Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Laid Back: Happy Dreamer

Mondhatjuk, hogy egy szerencsés véletlen eredménye a Laid Back megalakulása. A dániai származású duó, Tim Stahl és John Guldberg a 70-es évek végén találkozott össze egy dán stúdióban, ahova eredetileg egy harmadik zenekari tagot is vártak, aki aztán nem érkezett meg. A duó hamar egymásra talált, kettejük találkozása után röviddel el is indult a közös munka, immár Laid Back néven. Első nagy nemzetközi sikerüket 1982-ben követték el,  a ‘Sunshine Reggae’ című dalukkal, mely nemcsak hazájukban, hanem világszerte, még az Egyesült Államokban is listás dal lett. A ‘Sunshine Reggae’ egyébként második albumuk, a ‘Keep smiling’ című album beharangozó dala volt. A duó sikere egyedülállónak számított hazájukban, Dániában, hiszen angol nyelvű szövegeik és akkor még szoktalannak számító elektronikus zenéjük meghozta számukra a világsikert. Ami viszont érdekesség, hogy az Egyesült Államokban nem is igazán a ‘Sunshine Reggae’, hanem annak maxiján található másik dal, a ‘White Horse’ lett rádiós sláger, sőt a DJ-k akkori kedvenc dala. A dalon már felfedezhető a duó kézjegye, elektro-funk hangzásvilága, mely a mai napig klasszikusnak számít az underground dance zenei szcénában. A későbbiekben számos előadó dolgozta fel a ‘White Horse’-t, többek között Monifah, Heavy D, Black Eyed Peas, Snoopy Dog és Shaggy.

A Laid Back igazi sikere talán annak tudható be, hogy az összetettebb dolgokat mindig a könnyebbik oldaláról közelítették meg, a zenében is mindig az egyszerűbb formák vonzották a duót. A zenei ötleteket előtérbe helyezve mindig egy egyszerűbb zenei hangzásvilágra építettek, letisztult formákat használtak. Talán ezért is érzik elégedettnek magukat olyan dalok kapcsán, mint a ‘Bakerman’. A dalt annak idején szinte egy nap alatt írták meg és vették fel, Hamme Boel énekes vokáljaival. ‘Bakerman’-hez aztán egy eredeti ötleten alapuló klip is készült Lars von Trier rendezésével, melyben két Laid Back hasonmás 10.000 méter magasságból ugrik ki egy repülőgépből. 

Az új album – Happy dreamer

A ‘Happy Dreamer’ ugyanazon az úton halad mint a korábbi albumok, egyszerű letisztult hangzásvilág, és egy nyárias hangulat, amely végig érződik az album dalain. A ‘Beautiful Day’ is az új album egyik olyan dala, mely már részben 1992-ben rögzítésre került, csak újabb hangzást, másabb ütemet kapott a dal, anélkül, hogy teljesen újra kellett volna rögzíteni. 

A Laid back tagjai mind boldog álmodozó emberek, a cím is erre utal, talán ezért is mondhatjuk, hogy ez az album kifejezetten személyes hangvételűre sikeredett. Szintén rádiós slágernek ígérkezik a ‘Whenever you want me’, melyet főleg a német rádiók kezdtek el a lemez megjelenése után röviddel játszani.

Tracklista:

1.) People
2.) Universe Lovesong
3.) Groovin’ On A Feeling
4.) Once
5.) Never Too Late To Learn To Fly
6.) Happy Dreamer
7.) Whenever You Want Me
8.) Didn’t You Know
9.) Slow Friday
10.) Beautiful Day
11.) Blue Lagoon

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyenge pontok az önéletrajzban

Mit írjon az önéletrajzba, ha van olyan év, amikor nem dolgozott? Beszéljen-e a gyerekvállalási terveiről? Hogyan fogalmazzon, ha az angolja nem az igazi? Gyakorlott felvételiztetők első pillantásra kiszúrják a gyenge láncszemeket, és azonnal rákérdeznek ezekre a pontokra az interjún. A legfontosabb: ne hazudjon, de nem muszáj mindenről részletesen beszámolni. Tovább olvasom