Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Lábon álló búzának nincs ára

Jövő kedd, vagyis Péter–Pál sok év átlagában az aratás kezdetének ideje. A szakemberek szerint azonban még akár két hét is kell ahhoz, hogy kasza, azaz most már kombájn alá érjen az őszi árpa. A gabonák felvásárlási áráról egyelőre nem hajlandók beszélni a cégek.

Legalább két hét aratásig

A múlt esztendő 12 hónapjában 380 milliméter csapadék hullott a kónyi határban, az idén májusig 210 milliméter, júniusban pedig az előbbihez további 110 milliméter, de helyenként még ennél is több. Nagy Károly, a kónyi mezőgazdasági szövetkezet elnöke azt mondja, legalább két hét, míg aratni lehet majd az őszi árpát, a búzát pedig még később. A tavaszi, most már nyár eleji bőséges esőáldásnak természetesen örültek, de ahogy a régióban mindenütt, Kónyban is május után már a száraz, meleg napokat várták: ehelyett nyakukba szakadt a rengeteg eső.

Van választási lehetőség

A gazdaság 590 hektáron vetett búzát, 200 hektáron őszi árpát, 160 hektáron tavaszi árpát és 25 hektáron zabot. Az őszi árpát sörárpának szánták volna, most szemlézte a táblákat a felvásárló, de úgy ítélte meg, hogy még messze az aratás. A gazdaságtól a búzát tavaly tonnánként 27–29 ezer forintért vásárolták, hasonló árral most is elégedett lenne. A felvásárlók, bármelyik cégnél is érdeklődnek a termelők, még nem hajlandók árról beszélni. Kónyban úgy gondolkodnak, ha túlságosan alacsony árat mondanak majd a felvásárlók, élnek az uniós tagság adta lehetőséggel és intervencióra ajánlják fel a termést. Igaz, hogy az esetben novemberig kell várniuk, míg pénzhez jutnak.

Mit hoz a piac?

Hogyan mondana árat bármelyik cég is, míg nem lehet tudni, hogy keresleti vagy kínálati piac lesz – mondta a szövetkezeti elnök véleményére Fürtst János, a most már Komáromban székelő Pannon-Gabona rt. beszerzési üzletágának vezetője. A szakmában mindenki várakozási állásponton van – állította. Két hét múlva, ennyi idő alatt derül ki, hogy milyen termés lesz. Egyelőre csak azt lehet tudni, hogy bő termés ígérkezik, de minden további az időjárástól függ. A száraz meleg kedvezne a búzának, a további nagy esők kilúgozhatják a szem fehérjetartalmát.
A Pannon-Gabonának, ahogy a többi kisalföldi gabonafelvásárló cégnek is, az ország valamennyi társcégével versenyeznie kell. Amelyikük exportálni akarja a gabonát, megjelenik az itteni piacon. Ha kisalföldi gabonát vásárol ugyanis, a kivitelnél megtakarítja a szállítási költség jelentős hányadát.

101 euró körül

A Pannon-Gabona szakértője úgy gondolja, hogy a búza ára végül is az intervenciós ár, azaz a tonnánkénti 101 euró körül alakul majd. Egyelőre nem tudni, hogy afölött vagy az alatt. A Pannon-Gabona rt. tavaly 140 ezer tonna termést vásárolt fel. Aratás ügyében tehát egyelőre minden bizonytalan. Azt mondani viszont nem jár kockázattal, hogy július végén már új búzát is őrölnek, a kenyérgyártók pedig a régi búzából őrölt liszttel keverik az újat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcskategóriás zenelejátszó a Creative-tól

A Creative Jukebox Zen Touch idén nyáron kerül forgalomba. Újdonsága a beépített touchpad,… Tovább olvasom