Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Lakossági fórum

az építészetről

A Fertő-táj Világörökség Egyesület a legutóbbi közgyűlésén tisztújítást tartott. Az egyesület ebben az éven a tervek szerint lakossági fórumokat szervez, ahol felvilágosítást adnak: mit lehet építeni és mit nem.
A tavaly megalakult tervtanács idén a lakosság tájékoztatására helyezné a fő hangsúlyt. A Fertő-táj világörökséghez tartozó településeken ugyanis szigorú szabályok vannak arra, hogy milyen házat lehet felépíteni. Taschner Tamás, az egyesület titkára azt mondta, ezzel a lakosságnak szeretnének segíteni, a szabályozással ugyanis már az építkezés elején eldől: megvalósítható-e az elképzelés.
„ Az építési engedélyt továbbra is az önkormányzatok műszaki irodája adja ki, ugyanakkor a tervtanács ajánlását, véleményezést kötelező figyelembe venni”.
– A Fertő-tájnak van egyfajta látképe, hagyománya. Csak az épülhet fel, amely illeszkedik a környezetbe. Szeretnénk csatlakozni az úgynevezett Village Plusz ökoturisztikai egyezményhez. E szerint a vállalkozásoknak is környezettudatos módon kell működniük. A mezőgazdaságban használjanak lehetőség szerint minél kevesebb műtrágyát és vegyszert, a cégek pedig olyan technológiát alkalmazzanak, ami nem szennyezi a természetet – mondta a titkár.
Ivanics Ferenc, az egyesület elnöke hozzátette, várhatóan februárban kiadványt jelentetnek meg a világörökség településeiről. Időrendbe szedik az adott községekben a programokat, valamint feltüntetik a látványosságokat is. A kiadványt az ország minden pontjára eljutatják, így a térségbe látogató turista felkészülten érkezhet.
Az egyesület a legutóbbi közgyűlésen tisztújítást is tartott. Így a tanács korábbi tagjának Kóczán Zoltánnak helyét Havas András, Sopron alpolgármestere vette át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

soproni siker Schióban

kosárlabda Famila-Schio MKB-

Euroleasing 68 73 (11–21, 19–16,… Tovább olvasom