Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Lakóotthon az autisták álma a biztonságos jövő érdekében

Közel öt éve tizenhárom szülő álmodta meg és lelkes gyógypedagógusok segítették a mosonmagyaróvári Reménység Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítványt, amit a város és a környékbeli autista gyerekek támogatásáért, fejlesztéséért hoztak létre.
A mosonmagyaróvári Reménység Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítvány szándéka, hogy a speciális sérült állapotot szélesebb körben is elfogadják, valamint hogy segítsék a rendellenességben szenvedők társadalmi beilleszkedését. Éppen ezért hangsúlyt fektetnek a korai fejlesztés támogatására.

Támogatókkal,

helyi segítőkkel


A tehetséges gyerekek továbbtanulására, képzésének támogatására is figyelmet fordítanak. Az alapítvány vállalta a szülők, szakemberek szakmai továbbképzésének támogatását, akárcsak a szabadidős tevékenységek finanszírozását. Szülők, gyerekek, szakemberek évente együtt kirándulnak, ünnepelnek, szakmai napokra járnak, közösen néznek meg autistaotthonokat, -iskolákat.
Hasznos kapcsolatot ápolnak többek között országos szervezetekkel: az Autisták Érdekvédelmi Egyesületével, az Autizmus Kutatócsoporttal s a Magyar Autizmus Alapítvánnyal, illetve társegyesületekkel is. Pályázati támogatásból tartják fenn magukat, az egyszázalékos kampányból közel négyszázezer forintot gyűjtöttek tavaly. Több helyi segítője is van az alapítványnak: a Rotary Club idén harmadszor megrendezett jótékonysági estjének bevételét az alapítványnak ajánlotta, s támogatásként évek óta Cser Gusztávné titkár szervez gálaműsort.
Az alapítvány hosszú távú terve egy lakóotthon kialakítása – árulta el Stinner Zoltánné kuratóriumi elnök, aki szülőként úgy véli, előre gondoskodniuk kell gyermekeik sorsáról. Már több otthont is meglátogattak, és jól tudják: megvalósítására széles körű összefogásra lesz szükség.

Gondoskodás

szakemberekkel


Mosonmagyaróváron az Éltes Mátyás-iskola speciális csoportjában kilenc autista gyermek fejlesztését vállalták a szakemberek, de ellátják rajtuk kívül a képzési kötelezett, illetve az iskoláskor alatti autista és autisztikus sérült gyermekeket is. Újdonság az óvodai és iskolai utazó gyógypedagógus, aki a normál tanrendű iskolában, óvodában a már integrált autista tanulókat, óvodásokat fejleszti. Jelenleg a Napos Házban három autista fiatallal foglalkoznak.

Amit az autizmusról

tudni kell


Az autizmussal élő gyermek problémájának lényege a szociális-kognitív és kommunikációs készségek fejlődésének zavara, amely a személyiség fejlődésének egészét áthatja és általában fogyatékos állapothoz vezet. A rendellenesség jellemzői közt a rugalmas gondolkodás és kreativitás terén tapasztalható merevséget, a kommunikáció sérülését, nemritkán a beszéd hiányát is említik. Gyakoriak az érzékeléssel kapcsolatos problémák (esetleg túlérzékenyek hangokra, zajokra, illatokra), valamint a különböző fokozatú viselkedésproblémák. A statisztikák alapján 16–22 ezer autisztikus ember él Magyarországon. A szakirodalom a szűken értelmezett autizmus gyakoriságát 0,05–0,15 százalékra, a tágabban értelmezettét ma 0,25 százalékra becsüli.
Az autizmus skálája a mély fogyatékosságtól az ép intellektusú ember enyhe szociális készségzavaráig terjed, az élet különböző szakaszaiban eltérő formákban jelentkezhet. Gyakran jár együtt értelmi vagy egyéb fogyatékossággal, és az egyén életét végigkíséri. Bár a szó orvosi értelmében nem gyógyítható, személyre szabott terápiával lehet eredményeket elérni. Egyelőre még meg nem magyarázott tény, hogy előfordulása fiúknál 4–5-ször gyakoribb, mint lányoknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen mozijegyeket a Taxidermiára

Nyerjen mozijegyet a Taxidermia c. film november 10-ei vetítésére, melyen magával a rendezővel is… Tovább olvasom