Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Lakodalomra való süteményparádé

Az idegen akár egy jobbféle esküvőn is érezhette volna magát, a krónikás viszont tudta jól: a bácsai nyugdíjasklubban megint kifőztek valamit.

Záróbuli édes finomságokkal

Amíg legalább harminc-negyvenféle süti kerül a színpadi „kirakatasztalokra", Csöndes Lászlóné klubvezetőtől megtudom: a mostani amolyan záróbuli, s ezt követően csak szeptemberben találkoznak újra a tagok. A búcsút azonban igazán emlékezetessé kívánták tenni, ezért aztán kötényt kötöttek az asszonyok és mindenki sütött valamit. A sikerhez némiképp a Kisalföld is hozzájárult, hiszen a torták, rétesek és soklaposok lapunk harmadik receptkönyvéből, a süteményeskönyvből valók.

A búcsút azonban igazán emlékezetessé kívánták tenni, ezért aztán kötényt kötöttek az asszonyok és mindenki sütött valamit. A sikerhez némiképp a Kisalföld is hozzájárult, hiszen a torták, rétesek
és soklaposok lapunk harmadik receptkönyvéből, a süteményeskönyvből valók.


 

 

 

Pető István mesterszakács elégedetten pásztázott végig a soron: szerinte a cukrászok is megirigyelhetnék a szemnek-szájnak tetsző kidolgozást.

– A nyugdíjasok hozzáértése és hozzáállása egyedülálló – vélekedett a szakember. – Ennek persze sajátos titka van, amit a hallgatósággal is megosztottam. Egy híján éppen ötven éve, 14 éves koromban volt itt az osztálytársaim ballagása. Talán akkor láttam utoljára hasonló fölhozatalt süteményekből. Az akkori asszonyok talán már dédmamák, vagy nem is élnek már. Egy biztos: a tudásukat átadták az utódoknak, akik nagy valószínűséggel a fortélyokat továbbfejlesztették.

„Nyalós" receptekkel

A bácsai nyugdíjasokkal, vendégekkel együtt mi is válogatás nélkül kóstoltunk a szemet gyönyörködtető krémes-habos, töltött lapos csodákból, így aztán adtunk valamicskét a kalóriáknak.

– A beküldött receptek közül az igazi „nyalós recepteket", búcsúi süteményeket válogattuk be a receptkönyvbe – sorolta Pető István, aki szerint a lakodalmas, családi ünnepi finomságok elkészítése nem ördöngösség, de azért érteni kell hozzá.

Nincs két egyforma
S noha az alapanyag és a recept is ugyanaz, azért minden asszony kezéből más sütemény kerül ki. Más a sütő, a kéz alatt másként gyúródik a tészta, a sütik értékét igazán ez adja.

– Mivel én is bácsai vagyok, Bárány István képviselőnek pedig ígéretet tettem egy hasonló rendezvényre, a nyugdíjasokat sem kellett különösebben biztatni: idehozták a legfinomabb süteményeiket. Így jött össze a rendezvény, a süteményeskönyvet pedig mindenki szívesen forgatja, a leírások egyben vannak.

Az ízek mesterének nem teher a kóstolás, a bírálathoz azonban óriási rutin kell. „Petőpistáról" pedig tudvalevő, hogy a finomságnak nem igazán tud ellenállni, az édes falatot lenyeli. Kedvencei közé a főzött krémes sütik tartoznak, így például a hatlapos, szalalkális tésztával készült süti és a kelt tészta. Csöndes Lászlónénak viszont már meggondolandó minden hasonló akció, az orvos által előírt diétáját ugyanis muszáj tartania. Némi kis fortéllyal, Graham-liszttel és édesítővel süt-főz, hogy a kulináris élvezetekből némiképp neki is jusson.

A nagy süteményes

Szemre- és „ízrevaló" formás sütemény a túrós őzgerinc, Horváth Józsefné kedvence, amit az abdai háziasszony a Kisalföld nagy süteményeskönyvéből sütött.

– A konyhai készülődés engem megnyugtat, feldob, a legnagyobb melegben is ez a hobbim – vallja Horváthné. – Az őzgerincformába rakott csokoládés tészta az alap, amit túrós, csokoládékrémes krémmel töltünk be, én most egy kis meggyel is megbolondítottam. Régóta sütök, a süteményeskönyvet kiválónak tartom. A régi leírások éppúgy sikeresek, mint az újak, a korszerű alapanyagok – zsír helyett a margarinok – pedig segítik az elkészítést, omlósabbá teszik a tésztát. Nálunk a sakkszelet éppen úgy bejön, mint a lekváros tészták vagy a gyümölccsel készült édességek. Sokféle receptet kipróbáltam már, az első két könyvet pedig megveszem, mert a családban anyáról lányra, anyósról menyre öröklődve hasznosak lehetnek.

Egy lapot megspórol…

A klubvezető Csöndesné gyermekeit és unokáit többnyire krémes sütivel kápráztatja el: a hat lap helyett azonban többnyire csak négy közé teríti a főzött vanília- és csoki- vagy éppen puncskrémet. Unokái a zserbót és a kalácsot is kedvelik – ha jönnek, ezekből is válogathatnak.

Bárány Istvánt is enni láttuk, eszerint a képviselő kedvence a diós habos és a túrós őzgerinc. A városatya szerint a sütik között finomsági sorrendet nem tudott felállítani a zsűri, ezért aztán tombolával döntöttek a kisebb-nagyobb ajándékok sorsáról.

Menő a sósrúd
Szerbeczky Istvánné Marika sütőjében hetente két adag sósrúd készül. A porhanyós, omlós finomságot a család minden tagja kedveli, a férfiak pedig jólesően gurítanak utána egy korsó sört.




 


Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

19. századi fegyvert találtak egy bálnában

Alaszkához közel ejtettek el a vadászok egy bálnát, amelynek nyakában 19. században gyártott fegyver… Tovább olvasom