Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Ladányiné Szarvas Ibolya: Érzések tökéletes megfogalmazása

Ladányi Miklósné Szarvas Ibolya, megyei vezető védőnő Móra Ferenc Aranykoporsó című regényéről beszél.
„Középiskolás koromban olvastam először. Megdöbbentett a történelmi háttér: Diocletianus császár birodalma, hatalmassága és törpesége, a kereszténykivégzések kegyetlen módszerei. Évek multával sem felejthetők a részletességgel leírt kínzások, a polgárok megalázása, az emberi méltóságától való megfosztása. Hétköznapi ember számára alig hihető, hogy az övéhez hasonló érzésekkel és fájdalmakkal küszködik egy uralkodó, hogy felette is hatalma van a bánatnak. Aki ugyanúgy megsemmisül a szeretet hiányától, a gyermeke elvesztésétől, mint a többi ember.

Pontosan követhetjük a történet kibontakozó szálait; hogyan érkezik el a visszafordíthatatlanságig, amikor nyilvánvalóvá válik – a császár saját intézkedései csapdájába került. Ma is csodálom a könyv bibliai utalásait, amelyben Pál apostol antiochiai gyülekezetéhez nyúl vissza, bemutatva a kort, amelyben a keresztények önként vállaltak vértanúságot. Legjobban a regényben szereplő fiatalok megrázó, szép szerelmi történetével és drámájával tudtam azonosulni. A regényben végighúzódó őszinte szerelem leírásában is hiteles az író.

Olvasás közben vizesre sírtam a párnám. Nehéz lenne megmondani, mi kerített jobban hatalmába: a két főhős, Quintipor és Titanilla romantikus – meglátni és megszeretni – szerelme, vagy szívszaggató elválása és hűsége, amely szerelmük és életük tragédiájához vezet. Később is kezembe vettem a könyvet, felfrissítettem egy-egy részletet, de mindannyiszor magával ragadott az érzések tökéletes megfogalmazása. Örökre emlékezetembe vésődtek a számomra kedves verssorok, mondatok. Lehet, hogy az évek során néhány részlet kissé átértékelődött, de a nagyságából mit sem veszített a könyv."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem világít a fagyi reklámja

Tegnap reggelre eltűnt a győri Dunakapu tér legkisebb árudájának cégére. A Kossuth híd hídfőjénél… Tovább olvasom