáinak figyelmét hívnám fel arra, hogy a sós víz szintén irritálja és nagyon kiszárítja az állatok bőrét is, ezért tengervízben való fürdést követően mindig zuhanyozzuk le kutyánkat is édesvízzel. Így elkerülhetjük a bőrirritációt. Szintén megelőzhetünk számos betegséget, ha fürdés előtt megitatjuk kedvencünket tiszta csapvízzel annak érdekében, hogy minél kevesebbet igyon a fürdővízből.

A fagyizás

Ez a nyár szintén nem múlhat el fagyizás nélkül. Minden évben felhívom a tisztelt gazdik figyelmét, hogy lehetőleg fagylalt, jégkrém helyett inkább kutyacsemegével kínálják meg háziállatukat, mivel így megelőzhető a garat- és mandulagyulladás kialakulása. A kutyák sokkal falánkabban fogyasztják, szinte habzsolják a fagylaltot, másrészt az ő testhőmérsékletük magasabb, mint a miénk, ezáltal hidegebbnek érzik azt, mint mi.

Mivel a nyári időszak eleve kedvezőbb feltételeket jelent a kórokozók elszaporodásához, könnyebben kialakul adott esetben a garatgyulladás, amely aztán a kórokozó lenyelésével bélgyulladást, majd hasmenést okoz. Ezt a kórformát azonban ritkán kíséri lázas hőmérséklet-emelkedés, viszont a mandulagyulladás miatt kedvencünk étvágytalanná válhat.

Útlevél

A külföldi nyaralások kapcsán fontos megjegyezni, hogy állatainknak is szükségük van már útlevélre ahhoz, hogy elhagyhassák az országot. Ennek beszerzéséről részletes felvilágosítást kaphat mindenki állatorvosánál. Jó tanácsként javasolom, hogy ennek beszerzését se hagyják az utolsó pillanatra. 

Dr. Parcsami András

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc telep

Tovább olvasom